“Megbízható ember” avagy munkatárs kerestetik

“Megbízható ember” avagy munkatárs kerestetik

“Megbízható ember” avagy munkatárs kerestetik 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Vállalkozóktól, cégvezetőktől legtöbbet hallott igény, hogy megbízható emberekre van szükségük. Érdekes módon ugyanerre vágynak a politikusok és a maffiózók is.

Megjelent: Üzlet&Siker, 2008. május

"Azt mondja meg, hogyan találjak megbízható embereket!" "Létezik-e olyan teszt, amivel ki lehet szűrni a megbízhatatlan embereket?" Érthető ez a nagy igény, de mit is jelent valójában a megbízható ember?

A megbízható munkatársnak több kategóriája is létezik. Az elsőbe azok tartoznak, akiknél biztonsági okokból ténylegesen fontos kritérium a megbízhatóság, pl. pénzzel, bizalmas információval dolgoznak.

A cikk eredeti változata .pdf-ben

A második kategóriába azok a beosztottai tartoznak egy vezetőnek, akiket szerintük nem kell kontrollálni, akik munkáját egyáltalán nem kell ellenőrizni.

Kockázatok és mellékhatások

A "megbízható" munkatárs harmadik kategóriája a "bizalmi" vagy "súgó" emberek. Nagyon sok vállalkozónak van olyan munkatársa a cégében, akinek véleményében jobban megbízik, mint a többiekében, ezáltal rajtuk keresztül informálódik a cégben történő eseményekről, és a többi munkatársról…

Előfordult már olyan példa, ahol egy ilyen "megbízható ember" az elcsúszott projektek felelősségét mindig ügyesen tudta kollégáira hárítani, majd ezek a munkatársak "valahogy eltűntek" a cégből. 5 év után – amikor már csak ő maradt egyedül projektvezető – derült ki, hogy valójában ő a ludas. Teljesen képtelen a határidőket betartani, és rendkívül jól hárít másokra, de egy idő után már nem volt kire, így bezárult a kör.

A cégvezető még ekkor sem tudott tőle megszabadulni, mert egy rendszerhez csak neki volt meg a speciális szakértelme. Ráadásul ez alatt az 5 év alatt a cég több 100 millió forintnyi megrendelést bukott el az elcsúszott projektek miatt.

Egy másik vállalkozásnál a külkeres volt ez a "megbízható ember". 12 éve dolgozott együtt a tulajdonosokkal, és mindig lehetett számítani a munkájára. Ha kellett hétvégén is dolgozott, fél szavakból is értette, mikor, mit és hogyan kell intéznie, bizonyíthatóan oszlopos tagja volt a cégnek és részese, előidézője üzleti sikerüknek.
Ahogy azonban Mr. Andersonnak (Neo) is két élete volt a Mátrixban – nappal egy becsületes, megbízható szoftverfejlesztő, aki még az adóit is rendesen fizeti, éjszaka pedig internetes bűnöző -, ugyanúgy neki is. A vállalkozás 12. évének végén derült ki, hogy ő és az értékesítési vezető évek alatt több tízmillió forintot sikkasztottak el a cég pénzéből. A tulajdonosokat nem is a pénzveszteség vágta mellbe igazán, hanem a tudat, az érzés, hogy ,,legmegbízhatóbb emberük”, akit ők annyira megbecsültek, így átverte őket.

Embereket vezetni nem könnyű dolog. Óriási a kísértés, hogy vakon megbízzunk valakiben, mert sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a vezetői munkát, és a "megbízható ember" számára is ugyanúgy óriási a kísértés, hogy kihasználja ezt. Gondoljunk csak bele! Az illető lojális munkatársként fél életét egy vállalkozáshoz köti, és a saját nézőpontjából a tulajdonoshoz képest csak aprópénzt keres. Sokszor elég csak egyszer egy ilyen embert vérig sérteni valami igazságtalansággal, és rögtön ott van a ,,fizetett ellenség”.   

A maffiában és a politikában életbevágó, hogy megbízható emberek vegyenek körül, azonban egy vállalkozásban más a helyzet. Az ügyfelek, a vevők nem "megbízható" céget keresnek, hanem olyat, amely kiváló minőségű árukat és szolgáltatásokat képes nyújtani számukra, versenyképes áron.

Hagyjuk meg a rejtett információgyűjtést a titkosszolgálatoknak, egy piacvezetővé válni akaró vállalkozásnak ennél megbízhatóbb információkra van szüksége, amire már régen kitalálták a vállalatirányítási szoftvereket (ERP) és kontrollingot. Ez utóbbiból is a fejlettebb verziót, ahol nemcsak a pénzügyi, számviteli mutatókat figyelik, hanem a marketingét, az értékesítését, a logisztikáét, a termelését, sőt még a munkatársak teljesítményét is mérik.

Amennyiben részletesebben érdekel, hogyan kell jól teljesítő és átlagon felüli képességű, teljesítményű munkatársakat találni, nézd meg a "Toborzás, kiválasztás gyakorlati fogásai " című, 21 napos ingyenes online tanfolyamot.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
2 hozzászólás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!