Teljes körű középvállalattá fejlesztés
Halálra dolgozod magad, mégsem fejlődik a céged?
Segítünk újragondolni céged struktúráját és a csapatot, olyan új alapokra helyezve, amely révén úgy növekedhettek többszörösére, hogy számodra ez nem jelent nagyobb leterheltséget!
Elégedett ügyfeleink

Rólunk mondták

Mi az a középvállalat?

Hogyan lesz a vállalkozásodból középvállalat?

Európai Uniós definíció szerint egy középvállalkozásnak 50-250 fő közötti alkalmazottja van és 3-15 mrd Ft közötti éves árbevétele. Ez a törvényben megállapított ismérve egy középvállalkozásnak, azonban vannak más ismérvei is.

Talán a legfontosabb, hogy egy középvállalkozás már nem egykezes irányítású, hanem van menedzsmentje, vezetői csapata, ezért az alapító tulajdonos már nem foglalkozik napi, operatív ügyekkel, hanem stratégiával, nagyívű fejlesztésekkel, amelyekhez már nem szükséges a napi jelenléte!

Tudom, hogy rengeteg cégtulajdonos vágyik erre az állapotra, valahol, amikor megalapította vállalkozását ez a cél lebegett a szeme előtt, majd vállalkozása felépítésével és működtetésével járó megannyi napi probléma felőrölte, bedarálta őt. Sokan megpróbálkoztak felvenni egy alkalmazott ügyvezetőt, de ez annyi kockázattal jár (leggyakrabban meglopja az új vezető, vagy csődbe viszi a céget), és olyan ritkán sikerül, hogy a legtöbben már neki sem futnak ennek a megoldásnak.

Megoldás pedig van, csak sokkal bonyolultabb az ilyen egy lépéses huszárváságnál, mint felvenni egy alkalmazott ügyvezetőt. A megoldás a középvállalattá válás, amelynek legfontosabb eleme a vezetői csapat felépítése, de sokan nem gondolnak bele, hogy ahhoz, hogy a felvett vezetők jól és eredményesen tudjanak működni, további feltételek szükségesek.

A legfontosabb az, ami nélkül multicég nem létezik, magyar cégben meg olyan ritka, mint a fehér holló, az üzleti terv szerinti működés, amihez pedig egy kontrolling rendszer megléte szükséges.

Egy jó kontrolling rendszer teljesen átláthatóvá tudja tenni a cégműködést, de ennek is van egy feltétele, a fehér pénzügyek (nincs fekete bevétel és a munkatársak teljesen be vannak jelentve és fizetve).

A fehéren működő pénzügyeknek is van feltétele, a termelékeny működés, amely révén a cég ki tudja fizetni fehéren a béreket, ez tapasztalataink szerint min. 7 milliót Ft / év / dolgozó (erről itt olvashatsz részletesebben). Ha a termelékenység ez alatt van, akkor nem csoda, hogy nem megy a fehér működés, de ekkor felesleges is a napi operatív ügyekből való kilépésről fantáziálnod, mert fantázia marad.

Ennyiből remélem jól látod, hogy ezért nem olyan egyszerű a középvállalattá válás, és cégtulajdonosként az egykezes irányítástól való megszabadulás. Ha fekete pénzügyek mellett veszel fel alkalmazott cégvezetőt, akkor előbb-utóbb biztosan bele fog nyúlni, vagy bent kell tartanod egy “megbízható” embert a rendszerben, aki kezeli a pénzügyeket, de tapasztalatom szerint ők ketten előbb-utóbb kiutálják, kifúrják egymást.

A legtisztább és egyben legnagyobb eséllyel megvalósítható út:

  1. A termelékenységet 7 millió Ft fölé emelni (ez kizárólag szervezés kérdése),
  2. Egy kontrolling és üzleti tervezési rendszert kialakítani,
  3. Egy kompetens vezetői csapatot felépíteni,

akik teljesítményét egy ilyen transzparens rendszerben jól lehet mérni, a föld másik végéből is! Ez pedig azt jelenti, hogy szabad vagy! Ha akarsz napi szinten dolgozol a cégedben, de ha nem akarsz, akkor nem kell, vagy akár el is adhatod. Nagyon sok cégtulajdonos esik pofára, amikor jön a külföldi befektető, és:

  • a fekete pénzek,
  • a kontrolling rendszer hiánya,
  • és az egykezes irányítás miatt őrá épülő cég miatt

eláll egy felvásárlástól, mert bizony itt már 3-10 millió EUR-ban mérik a “pofára esést”. Ahogy egy ügyfelem egyszer megsúgta:

“Nekem nagyon drága családom van, a feleségem és a lányom 500 millió Ft-ba kerülnek. Ennyit buktam ugyanis azon, hogy miattuk (mert benne dolgoznak a cégemben) a befektető nem vette meg a vállalkozásomat.”

Az elmúlt 20 évben számos vállalkozást juttattunk el középvállalati szintre, 10 felett van már az olyan ügyfeleink száma, akik el is tudták adni vállalkozásukat, de többen inkább élvezik a “stratégiázást”, hogy újabb és újabb ötleteiket tudják megvalósítani a vállalkozásukban, és nem kell napi szinten a problémákkal foglalkozniuk.

Olvasd el esettanulmányainkat, ahol részletesebben is megmutatjuk hogyan dolgozunk, vagy nézd meg a videó tréningemet, amiben részletesen megmutatom a középvállalattá válás folyamatát és buktatóit is.

Szervezetfejlesztés:

Miben vagyunk mások, mint a többi szervezetfejlesztő?

01.

