Mi a legnagyobb téveszme a motiválással kapcsolatban?

Mi a legnagyobb téveszme a motiválással kapcsolatban?

Mi a legnagyobb téveszme a motiválással kapcsolatban? 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

A humánerőforrás menedzsmenten belül talán a legnépszerűbb téma a munkatársak motiválása. Óriási szakirodalma van, sok-sok tréning és főleg külföldi menedzsment guru foglalkozik vele, azonban a mai napig mégis ezzel van a vezetőknek a legtöbb problémája! Vajon mi lehet az oka?

Ennek megértéséhez előjött belőlem a racionális mérnöki énem, és egyszerűen okoskodtam, vagyis lennie kell itt egy jelentős téveszmének a motiválással kapcsolatban, amivel nem foglalkozik egyik szerző sem. Ha ugyanis foglalkozna vele, netán tanítaná, akkor sokkal kevesebb cégnél lenne probléma a munkatársaik motiváltsága. Mi lehet ez a téveszme, mi az amit ennyien nem vesznek észre, vagy csak nem tulajdonítanak neki jelentőséget?

Egy vezető, aki mindent megpróbált

Történetünk egy olyan vezetőről szól, akit nagyon foglalkoztat ez a téma, még tréningekre is eljár, hogy megtanulja a motiválás művészetét, azonban ennek ellenére abban van óriási tehetsége, hogyan demotiválja a munkatársait. Pedig sok mindennel próbálkozik, minden kulcsemberével elbeszélget hetente egyszer, hogy felmérje, hogyan érzi magát, külsős tanácsadókkal világíttatta át már többször is csapatát, és kért tőlük tanácsot munkatársai motiválása érdekében, sőt komoly energiákat fektetett egy korrekt teljesítményalapú bérrendszer kidolgozásába is, és a cafeteria rendszer sem maradt ki a repertoárból.

Negyedévente céges családi napot is tartanak, ahol egész nap különböző gyermekes-szülős programok vannak, este pedig buli a felnőtteknek, és még a részvételi arány is elég magas, de valami még sem stimmel ennél a cégnél, mert a munkatársak nem motiváltak. Sőt, éppen a kvalifikáltak elvándorlása zajlik, aki teheti, másutt keresi a boldogulását, a cégvezető meg nem érti az egészet.

Nem egyedi eset

Bemutathatnék még jó pár hasonló példát, egy dolog lesz bennük a közös, és szerintem ez az alapja minden cégnél a munkatársak motiváltságának. Ez a kályha, innen kell kiindulni, ha ez nincs rendben, akkor felesleges minden más erőfeszítés. Gondolom e cikkem olvasva sok minden megfordult már a fejedben, de nem húzom tovább a mézesmadzagot, elárulom, hogy szerintem hol kell kezdeni a munkatársaid motiválását?

Nálad!

Ha te, mint vezető nem vagy motivált, akkor mit vársz, a munkatársaid mitől legyenek azok? A történetben szereplő cégvezetőnél is ez volt a probléma, ugyanis egyenesen depressziós volt, sőt, még ivott is! Ő egy fejlődőképes, igazi vállalkozószellemű ember volt valaha, azonban elvett egy elég rossz természetű nőt, aki 20 év alatt szépen tudatosan bedarálta őt.

Mit lehet vele tenni?

Egy biztos, ez már nem egy vezetői vagy motivációs tréning hatóköre, hanem a személyiségfejlesztésé, coachingé, továbbá nem egy-két nap megoldani ezt a helyzetet (állapotot), hanem hónapok.

Mégis, mit lehet tenni, amikor egy vezető nem motivált és emiatt a csapata sem motivált?

Először is vele kell leülni és felmérni, ő maga miért, mitől nem motivált? Utána ezt kell valahogy kezelni, megoldani. Ha nem lehet, és kiemelten fontos, hogy ennek a csapatnak motivált vezetője legyen, akkor sajnos le kell őt cserélni egy motivált és motiválni tudó vezetőre. Nem egy példa volt már erre a praxisomban, pl. a kiskereskedelemben a boltvezető személye alapvetően meghatározza a bolt forgalmát, ha egy plázában lévő boltban délelőtt leváltják a boltvezetőt, és helyette rögtön beáll egy motivált és motiválni tudó ember, akkor már délután érzékelhető a forgalomnövekedés!

Összefoglalva, munkatársaid motiváltságának alapja, a te motiváltságod. Előfordulhat, hogy a demotiváltságod ellenére van motivált beosztottad, aki még próbálkozik, de nyugodj meg, előbb-utóbb keresni fog magának egy olyan vezetőt és csapatot, ahol értékelik az igyekezetét, a motiváltságát.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
14 hozzászólás
 • Perjés Mihály Tibor 2013. november 19. 17:21

  Kedves Tamás!

