Motiválás az év végi hajszában…

Motiválás az év végi hajszában…

Motiválás az év végi hajszában… 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Mi az a minimum, amit tenni lehet (kell) Karácsony előtt?

Vészesen közeleg a Karácsony (már csak 7-et kell aludni) és az év vége. Ilyenkor sok munkaadó elgondolkodik, hogy mivel jutalmazza a dolgozóit, sőt jutalmazza-e egyáltalán? Különösen, ha az egész év a túlélésről szólt, és nem a sikerekről, és különösen, ha súlyosan veszteséges a cég.

Lehet, hogy kevesek értenek majd velem egyet, de én azt mondom, hogy ha máskor nem, akkor legalább év végén érdemes megjutalmazni és motiválni a munkatársakat. Ha jó évet zártak, akkor azért, ha rossz évet zártak, akkor meg azért…

Különösen a gyenge év zárása esetén fontos a motiválás, több szempontból is. Ha a csapatot ugyanis sikerül motiváltabbá tenni, az akár megfordíthatja az eredmények romlását. Bármelyik előadásomon, tréningemen kérdezem meg a hallgatóságot, mindig egyetértenek abban, hogy egy motivált és egy nem motivált munkatárs teljesítménye között minimum a duplája a különbség, továbbá abban is egyetértenek, hogy ezt a szintű motiváltságot nem pénzzel lehet elérni!

A belső hajtóerő

Magyarul, sok cégben ha csak 10-20%-al magasabb teljesítményt tudnak elérni a munkatársak azért, mert motiváltabbak, az önmagában megoldhatja a problémákat.

Magyarul ne csak azért motiváld, jutalmazd a munkatársaid mert jól teljesítenek, hanem azért is, hogy majd jól teljesítsenek. Ha ezt ügyesen csinálod, azzal megmentheted a céged, vagy megfordíthatod a rossz trendeket. Sok vezető azt hiszi, ha valamilyen probléma van, akkor azt neki egyedül kell megoldania, és nem gondol arra, hogy 5 embernek több esélye van megtalálni a megoldást, mint egynek, különösen, ha azok motiváltak, és pozitív érzelmekkel kötődnek a vezetőjükhöz, cégükhöz.

Az összefogás ereje

Láttam már olyan céget, ahol a munkatársak – hogy megmentsék munkahelyüket, – fél évre lemondtak fizetésük feléről, és olyan keményen küzdöttek, dolgoztak munkahelyük megmentéséért, hogy egy kívülálló azt gondolhatta volna, biztosan dupla fizetést kaptak. Előtte a főnökük már feladta, és éppen a csődöt akarta bejelenteni, és elbocsátani munkatársait, amikor ők erre nem úgy reagáltak, ahogy ő számított rá. Hiába, az összefogás csodákra képes, és nemcsak az amerikai filmekben!

Magyar példaként ott az “Égig érő fű” című film, ami remek példa egy közösség összefogására, igaz nem egy cég megmentésére, “csak” Poldi bácsi szomorúságának megszűntetésére.

Megvédeni a csapatot

Másik fontos szempont, hogy ha nem motiválod a csapatod, akkor a legjobb munkatársaidat könnyebben elveszítheted, pedig nehéz helyzetben főleg rájuk van nagy szükség, ők azok, akik tartják a frontot, és munkájuk, hozzáállásuk révén példát, irányt mutatnak a többieknek és kihúzhatják a céget a slamasztikából.

Mi az a minimum, amit tenni lehet (kell) Karácsony előtt?

Nem minden cég tud komoly pénzjutalmakat osztogatni ez év végén, sőt vannak olyanok is,  akiknek minden munkatárs számára egy kis értékű ajándékkosár se egyszerű tétel. Pedig az emberek még a minimális, gesztusértékű dolgoknak is nagyon tudnak ilyenkor örülni, különösen, ha túl sok sikerélményben nem volt részük év közben.

Szerintem ezen ne spórolj, még ha komoly pénzjutalmakat is tudsz adni, akkor is lepd meg emellett munkatársaid valami gesztus értékű dologgal, apró ajándékkal, a hölgyek biztosan nagyon fognak neki örülni!

Ez volt az utolsó bejegyzésem 2010-ben, ezért minden kedves (és főleg türelmes, kitartó) olvasómnak kívánok Békés Karácsonyt, továbbá minden eddiginél eredményesebb Új évet!

2011. januárban egy alaposan megújult weboldallal és bloggal jelentkezem.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
26 hozzászólás
 • Fábiánné Tatai Borbála 2010. december 16. 12:10

  Kedves Kelkó Tamás!

