Felvennél egy tetkóst vagy piercingest?

Felvennél egy tetkóst vagy piercingest?

Felvennél egy tetkóst vagy piercingest? 749 322 Vállalkozásfejlesztés blog

Pontosabban: „Te felvennél egy tetkóst vagy piercingest a cégedbe, csapatodba?” A múlt héten e témában az RTL Klub reggeli 8:08 műsorában kellett válaszolnom, mert ez manapság egyre több munkavállalót és munkaadót érint. Ez a diszkrimináció témakörének egy finomabb vállfaja, mert a munkajog egészen másként értelmezi a tetkósokkal bánást, mint a dohányosokét.

Fontos, a kérdéskör ennél sokkal cizelláltabb, mert pl. „milyen és mekkora tetkó?” az a „piercing hol van és mennyi?” és további ilyen kérdésekkel lehet ezt boncolgatni. Bizony, nem ugyanaz a helyzet, amikor valakinek a teljes karja, nyaka látványosan ki van varrva, vagy csak a hátán van egy tenyérnyi tetoválás, és mivel az illető irodai dolgozó, kicsi az esély, hogy bárki is meglátja.

Ahogy kevesen tudják, de a Jobbik elnökének Vona Gábornak is van a karján tetoválása, ami rövid ujjú ingben jól látható, de a politikusok munkaruhájában, öltönyben már egyáltalán nem. Nekem természetesen erről is megvan a különvéleményem, amit a műsorban nem mondhattam el teljesen, ezért most itt megteszem…

Először is ahogy az RTL Klub műsorában elmondtam, a munkajog a tetoválás és piercing kérdéskört a vállalati dress code vagy munkaügyi szabályzat hatáskörébe sorolja. Igen, különösen a piercing, ugyanúgy mint a gyűrű munkavédelmi kérdés lehet, hiszen mint a testtől kiálló dolog, beleakadhat ebbe-abba, ezért balesetveszélyes. Ez itt elég egyértelmű és a munkaválló védelmét is szolgálja.

Az igazán izgalmas kérdés a tetoválás

Abba most nem mennék bele, amikor egy munkaadó kizárólag a saját ízlése miatt utasít el egy tetovált munkavállalót, ez egyértelműen diszkrimináció, azonban el tudja annyival intézni, hogy nem volt az illető szimpatikus. Szerintem a tetoválást viselőknek kellene a tetoválás előtt elgondolkozniuk arról, hogy ez bizony hátrányokkal is járhat, mert még nagyon sok emberben ez rossz dolgokat idéz meg, hiszen pár emberöltővel ezelőtt még a bűnözők, matrózok, meg a hírhedt Hells Angels motorosbanda tagjai viseltek magukon tetoválást.

Magyarul a feltűnően tetovált ember sokakban nem kelt bizalmat!

Az e tekintetben liberális USA-ban, az óhiói Wright State University által végzett felmérés is azt erősítette meg, hogy a lakosság 40%-a valamilyen szinten bizalmatlan a tetkósokkal szemben!

Magyarországon a helyzet pedig még ennél is rosszabb

És itt jön a lényeg, amit a jól látható helyen tetoválással és piercinggel rendelkezők nehezen fogadnak el, hogy sok munkaadó nem azért utasítja el a felvételüket, mert nekik személy szerint bajuk van vele, hanem mert tudják, hogy az ügyfeleik közül sajnos rengetegnek! Ez természetesen olyan munkakörökre igaz, ahol ügyfelekkel kell személyes kapcsolatba kerülni, pl. az értékesítőknél, személyes ügyfélszolgálaton, rendőröknél, orvosoknál, stb..

Ezért tudott a német rendőrség munkaügyi pert nyerni egy  munkavállalóval szemben, mert egy alkaron tetovált ember beperelte őket, hogy a tetoválása miatt nem vették fel. Ott érvként hangzott el, hogy összekeverhető lenne egy rendfenntartási művelet közben a futballhuligánokkal, azonban szerintem egy rendfenntartó rendőrnél az alkartetkó nem lehet gond, mert ők állig fel vannak mindig öltözve. Ott is inkább az-az erős érv, hogy egy rendőrnek bizalmat kell sugároznia, és a tetoválásos emberekben a konzervatív Németországban még a lakosság nagy része nem bízik meg.

