E nélkül nehéz lesz másokat motiválnod

E nélkül nehéz lesz másokat motiválnod

E nélkül nehéz lesz másokat motiválnod 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Manapság rendkívül divatos téma a munkatársak motiválásáról beszélni, ráadásul módszerek, tréningek, könyvek özöne áll rendelkezésre, mégis azt látom, hogy a legtöbb vezető számára ez a legkeményebb dió. Nekem ez azt mutatja, hogy valami lényeges dolgot nem mondanak el a motivációs trénerek és szakemberek ahhoz, hogy a vezetők többsége ezt jól tudja csinálni.

Ezek közül a legfontosabb, hogy vannak alapfeltételei annak, hogy bárkit is motiválni tudjál a környezetedben. Igen, itt nemcsak a munkatársaidra gondolok, hanem akár a kollégáidra, családtagjaidra, barátaidra, elvileg bárkire. E nélkül a dolog nélkül ugyanis esélyed sincs bárkit is motiválni!

Decemberi tréningemen, amely a munkatársak motiválásáról szólt, elég sokat beszéltem arról, hogy esélyed sincs motiválni munkatársaidat anélkül, hogy te motivált lennél. Vagy el tudsz képzelni egy eléggé depressziós mentalitású vezetőt, aki megpróbálja munkatársait motiválni, hogy annak vajon mi lesz a végeredménye?

Vagy el tudnád képzelni a Micimackóból Fülest, hogy megpróbál másokat motiválni?

Brrr, engem a hideg is kirázott a gondolatra. Elég ha csak megszólal, és az embernek elmegy a maradék életkedve is! De ismerek olyan embert, akivel ha csak 5 percet beszélsz, akkor 1 napig az fog járni a fejedben, hogy jobb lenne inkább öngyilkossá válni, mert olyan rossz az élet, olyan reménytelen bármit is tenni.

Nem véletlen, hogy ennek az eredménye pont az ellenkezője, azaz munkatársai még azt a kevés motivációjukat is elveszítik, amivel addig rendelkeztek. Magyarul az, hogyan érzed magad a bőrödben eléggé ragadós, ezért vezetőként nagy a felelősséged. Ha te optimista és lelkes vagy a jövőt illetően, akkor szinte nem is kell motiválnod a munkatársaidat, mert már ettől is motiválttá válnak.

A másik nagy kérdés inkább az, hogyan válj motiválttá, ha most nem vagy az?

Előző blogbejegyzésemben már írtam róla, hogy időnként menj el konferenciákra, tréningekre, azaz folyamatosan képezd magad, szerezz új benyomásokat, kerülj képbe iparágad újdonságairól, trendjeiről. Azt látom, ha valakinek ezek hatására jó ötletei támadnak, azzal egy csapásra motiválttá válik. 

A motiváltság és az innováció kéz a kézben járnak egymással, ugyanis az innovatív, kreatív vezetők alapban motiváltak, hiszen egy jó ötletnél semmi sem lelkesít jobban. Ehhez inspirációt kell szerezni, ebben viszont nagyon különbözőek az emberek. Van, aki egy jó konferencián, tréningen kap ihletet, és lesznek kiváló ötletei, míg van, aki inkább elvonul a világ zajától egy erdei faházba, és a nyugalom, a csend hozza ki belőle a jó ötleteket.

A jó öreg könyvek

Rendkívül jók inspiráció szerzésre a személyiségfejlesztő könyvek, amelyek megtanítanak a pozitív gondolkodásra és negatív érzelmeid uralására, mint pl. "A titok", Dale Carnegie: Sikerkaluz II., Maxvell Maltz: Pszichokibernetika, továbbá Steven R. Covey, Brian Tracy, L. Ron Hubbard és Napoleon Hill könyvei.

A könyveknek van egy további típusa, amelyek sikersztorikat mutatnak be, sokszor csak egy vállalatét, mint pl. Amazon.com, A Google sztori, A Mcdonald's birodalom, Üzleti siker Richard Branson módra, és nem utolsó sorban a magyar Graphi-sztori.

Összegezve, munkatársaid motiválásának alapja, hogy te magad, mint a vezetőjük motivált légy!