  Tisztelettel köszönöm valamennyi eddig elküldött anyagát. Sokat
  tanultam belőlük oly módon, hogy jó részét a gyakorlatban is használom. Köszönöm még egyszer.
  Ezúttal kívánok Önnek és Team-jének békés boldog karácsonyt,
  és jó egészségű, eredményekben gazdag új esztendőt.

  ÜdvözletteL Fábiánné

  • Kelkó Tamás 2010. december 16. 12:22

   Kedves Borbála!

   Köszönöm a jó kívánságait és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Berta Zsolt 2010. december 16. 12:20

  Vesszőparipám nekem is a motiváció. A magyar KKV-knak sajnos nem erőssége. Amikor egy 300 fős kereskedelmi céget vettem át, kértem egy szervezetfejlesztési átvilágítást. Kiderült, hogy a vezetőim az “ostor és a mézesmadzagnak” csak két végletét ismerték: a kirúgás és a pénz (béremelés, prémium). Fel kell ismerni és emg kell tanulni, hogy a motiválás eszköztára ennél sokkal szélesebb és ami még fontosabb, hogy rendszeresen és rendszerszerűen kell használni.
  Sajnálatos, hogy ilyen mondatot kell leírni: “ha máskor nem, akkor legalább év végén érdemes megjutalmazni és motiválni a munkatársakat”. Ezt ugyanis rendszeresen kell megtenni: ha egy projekt eredményesen zárult, ha egy nagy munkát határidőben teljesült, ha valaki kitalált egy apró újítást, amivel használ a cégnek stb. És nem csak ad-hoc szerűen, hiszen a cég, a csapat, az egyén teljesítményét (képességeit, hozzáállását etc) rendszeresen legalább évente egyszer ki kell értékelni és visszajelzést adni.

  Berta Zsolt
  Magyar középvállalatok változás- és válságmenedzsere

 • Balázs Erzsébet 2010. december 16. 13:26

  Kedves Kelkó Tamás!
  Köszönöm az egész évben kitartóan szorgoskodó, és segítséget nyújtó munkálkodását Önnek és csapatának.
  Bevallom töredelmesen, hogy én nem munkáltatóként vagyok itt jelen, hanem, mint munkát kereső “potenciális” munkavállaló.
  Nem is tudom, hogy keveredtem ide, de nem bántam meg. Mindaz, amit eddig is tapasztaltam, most írásban, arra illetékesek tollából láttam viszont.
  Reményeim szerint nem volt haszontalan mindez, talán a Kedves Munkáltatók megfogadják ezeket a remek tanácsokat, gondolatokat.

  Kívánok Önnek és Csapatának erőt, egészséget, sikerekben igen gazdag 2011-es évet.

  Üdvözlettel: Balázs Erzsébet

  • Kelkó Tamás 2010. december 16. 14:07

   Kedves Erzsébet!

   Köszönöm a jó kívánságait és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Biri Mihály 2010. december 16. 13:45

  Kedves Tamás!

  Engem már ez a bejegyzés is motivált, úgyhogy én is tovább motiválom a munkatársakat.
  Köszönöm az eddig átadott információkat, tudást, amit kaphattam néhány előadáson és a bejegyzéseken keresztül.

  Kellemes Ünnepeket!

  Üdvözlettel:
  Biri Mihály

  • Kelkó Tamás 2010. december 16. 14:08

   Kedves Mihály!

   Köszönöm a jó kívánságaid és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Kapeller Anikó – NessieGraf 2010. december 16. 13:47

  Kedves Tamás!

  Nagyon boldog karácsonyt és folytatást! Köszönöm a kapott információkat, sok hasznát veszem.

  További szép napokat: Anikó

  • Kelkó Tamás 2010. december 16. 14:10

   Kedves Anikó!

   Köszönöm a jó kívánságaid, továbbá a év során külön küldött visszajelzéseid is!

   Üdv, Tamás

 • dr.Kovács Béla 2010. december 16. 15:08

  Szia Tamás!

  Bár az én vállalkozásom nem kifejezetten “céges”,de mindég örömmel olvasom soraidat és a praxison kívül más területen is tudom hasznosítani mondanivalódat. Pl. a motiválást.
  Én is kívánok Neked, Nektek nagyon boldog Ünnepeket, és legalább olyan 2011-es esztendőt, amilyet Te kívántál nekünk olvasóidnak.