Amikor már a felmérések és a gyakorlati tapasztalatok alapján az emberek kevesebb, mint 10%-nak van csak gondja a tetoválással, akkor már a rendőrség is kénytelen lesz beadni a derekát, de ki tudja, hogy ez az idő mikor jön el?

Vannak bizalomra épülő szakmák

Egyébként dr. Tóth András barátom mesélte, hogy amikor elkezdett beletanulni a pénzügyi tanácsadói szakmába, akkor kerek-perec megmondták neki, hogy az emberek csak az öltönyös pénzügyi tanácsadókban bíznak meg, így kénytelen volt a farmeringet a munkából száműzni. Ez ugyan nem a tetoválásról szól, de jól mutatja, hogy vannak szakmák, ahol a bizalom nagyon fontos, és ennek elnyeréséhez bizony a külső is számít.

Ehhez kapcsolódik, hogy a 90-es évek végén Németországban végeztek egy felmérést cégvezetők körében, hogy milyennek kellene lennie egy olyan tanácsadónak, akiben megbíznak és szívesen fogadnak. Hát, én ennek a mai napig nem felelek meg, mert sem ősz hajam nincsen, sem Mercedeszem…

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
15 hozzászólás
 • Mayer Kriszta 2014. október 2. 11:17

  Hm… egyszer engem azért utasítottak el egy munka kapcsán, mert túl "úrinő" voltam, így valószínűleg nem illettem volna a papucsos, pólós vállalati kultúrába….hmhm Lehet, ott egy tetkóval bevágódhattam volna:-))))) A cikk és a téma ismét nagyon izgalmas, Tamás. A dohányzásról is írni fogsz majd? Vagy erről már van blogcikked? Hogy vajon van-e most Magyarországon a dohányosokat érintő diszkrimináció a munkaadók részéről? Üdv, szép napot. Kriszta

  • Kelkó Tamás 2014. október 2. 13:39

   Kedves Kriszta!

   Épp tavaly vettünk fel egy túlzottan úrinőnek látszó marketingest egyik ügyfelünkhöz, de mi legalább megkérdeztük tőle, hogy milyen a viszonya a pólóval és papuccsal. Erre ő szabályosan felderült, és lelkesen mesélte, hogy ő csak interjúra jár ilyen öltözetben, egyébként nagyon laza. Felvettük, és tényleg laza volt…:-)

   Igen, fogok majd a dohányosokról is írni.

   Üdv, Tamás

 • jenei zsolt 2014. október 2. 12:29

  Nekem van tetkóm, de csak rövid ujjú ingben látszik…. 🙂 szerintem ez mindig is kérdés marad, mert a tetoválás lényege, hogy üzen a világnak. Ha ez látható és értelmezhető, akkor bizony nem mindegyik szakmában lehet vele nyomulni. Sok embernek fura lenne egy OTP alkalmazott karján „Nagy Magyarországot” látni, vagy egy Andrew Vajna kaszinóban a krupién egy lángnyelvekben virító Dávid csillag kecske koponyával a közepén. Mondjuk egy hiperben a pénztáros nyakán jól mutat a vonalkód tetkó. Ilyet már láttam. Semlegesek az u.n. divattetkók, amelyek nem figurálisak, absztraktak vagy valamilyen motívum jellegűek. Ezeket ma már a közvélemény sem tartja taszítónak, egyre több helyen engedik is. (Nem a homlokon persze…) A piercing szerintem vendéglátásban gáz…. ahogy a televarrott alkar is, mert „piszkossá” teszi a viselőjét. Hiába tiszta, akkor is…. mindenesetre aki nem takarható testfelületére varrat, annak mindig számolnia kell vele, hogy ez taszító lehet….. amúgy miért kell regisztrálni az RTL klub oldalán, hogy megnézzem a bejátszást? Azért mert tetovált vagyok? 😀

  • Kelkó Tamás 2014. október 2. 13:41

   Kedves Zsolt!

   Köszönöm, nagyon jó szempontokat adtál, a vendéglátósokra nem is gondoltam, de mennyire igaz…

   Az RTL Klubnak is megvan a maga „üzleti modellje” 😉

   Üdv, Tamás

  • jenei zsolt 2014. október 3. 14:01

   Mert mindig csak a fehérgallérosokra gondolsz, a csálingerek eszedbe sem jutnak! :))

   Pedig a vendéglátóban ez már régóta téma, 1999-ben már ez szempont volt, amikor bar man (mixer) akartam lenni…. pl. a jól fizető luxus hajókra nem igazán vettek fel tetkósokat akkor. Én nem akartam oda menni, de egy ismerős igen, így hosszú ujjúban ment a felvételire… úgy emlékszem, azért sikerült neki…. valahogy megegyeztek…

  • Kelkó Tamás 2014. október 3. 15:29

   Mentségemre mondva: mert csak fehérgallérosokkal dolgozom…:-)

 • Perjés Mihály Tibor 2014. október 2. 12:59

  Kedves Tamás!

