Profi vezető ismérvei!

Profi vezető ismérvei!

Profi vezető ismérvei! 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Legutóbbi blogomban arról írtam, hogyan tudja felismerni a profi munkatársakat. A már 8-10 főnél nagyobb cégeknél viszont kulcskérdés, hogyan tudja megállapítani, ki alkalmas vezetőnek, vagy a már kinevezett munkatársa alkalmas-e egyáltalán vezetőnek?

Kis- és középvállalatoknál nagy divatja van, hogy az adott munkakörben legjobban teljesítő munkatársat jutalomból kinevezik vezetőnek.

 
Azt feltételezik, hogy:
 • a legjobb üzletkötőből lesz a jó értékesítési vezető,
 • a legjobb raktárosból a jó raktárvezető,
 • a legjobb pénzügyesből a jó gazdasági vezető,
 • a legjobb asszisztensből a jó irodavezető,
 • a legjobb lakatosból a jó műszakvezető.

Hosszasan folytathatnám, de egy biztos, ez csak egy feltételezés, és bizony mi sem áll távolabb az igazságtól.

Volt egy elektronikai cég, amelyik cégvezetője így nevezte ki kereskedelmi igazgatónak a legjobb üzletkötőjét, aki ugyan brilliáns üzletkötő és termékmenedzser volt, de totálisan alkalmatlan volt vezetőnek. E döntés hatására még a cég éves 30%-os növekedése is megállt kb. 3 évre, míg a végén a fiatalember magától elment a cégtől, mert persze visszalépni üzletkötőnek azt már nem bírta volna az egója. 3 év stagnálás, megérte?

Nem bizony, mégis szinte naponta találkozom hasonló helyzettel. Szerintem a kisvállalkozások (kb. 10-30 főt alkalmazó) nagy része pont emiatt marad örökre kicsi, azaz nem képes kihasználni a piacában, a termékeiben/szolgáltatásaiban rejlő növekedési lehetőségeket. Pedig sok közülük akár világcéggé is válhatna.

Dacára, hogy a vezetőképzésnek óriási szakirodalma van, mégis szinte ez a vállalkozások népbetegsége. Na de nézzük meg, mi egy vezető két legfontosabb kritériuma:

 1. Képes ÖNÁLLÓAN működtetni csapatát, részlegét. Azaz, ha kell képes megfelelő új munkatársakat kiválasztani, őket betanítani, munkával, feladatokkal ellátni, elszámoltatni, motiválni és végszükség esetén kirúgni azt, aki nem képes teljesíteni az elvárásokat. Mindezt ÖNÁLLÓAN! Ha erre képes, és ÖNÁLLÓAN, akkor ő már jó vezetőnek számít. De ha a cégvezetőnek kell megoldania problémákat az ő területén, vagy csapatán belül, vagy embereket felvennie, konfliktusokat kezelnie, esetleg a nem teljesítőket kirúgnia, akkor a vezető nem vezető, csak vezetőnek látszó tárgy!
 2. Képes ÖNÁLLÓAN fejleszteni területét vagy csapatát. Azaz, ahogy növekedik a cég, úgy növekednek az igények, elvárások is a csapata felé, ő pedig képes fejleszteni, hogy megfeleljen ezeknek az igényeknek. Mindezt ÖNÁLLÓAN! Ekkor ő már kiváló vezetőnek számít és hosszú távon is lehet rá számítani, mert nem fogja őt kinőni a kabát (a cég, a munkaköre).

Ezek azért elég kemény kritériumok, de sajnos aki ezeknek nem tud megfelelni, az nem vezető, csak annak látszó valami! Lehet, hogy ez sokak számára sokkoló, vagy megalázó, de látszattal pedig nem lehet előrevinni egy vállalkozást.

Még egy fontos dolog! Az “Önállóan képes működtetni és fejleszteni a csapatát, a területét” azt is jelenti, hogy ha a főnöke netán átlépi (ami azért tulajdonos/ügyvezetőknél nem ritka ugye.!!!), akkor ezt ő nem tűri, hanem ha szükséges tiltakozik, akár a balhét is kiveri. Én biztosan ezt tenném.

Ha már rám van bízva, hogy én vagyok a felelős egy csapatért, egy területért, egy üzleti eredményért, akkor ahhoz bizonyos döntési szabadságra is szükségem van. Ha a főnök átlép, akkor vállalja ő a felelősséget, ne akarja az én ……al csapkodni a csalánt, azután az eredményt meg rajtam számon kérni! (megjegyzem ezt nagyon sok cégtulajdonos elköveti!)

