Benchmark, avagy minta nélkül nehéz lesz…

Benchmark, avagy minta nélkül nehéz lesz…

Benchmark, avagy minta nélkül nehéz lesz… 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

El kell járni az adott szakma konferenciáira

Az egyik legnagyobb nehézség a munkámban, amikor végeláthatatlan vitába keveredek egy adott, zömmel vezetői munkakörben dolgozó ember alkalmasságáról. Az ügyfél úgy gondolja, hogy az illető maximálisan alkalmas a feladatra, csak tanítani és motiválni kell, én meg úgy gondolom, hogy az illető nagyon messze van a minimálisan megfelelőtől. 

Kb. 5 évvel ezelőtt egy szervezetfejlesztés során potom 1 évig vitatkoztunk egy 200 főt foglalkoztató vállalkozás tulajdonos/ügyvezetőjével, hogy szerintem szüksége van egy profi gazdasági igazgatóra, szerinte meg Zoli, akit ő gazdasági vezetőnek vett fel, teljesen alkalmas a feladatra.

Egy évig minden héten szóba került a dolog, és cseppet sem közeledtek az álláspontjaink. Zoli egyébként egy nagyon rendes fiatalember volt, csak maximum főkönyvelőnek tudtam volna elképzelni, nem egy komoly cég gazdasági vezetőjének. Végül jött egy mentő ötletem, ami meglepően bevált…

Rájöttem ugyanis, hogy ezt az áthidalhatatlan nézetkülönbséget az okozza, hogy a cégvezető még életében nem látott egy igazán jó gazdasági igazgató kaliberű embert, míg én meg legalább 30-40-et vettem fel addigi pályafutásom során. Nekem komoly mennyiségű mintám, összehasonlítási alapom volt, amihez képest Zoli egyértelműen nem ütötte meg a minimum követelményeket, a cégvezetőnek viszont Zoli volt a minta.

A meglepő fordulat

A mentő ötletet az adta, hogy éppen a rákövetkező héten rendezett az IFUA Horváth & Partners nevű tanácsadócég egy konferenciát, ahol különböző vállalatok gazdasági igazgatói adtak elő, az Unilever-en és a Mol-on át a Wallis Holdingig bezárólag, és nagyon jónak tűnt a felhozatal. A konferencián az ügyfelem a 3. előadás közben halkan odasúgta:

“Tamás, nekünk is pont ilyen ember kellene!”

Nem mondom, hogy nem egy kőszikla esett le a szívemről, mert annyira megkönnyebbültem, és másnap fel is adtam a hirdetést, hogy gazdasági igazgatót keresünk, majd röpke 1 hónap múlva már a cégnél dolgozott egy olyan szakember, aki az utána következő 5 évben nagyon sokat tett a vállalkozás fejlődéséért. Különösen a nyereségesség, és a likviditás jelentős megnöveléséért, és neki köszönhetően tudott a cégvezető tulajdonos kiszabadulni a napi operatív ügyekkel való foglalkozásból.

A trükk az egészben mindössze az volt, hogy abbahagytam a vitatkozást a cégvezetővel, inkább lehetőséget teremtettem arra, hogy neki is legyen jó mintája, köszönet érte az IFUA-nak.

Multiknál könnyebb

A multiknál dolgozó vezetők ebből a szempontból könnyebb helyzetben vannak, mert náluk főleg vezetői munkakörökben sokkal magasabban van a mérce, másrészről a nemzetközi benchmarkoknak köszönhetően van összehasonlítási alapjuk. A benchmark eredetileg referencia-indexet, (mint például a magyar tőzsdeindex a BUX) magyarul összehasonlítási alapot jelent, ami nemcsak a pénzügyekben és a számszerűleg jól mérhető területeken (pl. értékesítés, logisztika, termelés) alkalmazható, hanem a személyzeti területen is.

Emiatt vannak a fejvadászok és a tapasztalt toborzási szakértők nagy előnyben, mert pályafutásuk során rengeteg emberrel találkoznak, és ezért bőséges mintájuk van az adott munkakörben átlagon felüli, átlagos és átlag alatt teljesítő emberekből.

Ennek köszönhető, hogy miután 1999-ben abbahagytam a fejvadászatot, mégsem telt el szinte egyetlen hónap sem, hogy ne segítettem volna hirdetéses úton munkaerő felvételben. Mégsem hagyhatom magára azt a vállalkozást, ahol a cégátvilágítás során megállapítom, hogy egy profi értékesítési és termelési vezetőre van szükségük, de ők nem tudják mi a profi, mert még életükben nem láttak olyat.

Jótanács minden vállalkozónak

Van azért egy mód, ahogyan bárki jó mintákra tehet szert, el kell járni az adott szakma konferenciáira. A fent említett eset óta ezt már jó pár ügyfelemmel megtettem, és a hatás nem maradt el, mindig helyére került a mérce, azaz jóval magasabbra, mint ahol addig volt.

Vállalkozók számára a legközelebbi ilyen rendezvény a VHK IV. Nemzetközi Kapcsolatépítő Napok, Kiállítás és Konferencia, ahol 2 nap során legalább 1.500 résztvevőre számítunk, de nézd végig, hogy a te iparágadban milyen rendezvények vannak, pl. itt a konferencia.lap.hu oldalon.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
2 hozzászólás
 • Zizi 2011. március 23. 22:24

  Tamás!
  Rendben van mindez, de ha én nem vezetőt akarok felvenni, csak egy oktatásszervezőt, akkor hol keressem a jó összehasonlítási alapot?
  Zita

  • Kelkó Tamás 2011. március 23. 23:18

   Zita!

   Erre több lehetőség is van, néhány ötlet:

   1. Összeismerkedsz olyan oktató cégekkel, akik neked nem konkurenseid, és tőlük kérsz segítséget (hogy találkozhass a legjobb oktatásszervezőikkel), cserébe persze te is adsz nekik valamit.

   2. Megkeresel oktatásszervező képző cégeket és megkéred őket, hogy ajánljanak neked olyan náluk végzett oktatásszervezőt, akiről tudják, hogy jó.

   3. Keresel olyan embert az ismeretségi körödben (ez a közösségi hálózatok korában már nem nagy ügy), akiknek ebben már van tapasztalatuk és megkéred őket, hogy segítsenek.

   4. Olyan fejvadászt keresel, akinek ebben van tapasztalata, de ha nincs rá elég pénzed, akkor nem a teljes keresést bízod rá, hanem óradíjas alapon fizesd meg azt, hogy a legvégső interjúkon (legjobb 2-3 főnél) üljön ott, és segítsen jó döntést hozni.

   Üdv, Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!