  Ha mondjuk motorosboltom lenne, felvételkor (azonos kvalitású emberek közül) a televarrott tetkós eladókat biztosan előnyben részesíteném! Mivel azonban könyvelőirodám van, nem venném fel, akin látható helyen feltűnő tetkó van. Egyszer volt olyan alkalmazottam, akinek az orrában volt egy karika. Felvételkor megbeszéltük, munkakezdéskor kiveszi, amikor elmegy visszarakja. A munkahely nem feltétlenül az önkifejezés, vagy az exhibicionizmus helye. Nem volt belőle sértődés, tehát szerintem – megfelelő inteligenciával és tapintattal – kezelhető a dolog.

  • Kelkó Tamás 2014. október 2. 13:44

   Kedves Mihály!

   Mint motoros, elég szomorú, hogy a motorosboltra nem is gondoltam..;-) Habár nem mindegy, hogy gyorsaságis, túrás, vagy „csopperes” az a bolt…

   Üdv, Tamás

  • Perjés Mihály Tibor 2014. október 2. 16:22

   Mindegy Tamás. Mint motoros: elég régen motorozom, az ezredfordulóig túragépeim voltak, aztán 10 évig egy V2-es csopi nyergében ültem, mostanság (mivel az utóbbi években tele lett az ország krómbohócokkal) meg egy 700-as sport-túra naked-em van. Azt gondolom, túlzás nélkül állíthatom, öreg motoros vagyok, de nincs se tetkóm, se piercingem. 🙂 Van viszont mindhárom általad felsorolt kategóriából jó pár haverom, aki rendesen tele van varrva. Igaz, a chopperesekre a legjellemzőbb.

  • Kelkó Tamás 2014. október 2. 21:08

   Terepmotorosok között a freestyle-osok vannak rendesen kivarrva, tudod, akik hatalmasakat ugranak és a levegőben akár hátraszaltókat is dobnak. Normál motocross-os nincs kivarrva.

 • Tornoczky Gábor 2014. október 2. 16:31

  Ez a kérdés már régota érdekelt. Nem kell messzire menni csak Bécsig és ott olyan pénztárosok vannak üzletekben, hogy arra gondoltam biztosan meg van kötve kezük lábuk és nem tudnak olyan tanulókra nemet mondani akik hajszín, tetkó és piercing hiányban szendvedtek, de láthatólag kielégítették a vágyaikat. Svéd márkáról beszélek, tehát még az is lehet, hogy az északi hozzáállás ennyire liberális a személyes megjelenéssel szemben?

 • Tojásleves 2014. október 16. 12:55

  Mint tetovált, piercingelt, vendéglátásban foglalatoskodó ember kijelentem, nekem szerencsém van, foglalkoztatnak, jó helyem van, és a nagyfőnök megígérte, addig így is maradok, míg rendesen végzem a munkám. Csudajó a csapat, és a vendégek sem panaszkodnak, ha meglátnak nagy szakállal, tetovált nyakkal, fültágítókkal, orrpiercinggel, séfkabátban. jah, hogy nem is Magyarországon élek. Milyen furi.

  • Kelkó Tamás 2014. október 16. 13:33

   Nem furi, országonként és akár városonként is változó lehet, hogy hol és mit nem tolerál az emberek nagyobb része.

 • carlos 2016. március 15. 17:02

  Nos.végülis célzottan kerestem rá erre a témakörre.de egyszerűen azt kell mondanom hogy ez az ország, soha nem lessz nyitott az e féle dolgokra.túl konzervatív és beszűkült látásmódot képviselnek a magyarok.csak az a vicc hogy amikor segíteni kell akkor érdekes módon mindig ez a tetovált bunkó(én) az aki esetleg a 90-éves néninek át adja a helyet.vagy segít felszállni..hasznos lnne nem ez alapján ítélkezni.de itt marad a savanyú magyar gondolkodásmód..

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!