Szóval, aki nem balhézik, hanem meghunyászkodik a munkahelye védelmében, az sem igazi vezető, csak egy alkalmazkodó és vezetői fizetéssel rendelkező beosztott! Egy vezetőnek nem hiányozhat a felelősségérzete mind a csapata, mind a munkát adó cég iránt, ezt pedig meghunyászkodással nem lehet eredményesen szolgálni.

Ezzel a blogommal most valószínűleg sokaknak az önérzetébe másztam, de udvariassággal nem lehet egy vállalkozást felépíteni, különösen nem egy válság közepén.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
9 hozzászólás
 • Tamás 2009. február 23. 19:30

  Húsz éves pályafutásom során valóban nagyon kevés igazán jó vezetovel találkoztam, de ez lehet véletlen is.

  Eszembe jutott egy emlék, vagy inkább egy érdekes momentum.

  Az elso (és sokáig utolsó) jó fonökömtol azonban tanultam három olyan egyszeru mondatot, három kérdést, amik nagyon sok felesleges munkától megkíméltek, nagyon sok új és remek ember ismeretségét hozták és nem szégyellem sok pénzt hoztak. A három kérdés ez volt:
  Ön szerint mi a probléma?
  Ön szerint ezt hogyan kellene megoldanom?
  Mikor kezdjek hozzá?

 • Bandrás 2009. február 23. 19:31

  Kedves Író!
  Azért a mai nehéz helyzetben ne felejtsük el, hogy nem olyan könnyu önérzetesnek lenni, vagy “kiverni a balhét”. Különben sem tartom ezt a kifejezést itt helyénvalónak, mert nem túl diplomatikus. Sokkal finomabban kell taktikázni. Szerintem.
  Persze a következetesség erény.
  Bár igaza van, szerintem is értékek mentén kell vezetni, nem érdekek mentén.
  Üdv: Bandrás

 • Alkér Orsi 2009. február 23. 20:00

  Tamás!

  Nagyon jól összefoglaltad a mostani problémámat. “ÖNÁLLÓAN”
  Ez a kulcs szó.

  Most már tudom mit kell tennem…

 • Rácz Péter 2009. február 23. 21:48

  Amúgy a jó vezeto és a vállalkozó között mi a különbség?

  Nem lehet, hogy ez az egyik ok, ami miatt nehéz jó vezetot találni? Valaki, aki képes Önállóan vezetni és fejleszteni egy területet, az elobb utóbb miért ne tenné ezt saját maga javára ,a saját cégében?

  Jómagam is tudok a baráti körömben olyat, aki 4-5 évig vezetosködött aztán már nem tudott mit elérni alkalmazottként a cégben és saját cégben folytatta. Bár lehet ebben az is szerepet játszott, hogy o sem tudott sok mindent keresztülvinni a fonökén. Egyszóval kiváncsi leszek rá, hogy a ló másik oldalán majd o, hogy bánik a vezetoivel:-)

 • Kelkó Tamás 2009. február 23. 22:26

  A jó vállalkozó és a jó vezeto között azért van különbség. Jó példa erre egy barátom, aki kiváló vezeto (dolgoztam vele már jó pár évet két ügyfélnél is). Képes bármilyen céget fejleszteni és vezetni, de hiányzik belole az a kockázatvállalás, az a kreativitás és azaz érzelmi elkötelezettség a saját ötletei mellett, ami a sikeres vállalkozáshoz kell. Kiváló ember cégvezetonek, de kell mellé egy vállalkozó, akivel viszont együtt rendkívül ütoképes párost alkotnak. Errol részletesebben Gerber: Vállalkozás mítosza címu könyvben olvashatsz (kiadta a http://www.bagolyvar.hu).
  Szóval egyáltalán nem biztos, hogy egy jó vezeto vállalkozóként is megállja a helyét, ugyanúgy, ahogy egy jó üzletköto sem biztos, hogy jó értékesítési vezeto lenne.

 • Tibor 2009. február 24. 09:37

  Egyetértek a blog írójával. Amíg alkalmazottként dolgoztam, volt nem egy olyan állásinterjúm, ahol értékesítési vezetot kerestek, de a beszélgetés során kiderült, hogy értékesítot keresnek, aki ha bebizonyítja, hogy jó értékesíto, akkor vezeto lesz. Olyankor nem is beszélgettünk érdemben tovább…

 • Szabó Miklós György 2009. február 24. 20:15

  Véleményem szerint a jó vezeto tovább tud gondolkodni, mint amennyit egy beosztottja “belát” idotávban és fizikai síkon. Ezáltal olyan következményeket és összefüggéseket is lát elore, amelyet részfeladatokat ellátó munkatársai nem érzékelnek. A jó vezeto ezekre a következményekre fel tudja hívni a csapata figyelmét elore.