A szervezetfejlesztők többsége nem ért a munkaerő toborzáshoz (mivel nem foglalkozik vele), és éppen ezért a munkaerőpiac aktuális állapotát sem ismeri, inkább arra van ráállva, hogy a meglévő csapatból hozza ki, amit lehet: tréningekkel, coachinggal, tanácsadással. Ez egy nagyvállalatnál nem probléma, mert van hr osztályuk, aki megoldja a toborzást, továbbá már alapból tudatosan felépített csapat van a náluk.

02.

Kis- és középvállalkozásoknál azonban ez nem igazán eredményes, főleg azoknál, akik dinamikus növekedésben vannak. Ennek két fő oka van: egy 10 fős vállalkozásba egészen más emberek kellenek, mint egy 30 fősbe, és sajnos a 10 fősbe felvett munkatársak csak kis része tud felnőni egy 30 fős cégben lévő kihívások szintjére!

03.

Egy 10 fős cégben a csapat nagyobb része olcsóbb, juniorabb munkatárs (sőt, gyakran sógor, koma, barát, ismerős), mint akire egy akár 20 fős cégnek lehetősége van. Éppen ezért, ha 10 fős céged van, és min. 20, vagy akár 100 fősre szeretnétek növekedni, akkor az garantáltan nem fog menni annak a csapatnak a nagyobb részével, akik most nálad dolgoznak! Ez a fő oka annak, hogy nagyon sok vállalkozás megáll a növekedésben, és nem tudnak egy bizonyos méret fölé nőni.

04.

A megoldás az, hogy tudatosan előre meg kell tervezni a következő 3 évet, hogy mikor milyen munkatársakat kell felvenned, mikor milyen kaliberűeket, mert ez fogja generálni a növekedést! Teljesen általános téveszme, hogy pl. a legjobb értékesítőket előbb-utóbb kinevezik értékesítési vezetővé (aki az esetek 95%-ban teljesen alkalmatlan vezetőnek), ahelyett, hogy felvennének egy profit, akit már máshol kiképeztek (mások fizették meg a tanulópénzt), és aki az elért eredményei alapján bizonyította, hogy maximálisan alkalmas az értékesítési vezetői feladatra.

05.

Az is fontos szempont, hogy min. akkora cégtől jöjjön, ahova a következő 3 évben szeretnétek felfejlődni, ugyanis így ismeri az odáig vezető utat, vagy azt a szintet! Ennek köszönhető, hogy azok a vállalkozások, akiknek dolgozunk, akár 4-5x gyorsabban fejlődnek, mint azok, ahol korábban jó alkalmazottból kinevezett vezetőkkel próbálkoznak. Vagy egyáltalán folyamatosan fejlődnek, mert az alkalmazottból kinevezett vezetőkkel próbálkozók az esetek nagy részében előbb-utóbb garantáltan elakadnak a növekedésben!

06.

Ez a STRATÉGIA TERVEZÉS / CSAPATÉPÍTÉS / HR tudás-kombó az, ami egyértelműen megkülönböztet minket a többi szervezetfejlesztő és tanácsadó cégtől!

Középvállalattá fejlesztési esettanulmányok

Az alábbi esettanulmányok révén részletesen betekinthetsz, hogyan dolgozunk, milyen problémákra milyen megoldásokat találunk, és pontosan miben más a mi megközelítésünk a szervezetfejlesztésben, mint versenytársainké.

Esettanulmány

Egy 700 fős gyártó cég

450 projekt 2 éven belüli megvalósítása, köztük egy 1,3 mrd Ft beruházás.

Munkaerő Toborzás-Kiválasztás esettanulmány
Esettanulmány

Lakossági terméket gyártó cég

A vállalkozást alapjaiból kellett újragondolni

Dolgoztok

sikerdíjban is?

Igen, viszont nem 100%-osban. A cégfejlesztés csapatmunka, ahol közösen, csapatként dolgozunk. Mi komoly döntéselőkészítési munkát végzünk, felmérünk, elemzünk, eléd tárjuk a megoldást, viszont a döntéseket neked kell meghoznod, ezt nem tudjuk helyetted (pontosabban meg tudnánk, de nem hiszem, hogy engednéd). Pl. egy vezető felvételénél mindent megcsinálunk, de végül te hozod meg a végső döntést…

A cégépítés, szervezetfejlesztés nem olyan, mint a thai masszázs, ahol lefekszel egy ágyra, és hagyod a masszőrnek, hogy csináljon veled valamit, ami azután neked jó lesz, és közben te végig passzív vagy. Ez csapatmunka, ahol a döntéseket neked kell meghoznod, és utána következetesen a döntésednek megfelelően kell dolgoznod neked is. Pl. a leggyakoribb helyzet a régen jól teljesítő, de ma már inkább akadályként funkcionáló munkatársaktól való megszabadulás, az az minőségi cserék elvégzése.

Talán ez az a pont, ahol levizsgázik, hogy mennyire akarod a változást, a fejlődést, és mennyire akarsz valóban szabad lenni. A sikertelen cégépítési projektjeink mögött szinte mindig ez van, én csak úgy hívom, hogy “szent tehén effektus”. Ma már ezeket előre tisztázzuk, és ha egy “szent tehén” is van a cégedben, akkor elnézést, de nem tudunk neked segíteni. Átvernénk, ha elfogadnánk a pénzedet, mert sajnos az elmúlt 20 év alatt egy olyan ügyfelünk sem volt, ahol “szent tehenek” megtartása mellett is sikerült középvállalattá fejleszteni, és felszabadítani az egykezes irányításból. Sajnos ez a szabadság ára!

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!