Csillagok háborúja avagy könyvelő vs gazdasági vezető

Csillagok háborúja avagy könyvelő vs gazdasági vezető

Csillagok háborúja avagy könyvelő vs gazdasági vezető 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

A vállalkozók többsége számára a cég pénzügyeivel foglalkozó, mindenható szakember nem más, mint a könyvelő. De akkor mivel is foglakozik a gazdasági vezető?

Megjelenés: Üzlet&Siker, 2009. február

Ő az, aki sok vállalkozás számára hó végén a hozzá szatyorban eljuttatott számlákból „összevarázsol” egy korrekt adóbevallást, ő az, aki kb. 1 hónap késéssel megmondja, hogy előző évben nyereséges vagy veszteséges volt az Ön vállalkozása.
A cikk eredeti változata .pdf-ben

Mi itt a probléma?

Éppen tavaly keresett meg egy cégtulajdonos, mert vállalkozása elérte a 2 mrd forint éves forgalmat, de valamiért évek óta nem tudnak erről a szintről továbblépni. Termékeik iparáguk legjobbjai között voltak, emellett rendkívül elszántak, motiváltak voltak, de valami mégsem működött. Átvizsgálva a céget kiderült, hogy a cégtulajdonos összekeverte a könyvelőt a gazdasági vezetővel és ezért elég súlyos árat fizetett.

A könyvelője ugyanis olyan főkönyvi számrendszert alakított ki a cégben, amely ugyan tökéletesen megfelelt a jogszabályi előírásoknak, viszont nem sokat lehetett megtudni a cég működésének eredményességéről. Például év elején a valóságosnál magasabb önköltségi árat számított ki a könyvelő (az elégtelen költséglebontások miatt), ezért a cégtől nem kevés vevője elpártolt a magas árak miatt. Ez kb. 300 milliós kiesést jelentett a legszerényebb becslések szerint is…

A könyvelő ráadásul bevezetett egy új ügyviteli szoftvert a cégbe, amely tökéletesen megfelelt a számviteli feladatok elvégzésére, és a saját munkájának a támogatására, azonban inkább akadályozta, mint támogatta a cég többi ügyviteli folyamatát, pl. értékesítés, megrendelések kezelése, raktározás, termelésirányítás. A program ráadásul 15 millióba került, amiért már elég komoly vállalatirányítási szoftvert is lehetett volna vásárolni, ami egységben kezeli az összes ügyviteli folyamatot és ezért rengeteg hasznos kimutatással tud szolgálni a cég működésének elemzéséhez.

Mi az a back office?

Ezt a kifejezést a bankoknál használják, háttér irodai tevékenységet jelent. Egy vállalkozásnál ide tartozik minden olyan feladat, ami nem a megrendelések szerzésére és azok teljesítésére irányul. A vevők minősítésétől, a számlázástól, a pénzbehajtástól, a finanszírozástól, a pénzkezeléstől, a könyveléstől, a hatósági ügyintézéstől a takarításon, a személyzeti ügyeken át a telephely üzemeltetésig, a wc papír beszerzésig bezárólag minden. Egy kisebb cégben (0-30 fő) ezt egy irodavezető tartja kézben, ennél nagyobb cégekben már egy gazdasági vezető.

Mindebből remélem jól látható, hogy a könyvelés elég szűk terület egy vállalkozás teljes „háttértevékenységén” belül.

De akkor miért nem csinálja meg mindezt a könyvelője?

Egy könyvelőnek rendkívül fontos a szerepe egy vállalkozás életében, mert ha rosszul végzi a dolgát, akkor annak az árát Ön 10 milliókra rúgó APEH és egyéb hatósági bírságokban fizeti meg. A tapasztalat ráadásul azt mutatja, hogy ez teljesen le is köti a figyelmét még egy kiváló könyvelőnek is, ezért számára a back office többi tevékenysége igencsak megterhelő lenne.

Másrészt a gondolkodása is más egy könyvelőnek, mint egy gazdasági szakembernek, mert neki „arra jár az agya”, hogy a vállalkozása megfeleljen a jogszabályoknak, a bevallások határidőre elkészüljenek, nem pedig arra, hogy tervszerűen, finanszírozhatóan és nyereségesen működjön. Egy gazdasági szakember (gazdasági vezető, kontroller) pedig cégvezetési szempontból nézi vállalkozása működését, ezért képes felelősséget vállalni azért, hogy cége folyamatosan fizetőképes és nyereséges legyen.

Amennyiben részletesebben érdekel, hogyan kell átlagon felüli képességű, teljesítményű munkatársakat találni, ajánlom figyelmedbe a "Toborzás, kiválasztás gyakorlati fogásai " című, 21 napos ingyenes online tanfolyamot.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!