Kelkó Tamás

Vállalkozásod Fejlődésének 10 láthatatlan akadálya

Online videó tanfolyam, aminek most az első 3 részét ingyen megnézheted! Érdekel? Ha igen, akkor kattints a zöld gombra!

Kelkó Tamás
Ismerd meg

Küldetésem

Hiszek abban, hogy ma Magyarországon (+Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken) is lehet olyan vállalkozást építeni, amely felveszi a versenyt bármilyen nyugat-európai versenytárssal. Vannak már jó példák, mert megvan már hozzá minden az országban, ami kell:

 1. Innovatív ötletek és termékek,
 2. Befektetői tőke,
 3. KKV-k számára is megfizethető, nemzetközi szintű szakemberek és vezetők,
 4. Nemzetközi szintű vállalkozásépítési tudás.

A probléma csak annyi, hogy ezek nagyon nehezen találnak egymásra, mert a legtöbb vállalkozóból pont a vállalkozásépítői tudás hiányzik, hogy olyan egységes rendszerbe tudja a fentieket szervezni, amely végeredménye egy folyamatos növekedési pályán lévő, nemzetközi piacon is versenyképes, stabil cég.

A küldetésem az, hogy minél több kis- és középvállalkozásnak segítsek nemzetközi szinten is sikeres céggé, MAGYAR MULTIvá válni, mind a képzéseim, mind a személyes közreműködésem által.

FONTOS! Tanácsadó cégem teljesen ideológiamentes! A múltban engem is több vallással és egyéb ideológiával hoztak már hírbe, miközben a munkánk során kizárólag a józan ész képviselője, és terjesztője vagyok. Mérnökként mi más érdekelne! Tisztelem mások vallásos hitét, politikai nézeteit, és bármilyen ideológiához való tartozását, sőt, kifejezetten szeretek erről beszélgetni, megismerni, tanulni belőle, hogy a másik miért úgy látja a világot, ahogy látja, de a munkám során csak az érdekel, hogy a gyakorlatban mi működik jól, mi hozza az eredményeket, semmi más.

bio

Szakmai háttér

Eredetileg Csehországban tanultam autógépész mérnöknek, és mint műszaki/reál mentalitású ember, ehhez képest már 1993 óta humán területen dolgozom. Ebből közel 7 évet “fejvadászként”, majd 1999 óta stratégiai tanácsadó, vállalkozásfejlesztő, az utóbbi 5 évben digitális üzletfejlesztő “elegyeként”.

Alapvetően kis- és középvállalatok növekedésükből adódó problémáit segítem megoldani, pl. segítek megtervezni és felépíteni azt a csapatot, belső működési rendszert, amellyel úgy tudnak tovább növekedni, hogy közben nem esik szét a cég. Viszont nem egy, a fejlődésben megrekedt vállalkozásnak is segítettem újraindítani a növekedését, és addig elérhetetlennek hitt forgalmi célokat átlépni.

A 90-es években főleg multinacionális cégeknek, bankoknak, informatikai cégeknek dolgoztam, 1999 óta azonban csak kis- és középvállalkozásoknak segítek:

 • hazai és nemzetközi növekedésük elősegítésében,
 • ehhez online marketing és értékesítési rendszerük kiépítésében,
 • versenyelőnyt nyújtó digitális üzleti stratégiájuk kialakításában,
 • majd a tulajdonos “egykezes irányításból” való kiszabadításában,
 • a középvezetői csapatuk kiépítésében,
 • a megnövekedett cégmérethez szükséges informatikai rendszerek kiválasztásában, bevezetésében.

A gyakorlatban azt láttam, hogy a kiváló eredmények elérése érdekében a stratégia, a HR, az informatikai rendszerek, a marketing és értékesítés elválaszthatatlan egymástól, jól kitalált egységes rendszerbe szervezve eredményezik a vállalkozás kiemelkedő növekedését, hiszen a legjobb munkatársak is csak szerencsétlenkednek egy rossz struktúrában, egy rossz feladatleosztásban, míg a közepesek is képesek megtáltosodni egy jól kialakított rendszerben.

Szakmailag sok tekintetben más véleményen vagyok, mint a hivatalos vállalkozásfejlesztés oktatás vagy akár a szakma fő irányvonala, mert munkám során számomra kizárólag a gyakorlati működőképesség az első számú szempont. Bizony ezen a próbán elég sok, akár tömegesen elfogadott, divatos és felkapott elmélet elvérzik, például a személyiségalapú munkaerő kiválasztás, a “különböző motiválási technikák”, továbbá az oly megszokott “profilkészítés” módszertana. Fontos, a munkámban teljesen ideológia és szakmai irányzat mentes vagyok, habár sokféle ideológiából és szakmai irányzatból tanultam rengeteg értékes dolgot.

30

Év tapasztalat

1993 óta dolgozom humán területen. Ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig stratégiai tanácsadóként, vállalkozásfejlesztőként.

1000

Ügyfél

Az elmúlt 30 évben több mint 1.000 cégnek dolgoztam.

49

Tréning & Előadás

Számos tréninget, előadást tartottam és egyre több külső helyszínre hívnak meg mint vendég előadót.

Erről a blogban elég sokat írok,

amit ma már sok ezren kísérnek figyelemmel, ez által a legolvasottabb ilyen témájú blog Magyarországon.

Történetem

Sztorim

Amikor 1999-ben elkezdtem vállalkozásfejlesztéssel foglalkozni, akkor még elég hosszú listám volt azokról a dolgokról, amelyek rendbe tétele feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy vállalkozást garantáltan fel tudjunk lendíteni, íme:

 • piac és konkurencia alapos felmérése,
 • stratégiai és üzleti terv készítése,
 • egységes és átfogó marketing stratégia kialakítása,
 • szervezeti struktúra és munkaköri leírások kidolgozása,
 • menedzsment fejlesztése (vezetők felvétele és/vagy kinevelése),
 • folyamatszervezés és szabályozás,
 • vállalatirányítási rendszer bevezetése,
 • controlling rendszer kialakítása,
 • személyzet felvételi és belső képzési rendszer kialakítása,
 • munkatársi teljesítménymérő rendszer kialakítása,
 • teljesítményorientált fizetési rendszer kialakítása,
 • valós minőségbiztosítási rendszer kialakítása,
 • értékesítés és értékesítési szervezet fejlesztése.

Ahogy azonban egymás után jöttek a cégépítési, vállalkozásfejlesztési projektek, a lista évről-évre egyre csak rövidebb lett, mert kiderült, hogy az adott dolog mégsem volt olyan kritikus fontosságú az eredmények szempontjából, míg 8 év után, 2006-ban már csak 2 tétel maradt rajta!

Majd 2019-ben jött egy újabb +tétel, de erről hamarosan elárulok részleteket…

hobbi

Szabadidő

Szabadidőmben sokat olvasok, mert elsőszámú hobbim a munkám, továbbá rendkívül érdekel az egészséges táplálkozás, az önfejlesztés, mindemellett a sport: motokrosszozom.

Ez egy olyan extrém sport, ahol szintén szükség van mindkét (humán és műszaki) énemre, továbbá dacára, hogy technikai sport, nagyon kemény állóképességet és fizikumot követel (a profikat nem véletlenül triatlon edzők készítik fel).

Mindemellett nemcsak a világszínvonalú edzőmtől, hanem az edzések és a versenyek során is sok olyat tanulok, amit meglepően jól tudok kamatoztatni a munkámban. Az életem számomra az óta kerek, mióta az intenzív szellemi munkát kiegészítem egy kemény fizikai igénybevételt támasztó sporttal.