Erre nem születni kell, hanem önmagad fejlesztésével:

 • konferenciák,

 • tréningek,

 • szakkönyvek,

 • menedzsment könyvek,

 • személyiségfejlesztő könyvek

 • üzleti sikersztori könyvek,

folyamatosan táplálni kell a tüzet, a lelkesedést, mert egy vezető, aki nem fejleszti magát, az nem igazi vezető!

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
11 hozzászólás
 • Gazinszky Tamás 2011. március 29. 14:19

  Tamás!

  150%-ban igazad van! 🙂
  üdv

  Tamás

 • Magyar Erika 2011. március 29. 14:46

  hogy facebookosan hozzászóljak… lájkolom 🙂

 • Wetter Katalin 2011. március 29. 14:52

  Kedves Tamás!
  Ismét a közepébe találtál a témának!
  Gratulálok, és maximálisan egyetértek!

  üdvözlettel:
  Kata

 • Sárközi Tibor 2011. március 29. 14:59

  Tamás,

  Köszönöm a könyveket!!

  Rendelem..

  Üdv, Tibor

 • Török József 2011. március 29. 15:25

  Szia Tamás!

  Olyan jól megírtad ezt a cikket, annyira telibe találtál, hogy tettem is egy hivatkozást ide a blog oldalamon.
  Remélem, sok ismerősöm követi a példámat és elolvassa.

  Üdvözlettel: Török József

 • Horváth Ádám (Kisora dasa) 2011. március 29. 16:28

  Ez nagyon jó írás lett. Tényleg fontos a folyamatos inspiráció szerzés, és néha mégis megfeledkezünk róla. 🙂
  thx

 • Kocsár Gábor 2011. március 31. 08:01

  Szia Tamás,

  Nekem más a véleményem.
  Szerintem születni kell arra, hogy másokat motíválni tudjon az ember. Ha a képzett, de öntelt főnökeimet nézem akkor elfog a hányinger.
  Nekem két mondat elég ahhoz, hogy motíváljam az embereket magam körül, és ez csak úgy jön magától.
  És egyáltalán nem szeretnék mesterkélt lenni.
  A Titok könyv pedig maga a fekete boszorkányság.
  De a többi dologban egyetértek Veled!
  Üdv.: Kocsár Gábor

  • Kelkó Tamás 2011. március 31. 08:17

   Szia Gábor,

   Szerintem egy kicsit árnyaltabb a kép.

   Vannak, akik születetten jól tudnak másokat motiválni, mindenféle képzés nélkül, egyszerűen a vérükben van. Sajnos ők vannak a legkevesebben.

   Vannak, akikben megvan a képesség valamilyen szinten (több-kevésbé), de nekik már kell képzés, inspirációszerzés, hogy másokat motiválni tudjanak. Ők már nagyon sokan vannak, a blogom nagyrészt nekik szól.

   És vannak, akik hiába képzik magukat, hiába próbálkoznak, mert egyszerűen a képesség csírája sincs meg bennük, ezért teljesen alkalmatlanok vezetőnek. Sajnos mégis elég sokan töltenek be közülük vezetői pozíciót, mint pl. képzett és öntelt főnökeid.

   Üdv, Tamás

 • Nagy Attila 2011. június 7. 11:36

  A mi cégünknél szerintem tipikus a probléma, hogy a vezetőnek látszólag jó ötletei vannak, ő maga motivált(nak látszik) is, de a cégében csak úgy szédelegnek az emberek össze-vissza. Nem osztja meg az ötleteit, csak a morzsákat szórja le (a favágó melókat), és persze folyamatosan arra panaszkodik, hogy ő mennyire el van havazva és nincs semmire ideje. Így az ötletek nagyon nagy része el is hal elég hamar még a megvalósítás elején. A cégnél semmilyen motivációs rendszer nincsen (még a kereskedőknek sem!), a kommunikáció is borzalmas cégen belül.
  Én, aki olvastam már pár könyvet és tanultam egy-két dolgot csak mosolygok ezen és gőzerővel keresek állást, mielőtt összedől a cég.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!