Tudod-e hány ZSENI van a cégedben?

Tudod-e hány ZSENI van a cégedben?

Tudod-e hány ZSENI van a cégedben? 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

A kiemelkedő munkatársi teljesítmény alapja a tehetségek felfedezése, fejlesztése, és támogatása. Van azonban a tehetségek jéghegyének is csúcsa, a zsenik. Ők azok, akik a leggyakrabban nem tudják kibontakoztatni képességeiket, mert a környezetük lehúzó erejével nem tudnak megbirkózni, így tehetségük gyakran inkább átok, mint áldás.

Ismertem egy nemcsak tehetséges, hanem átlagon felül eredményes területi vezetőt. Egy üdítős multinál dolgozott, és csak egyre feljebb és feljebb került a ranglétrán, míg fel nem hívta magára a kereskedelmi igazgató figyelmét.

Ő ahelyett, hogy megbecsülte volna a legeredményesebb területi vezetőjét, inkább elindította ellene a lejárató gépezetet. Először csak külön jelentéseket kért tőle, nem a szokásosat, hanem részletesen meg kellett magyaráznia mindent, hogy mit miért csinált.

Ez nemcsak plusz adminisztrációs feladatokat jelentett a területi vezető számára, hanem elindított egy bizalmatlansági folyamatot. Ezután "véletlenül” pletykák kezdtek terjedni róla, hogy a legnagyobb ügyfeleit megvesztegette. Ezt ugyan kivizsgálták és kiderült, hogy alaptalan, de a gyanú árnyéka tovább mélyítette az iránta kialakult bizalmatlanságot. Az egész folyamat végül 6 hónap múlva odáig fajult, hogy a területi vezetőnek mennie kellett annak dacára, hogy ő volt a legjobb területi vezető a cégnél…

A történet nem egyedi, jellemzően nagyon sok átlag feletti képességű ember jár így. Ráadásul gyakran nem a pozícióját féltő felettes vezető, hanem a saját kollégái "csinálják ki” a maguk közül teljesítményével "felfelé” kilógó munkatársat. Nagyon sok tehetséges ember esik ennek áldozatává és nagyon sok közhely született már a lejáratásukra, pl.:

"A zsenit az őrülttől csak egy hajszál választja el?”

Mi lehet ennek az oka?

Lépten nyomon azt tapasztalom, hogy az emberek többsége (és ez a vezetőkre is igaz) nem tud mit kezdeni a nálánál jobbakkal. Ez úgy nyilvánul meg, hogy ilyenkor egy védekező reakció indul be, vagyis nyíltan vagy burkoltan (ez utóbbi a gyakoribb, pletyka és cinikus kritika formájában) elkezdik lehúzni a jobbat. Ilyenkor sajnos a jó öreg magyar közmondás érvényesül:

"Sok lúd disznót győz.”

Főleg a nagyvállalatoknál fordul elő ez a leggyakrabban, ahol kemény hatalmi harcok és "helyezkedések” vannak. A tehetséges emberek viszont éppen ehhez nem értenek, ők csak végzik a dolgukat, így válva céltáblájává az intrikusoknak. Persze vannak, akik éppen a munkahelyi helyezkedésekben tehetségesek, de e "teljesítményük” nem igazán ébreszt tiszteletet a környezetükben.

Nézzük meg, hogy egyáltalán mit értek tehetség, és zseni alatt. Tehetségnek az olyan embereket nevezem, akik valamiben, legyen az a gyöngyfűzéstől kezdve akár a kapcsolatteremtésig, jóval az átlag feletti teljesítményre képesek. És nemcsak 10%-os vagy 20%-os, hanem öt-tízszeres különbségről beszélek. Igen, pl. az értékesítőknél – ahol ez nagyon jól mérhető – az igazán tehetségesek mindenféle komoly kiképzés és iskolák nélkül is ötször nagyobb forgalmat tudnak produkálni az átlagnál!

A vezetőknél ők azok, akik képesek rendbe tenni egy területet, részleget vagy csapatot, amit az elődjük nem tudott, majd eredményesebben működtetni, mint más.

