Esettanulmány
Kiskereskedelmi üzletlánc

Ügyfelünk egy “mindössze” 200 kiskereskedelmi egységből álló, 500 főt foglalkoztató, több évtizedes vállalat

amely a cégátvilágítást megelőző 5 évben stagnált, és erre keresték a megoldást. Nem mi voltunk az első tanácsadó (megfordult náluk már több nagynevű nemzetközi tanácsadó cég, súlyos tízmilliókért), inkább még egy utolsó próbálkozás, ami végül sikerrel járt.

200

kiskereskedelmi egység

20

kulcsember

esettanulmany kep

Megoldás

A cégátvilágítás röpke 3 hónapig tartott. Ennek keretében országosan 50 üzletet kerestünk fel és készítettünk interjúkat az üzletvezetőkkel, továbbá fotókat, amelyeket később kielemeztünk. Ugyanígy többkörös interjúk készültek a cég 20 kulcsemberével az 50 fős központban is, továbbá a forgalmi és egyéb pénzügyi adatok mélyreható elemzése.

A számok elemzésében egy egyszerű vizuális módszert alkalmazunk, ami a kontrollerek “mátrix-szerű” táblázataival (ők zömmel tavalyi bázis/idei tény alapon szemlélik a világot) szemben mi 10 évre visszamenőleg vizsgáltuk a trendeket és a trendváltozásokat, amelyeknek utánamentünk a valóságban is, megkérdezve azt a munkatársat, akinek a területével volt kapcsolatos a trendváltozás.

Eredmény

Munkánkról egy 80 oldalas elemzés + stratégiai terv készült, amelyben a cég vezetősége számára több elsőre megdöbbentő állítás is volt, de a tények ezeket igazolták, és ha nehezen is, de kénytelenek voltak elfogadni, és a változás érdekében gyorsan cselekedni. Javaslatainknak mindössze csak a 20%-át valósították meg, viszont már ezek is elegendőnek bizonyultak az 5 éves változatlanságból való kimozdulásra, a fejlődés beindulására.