 • Pályu Györgyné 2010. december 17. 07:48

  Kedves Tamás! Nagyon örülök, hogy rá találtam Önre, el nem tudom mondani, milyen sok hasznos dolgot tudtam meg a cikkei alapján. Éppen egy “haldokló” közösséget szeretnék feléleszteni.Remélem sikerülni fog. Kívánok nagyon boldog Karácsonyt és békés Új Esztendőt. Pályuné Marika

  • Kelkó Tamás 2010. december 17. 23:32

   Kedves Marika!

   Köszönöm a jó kívánságait és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Szöllősiné Ágnes 2010. december 17. 15:23

  Kedves Tamás !

  Köszönöm az egész éves munkáját.
  Az idén sok jó és új dolgot hallottam Öntől. Remélem a későbbiekben gyakorlatban is tudom hasznosítani.
  A következő évhez pedig sok sikert és kitartást kívánok.

  Ágnes

  • Kelkó Tamás 2010. december 17. 23:33

   Kedves Ágnes!

   Igyekezni fogok 2011-ben is. Köszönöm a jó kívánságait és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Gyuró János István 2010. december 17. 19:18

  Kedves Tamás és Niki!

  Hálás vagyok, amiért olvashattam idén is a bejegyzéseket. A megújult oldalon is követlek. 🙂 És külön köszönöm a személyes időráfordítást egyik kérésemre!!!

  Áldott Karácsonyt! Békés Boldog Vidám Egészséges Bőséges Új Esztendőt kívánok Nektek és Munkatársaitoknak!

  Üdvözlettel,

  János

  • Kelkó Tamás 2010. december 17. 23:34

   Kedves János!

   Köszönöm a jó kívánságaid Niki nevében is, és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Csuzdi Krisztina 2010. december 17. 21:33

  Kedves Tamás, köszönet mindenért! Boldog, békés ünnepeket és sikeres folytatást az új esztendőben!
  üdvözlettel,
  Krisztina

  • Kelkó Tamás 2010. december 17. 23:35

   Kedves Krisztina!

   Köszönöm jó kívánságait és viszont kívánom!

   Üdvözlettel: Kelkó Tamás

 • Dóka Károly 2010. december 18. 22:52

  Szia Tamás!

  Áldásos karácsonyt és egy még sikeresebb,egészségben gazdag,
  örömökkel teli új évet kívánok Neked és családodnak.
  Karcsi

 • Harangozó Zsuzsanna 2010. december 19. 08:59

  Kedves Kelkó Úr! Mint Teleház vezető (közösségi információs központ vezetője) érdeklődéssel olvastam nem csak azokat a cikkeket amiket hónapokon keresztül küldött számomra, de sokszor elbarangolok az eddigi írásai között is. Nagyon hasznosak a számomra is, de kis falunkban a sok munkanélküli szemléletváltásában is besegít, ha tudom milyen irányban terelgessem a gondolatokat, és a munkáltatók elvárásainak ismeretében ezt az akadályt könnyebben vesszük. Ehhez segít az Ön összegyűjtött tapasztalata, na meg lassan a munkanélküliek más hozzáállása. További jó munkát kívánok, Békés, Boldog, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket, sikerekben gazdag Új Évet! Zsuzsa

 • Kelkó Tamás 2010. december 19. 16:44

  Kedves Zsuzsanna!

  Hát ilyen hasznosítására nem is gondoltam az írásaimnak, de nagyon örülök neki!

  Ez ügyben még javaslom a http://www.vhklub.hu oldalon lévő írásokat, amelyek ugyan vállalkozóknak szólnak, de szerintem azok még jobban hasznosíthatóak egy kis közösség felvirágoztatásában.

  Köszönöm jó kívánságait és viszont kívánom!

  Kelkó Tamás

 • Szemeti Ferenc 2010. december 22. 22:44

  Kedves Tamás!
  Csatlakozom az előttem szólókhoz: én is sokat tanultam, a lehetőséget nagyon köszönöm! Áldott Karácsonyt és nagyon BUÉK Önnek, szeretteinek és persze a honlap rendszeres látogatóinak is!
  Üdvözlettel:
  Szemeti Ferenc

 • Igaz Gyöngyi 2010. december 23. 18:34

  Kedves Tamás!
  Köszönöm a hasznos írásait. Mindig megnyitom, mindig elolvasom, és soha nem csalódtam! 🙂
  Boldog ünnepeket!
  Gyöngyi

 • beyaz eşya alanlar 2012. július 12. 16:50

  Köszönöm a hasznos írásait. mindig elolvasom.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!