  Egyetértek: fejétől bűzlik a hal (ahogy a régi mondás tartja).

  Egyet viszont nem értek: hogy nem ment tönkre a cég max. 1-2 év alatt egy depis alkesz vezetésével?

  Üdv.: Perjés M.T.

  • Kelkó Tamás 2013. november 19. 17:52

   Szia M.T.!

   Mert ennél ez bonyolultabb. Ismerek jó pár olyan céget, ahol pontosan mindennek az ellenkezőjét csinálják, ami a nagy könyvekben le van írva, mégis növekednek.

   Ennek az oka gyakran az, hogy jók a stratégiai alapok, azaz a cég olyan piacon van, ahol a többi még bénább, mint ők, vagy olyan tömeges igényre tudnak megfelelő választ adni a termékeikkel, amely viszi hátán a céget.

   Amikor azonban nehézzé válnak a körülmények, és keményen küzdeni kell a vevők kegyeiért, akkor ezek a cégek szépen elvéreznek.

   Üdv, Tamás

  • Perjés Mihály Tibor 2013. november 20. 04:22

   Kedves Tamás!

   “a cég olyan piacon van, ahol a többi még bénább, mint ők” azaz: vakok között a félszeműek a királyok!

   Üdv.: Perjés M.T.
   U.i.: de csak addig, amíg be nem téved a piacra egy látó cég, mert akkor az aratni fog!

  • Kelkó Tamás 2013. november 20. 08:08

   Akkor ennyi a magyarázat, sajnos ez van…

 • Eszter 2013. november 20. 09:34

  Kedves Tamás!
  Nagyon jónak találom ezt a bejegyzésedet, valóban a probléma gyökerére világit rá. Egy megjegyzésem lenne ezzel a mondattal (“Ő egy fejlődőképes, igazi vállalkozószellemű ember volt valaha, azonban elvett egy elég rossz természetű nőt, aki 20 év alatt szépen tudatosan bedarálta őt.”) kapcsolatban. Itt is nyugodtan lehetne a bedarált úrban is keresni a probléma forrását, mert a rossz kapcsolatokhoz is két ember kell, az egyik, aki megpróbál megtenni bizonyos negatív dolgokat a másik féllel, és a másik, aki hagyja mindezt. És nem is kis ideig, 20 évig! Tehát a fejlődőképes úr 20 évig nem fejlődött, akkor mitől is fejlődőképes ő?

  • Kelkó Tamás 2013. november 20. 12:20

   Kedves Eszter!

   Egy fontos pontra tapintottál rá, vagyis kettőn áll a vásár, de a blog szűkös kereti miatt nem térhetek ki minden részletre. Egyértelműen az úr ezért a felelős, mert ő válaszotta a feleségét (ma már nem divat, hogy a szülők teszik ezt, így nem is lehet rájuk kenni…:-)), továbbá ő az, aki szépen lépésről lépésre feladta önmagát, elveit, céljait, személyiségét, és nem lépett időben, vagy nevelte meg az asszonyt, mint Petruccio a makrancos Katát.

   Másrészt elég sok vállalkozószellemű, fejlődőképes embert láttam hasonló házasságban elsorvadni, mert egyszerűen túl nagy volt számukra a kihívás abban a pillanatban. Ha valaki meg tud birkózni egy 6-os erősségű házsártos feleséggel, de valamiért 9-eset választ magának, akkor ez az esetek nagy részében vesztes játszma, kivéve, ha időben kiszáll belőle (vagy van egy ritka fajta, aki képes gyorsan felnőni egy ilyen helyzethez is).

   És ez minden emberi kapcsolatra igaz, nem feleség specifikus, sok tehetséges hölgyet is láttam a család visszahúzó ereje miatt elkallódni…

   Üdv, Tamás

 • Gergő 2013. november 25. 19:17

  “Ha valaki meg tud birkózni egy 6-os erősségű házsártos feleséggel…” ;))))))))))
  Ez a hét poénja Tamás! ;))))) fél órája visítok a röhögéstől…. Mint egy hurrikán…. 😉
  Bocs hogy offtopic voltam…

 • Kisherceg 2013. november 25. 21:24

  Lehet, hogy a Makrancos Katát is legyőzni akarták, nem pedig megszelidíteni??!

 • Katalin 2013. november 30. 12:21

  Minden szavával egyet értek. Alkalmazottként pár hónapja csak azt hallgatom, mivel ne foglalkozzak, pihenjek inkább, illetve (nagyon) ráér az. Mindezt a főnökömtől. Gyakorlatilag semmi sem fontos. Én pedig keresem ismét az olyan vezetőmet, aki mellett szárnyalhatok, tudásomat megmutathatom. Mert itt erre senki sem kíváncsi. 🙁

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!