  Továbbá, a jó vezeto pontosan meg tudja határozni maga számára a feladatokat, honnan hová és milyen eszközök felhasználásával akar eljutni. És ami nagyon fontos: idot és energiát szán arra, hogy a csapatával ezeket a célokat megértesse, és meggyozodik arról, hogy mindenki érti a maga részfeladatát a rendszerben.
  Arról már nem is beszélve, hogy figyel arra, hogy a vállalat céljai az egyén céljaivé váljanak.
  Szerény véleményem szerint mindezt akkor tudja valaki (többek közt) jól csinálni, ha sok rossz vezetonek volt már beosztottja és sokat szenvedett már tole.
  A vezetés sok esetben a gondolkodás muvészete.

 • Kapeller Anikó 2009. február 24. 23:20

  Az eloléptetési rendszer, függetlenül az új pozícióra való alkalmasságtól, valamint a fonök kezében tartott egyszemélyes csapatfejlesztés tipikusan szocreál retro stílus. Ideje felnonünk a valósághoz.

  —————–

  Az alábbi megtörtént esetet viszont ellenpéldaként is alkalmazhatod:

  Egy ismert cég franchise felépítésre átállást tervez. Az ehhez szükséges anyagokat még nem tudják az érdeklodok kezébe adni. Viszont már keresik a lehetséges partnereket.

  Történetesen az egyik megkeresett cég tulajdonosa igen kedves barátom. Így elso kézbol értesültem arról a beszélgetésrol, amit a leendo franchise tulajdonos cég vezetojével folytatott:
  ” Jó napot kívánok! (bemutatkozik, mondja kit keres) Az iránt szeretnék érdeklodni, hogy körülbelül mikor lehet a franchise részleteit megtudni. Pontos információk hiányában nem szeretném se magam, se a cégemet elkötelezni, de lehetségesnek tartok egy partneri együttmuködést.
  ” Kézcsókom! Már megbocsásson, de én cégtulajdonos vagyok!
  ” Én is.
  ” Én nem foglalkozom ilyen témákkal. Most síelek, egyébként meg a tökömet vakarom és a pénzt szedem be. Majd a beosztottaim tájékoztatják, ha kíváncsi valamire.
  Az elso kezet úgy értsed, hogy a kihangosított beszélgetést hallottam. Nem tudom, hogyan bírtam megállni, hogy ne szólaljak meg. Mert igencsak kikívánkozott (bocs, de egyéni stílusomat még a kedvedért se tagadom meg):
  ” Örülök, Kicsivirág, hogy gyakorolsz. Minden esélyed megvan rá, hogy rövidesen ez legyen az egyetlen elfoglaltságod. Hozzáállásodat az XY cég is köszöni, hiszen remekül egyengeted üzletkötoik munkáját.
  Ettol még most is áll a szor a hátamon. Tudom, hogy bizonyos mértékig kicsi a konkurenciájuk, de egy ilyen kiszivárgása esetén a legnagyobb konkurensük valószínuleg nem tervezné a magyarországi piac elhagyását.

  Úgy gondolom remek példa az alkalmatlan vállalkozó esetére. Minden bizonnyal a cége mögött álló gyártók miatt érzi magát túlzott biztonságban. Gyanítom, hogy ez a háttér sem örülne, ha tudná, hogyan áll hozzájuk.

 • Bobály Andi 2009. február 28. 13:11

  Szerintem a vállalkozót a vezetot és az alkalmazottat a melyén és elkülönítve kell kezelni! Tehát az ilyen vezeto volt és mégsem /mégis ment a saját vállalkozása az nem ide kapcsolódik. Az tény, hogy összefügg, de ez csak olyan dolog, mint a halmazok keresztmetszete…
  Azért én hozzátenném a teljesség igénye érdekében, hogy az sem tud jól vezetni, aki nem ismeri “alulról” az adott iparágat! A tanulópénzt igenis meg kell fizetni – idoben, gyakorlatban. Tehát a jó értékesítobol lett vezeto nem kizárható, de nem is aranyszabály – ezzel egyet értek. Valóban, az önálló és felelosségteljes személyek képesek példát mutatni vezetoként és érdekeket képviselni közvetítoként az alkalmazottak és a tulajdonosok között.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!