A zsenik pedig a tehetségek között is a jéghegy csúcsát képviselik

Ha egy vállalat élére egy zseniképességű vezető kerül, akkor dacára a piaci helyzetének, az a vállalat menthetetlenül fellendül. A zsenik ráadásul rendkívül kreatívak, az újítások, új termékkategóriák, új cégek, új kezdeményezések és egyéb sikersztorik mögött általában egy zseni szokott állni (mint pl. Steve Jobs az Apple-nél vagy Richard Branson a Virgin cégcsoportnál).

Szóval óriási pazarlás, drága luxus egy kihasználatlan tehetség, netán zseni, mert a "híresen” kiemelkedő teljesítmények mögött mindig ők állnak. Munkám során nem kevés "rejtett tehetségbe” botlok bele, olyanokba, akik még magukról sem tudják, hogy valamiben átlag felettiek, nemhogy a környezetük. A kiemelkedő képességek a környezet értetlensége miatt gyakran negatív megnyilvánulásokba fordulnak át.

Nem kevés tehetséges ember válik tinédzser módjára durcássá, lázadóvá és nehezen kezelhetővé ennek hatására a környezete irányába vagy akár fiatalon depresszióssá, idegronccsá. Ha még elég fiatalon felfedezik a benne rejlő képességeket és lehetőséget adnak neki a bizonyításra, továbbá bátorítják, akkor mindez megelőzhető.

Használati utasítás "balerinákhoz”

Sokaknak az a véleménye a tehetségekről és különösen a zsenikről, hogy olyan kényesek és körülményesek, mint egy balerina. Részben igazuk is van, de nagy részben nem. Egy tehetséges és az átlagnál nagyobb teljesítményű munkatárs mindig kicsit irracionálisnak, és nehezen megérthetőnek fog tűnni a többiek számára, de ez teljesen normális.

Az "allűrjeik" egyrészről abból adódnak, hogy állandóan az értetlenség falába ütköznek, állandóan be akarják őket szorítani a megszokott – de számukra szűk – keretek, szabályok közé, amitől ők joggal frusztráltak, idegesek és türelmetlenek. Másrészről abból adódnak, hogy ők más módszerekkel, más módon dolgoznak, gyakran olyan apróságokra is odafigyelve, amit többi embertársuk felesleges allűrnek gondol, mert nem látják annak az apróságnak a fontosságát a kiemelkedő teljesítményben.

Pl. halálbiztos vagyok benne, hogy az értékesítők többsége mindenféle felkészülés nélkül megy el tárgyalni, és nagyon furcsán néznek arra a társukra, aki egy komoly tárgyalásra akár napokig készül fel. Persze a nagy üzletet is ő köti meg, de mégsem látják az összefüggést a felkészülés, és a megkötött üzlet között!

Egy vezetőnek sem könnyű az ilyen beosztottal boldogulnia, de kell egy kis bölcsesség ahhoz, hogy az érzelmi reakciókon felülkerekedve a teljesítményre koncentráljon. Ha egy beosztottad jóval az átlag felett teljesít, akkor nyugodtan megengedhetsz neki többet, lehetsz vele rugalmasabb, mint a normál teljesítményű beosztottaiddal. A "valamit, valamiért” elv működhet ebben az esetben, az-az extra engedmény, extra teljesítményért cserébe.

Kivételezni egyébként nagyon veszélyes, de a kiemelkedő teljesítmény esetében nélkülözhetetlen. Ha ezt nem mered megtenni, ha már támogatni nem tudod, akkor átlag felett teljesítő beosztottad legalább ne akadályozd, és ad neki teret a boldoguláshoz.

+ még egy extra

A kisvállalkozásoknál sokszor az is akadály a tehetségek kibontakozásához, hogy nincsenek meg azok a munkakörülmények, erőforrások, amelyek a zseni kolléga képességeinek maradéktalan kiaknázásához kellenek.

Összefoglalva egy zseni a cégedben óriási kincs, felfedezése, képességeinek a cég érdekében történő felhasználása önmagában üzleti sikersztorivá tud válni, de a veszélyek és kockázatok is lényegesen fokozottabbak ("mindenképpen konzultálj előtte gyógyszerészeddel”).

Amennyiben részletesebben érdekel, hogyan ilyen kell átlagon felüli képességű, teljesítményű munkatársakat találni, ajánlom figyelmedbe a "Toborzás, kiválasztás gyakorlati fogásai " című, 21 napos ingyenes online tanfolyamot.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!