Mi köze a Szent Koronának munkatársaid motiválásához?

Mi köze a Szent Koronának munkatársaid motiválásához?

Mi köze a Szent Koronának munkatársaid motiválásához? 749 322 Vállalkozásfejlesztés blog

Sokan azt gondolják, hogy a Szent Korona-tan régi vágású, „vitézkedő” öregemberek ezoterikus vallása, de mint elsőre sok furcsa dologból, ebből is sokat tanulhatsz, ha megfelelően közelítesz hozzá. A Szent Korona-tan ugyanis egy vezetési elvről szól, amely hűen igazodik a magyarok mentalitásához, a magyar „néplélekhez”.

Már Gert Hofstede holland szociológusnak – aki a különböző nemzetek értékrendjét térképezte fel – is feltűnt, hogy a magyar eltér minden más néptől, mert amíg minden nemzetnek egységes értékrendje van, addig a magyarok két jól elkülöníthető csoportra oszthatóak értékrendjük szerint! Ebből a speciális helyzetből nem is gondolnád mennyi konfliktus származik a cégtulajdonos vállalkozók és a beosztottaik között…

A nagy ellentét vállalkozó és beosztottai között

Gyakran emlegetem ügyfeleimnek, hogy sikeres vállalkozóként (ha már keresel havonta legalább 1 millió Ft-ot, és ha kicsit jobban dolgozol, akkor 1,5-2 millió Ft-ot vagy többet) nem sok esélyed van megérteni a havi 80-150e Ft nettóból élő beosztottaid. Hogy kicsit jobban képbe hozzalak, nézzük meg, hogy amíg ők abból űznek sportot:

 • hogyan jöjjenek ki ebből a pénzből hónapról hónapra?
 • hogyan spóroljanak meg a Teszkóban minél több pénzt az akciókon?
 • hogyan húzzák ki egyáltalán a hónap végéig, a következő fizetésosztásig?

addig neked meg az a problémád:

 • hova fektesd be azt a fölösleget, amit a keresetedből nem költesz el?
 • 3 évente milyen új autót vegyél magadnak a cég pénzén?
 • milyen újabb egzotikus helyre menj nyáron nyaralni, télen meg síelni?
 • és hogyan merd egyáltalán a céged itthagyni nyáron 3 hétre a munkatársaidra?
 • hogyan találj megfelelő motiváltságú, megbízható munkatársakat?

és még sorolhatnám, de a lényeg, ami remélem látható, nagyon-nagyon más világban éltek. De mégis ez a legjobban ott látszódott, amikor 2009-ben, a válság hatására sok cégben a tulajdonos csökkentette a fizetéseket, merthogy csökkent a cég árbevétele és csökkent az ő pénze is. Sőt, még méltányosnak is érezte, hiszen a cég bevétele 30%-ot csökkent, ő meg csak 10%-ot csökkentette dolgozói fizetését!?

Mi itt a probléma?

Csak annyi, hogy ha egy 80.000,- Ft nettó fizetésű dolgozódnak 10%-al csökkented a fizetését, akkor lehet hogy ezzel anyagi csődbe is juttattad, de ugyanígy lehet egy 150.000,- Ft fizetésű munkatársadnál is. Ha te csak 1 milliót keresel havonta, kötve hiszem, hogy csődbe visz 10%-os fizetés csökkenés (mert remélem nem költöd el 100%-ig minden hónapban).

Nagyon-nagyon más világban, univerzumban, bolygón éltek, és munkatársaid motiválási problémái pontosan ebből adódnak.

Hogyan is jön ide a Szent Korona?

Az előbb említett gondolkodásbeli különbség abból adódik, hogy te vállalkozó vagy, ő meg alacsony bérből élő alkalmazott (szerintem havi 150-200.000,- Ft-ig alacsony bérből élő alkalmazottról beszélhetünk). De még a bérből élő, alkalmazott cégvezetők is más dimenzióban élnek, mint egy cégtulajdonos, de ők legalább már olyan közelségben vannak, hogy szót tudnak érteni, már egyenrangú tárgyalópartnerek tudnak lenni számukra, de legfőképpen ki tudnak állni a saját érdekeikért.

Ami miatt azonban a Szent Korona-tanra hivatkozom, az még egy másik különbség, ami alapvetően a magyarok sajátja: hogy két különböző értékrendű és motivációjú csoportra osztható a magyar nép!

Elsőre ne gondolj kommunista propagandistának, de ez a két csoport az uralkodó osztály, és a nép. Értékrendileg az uralkodó osztályba tartoznak azok, akik nyugat-európai értékrendhez állnak közel, vagyis ők ambíciózusak, fontos számukra a karrier és ezért képesek is évekig küzdeni, míg a nép számára inkább a család és a csoporthoz tartozás a fő motiváló erő.

Össze lehet őket békíteni?

A nagy kérdés, hogyan lehet két ennyire különböző értékrendű embercsoportot összefogni, és elérni, hogy egy irányba nézzenek, egy dolog motiválja őket?

Ennek alapelve van benne a Szent Korona-tanban, amelyet mai, XXI. századi nyelven inkább úgy hívnánk, hogy vezéreszme alapú vezetés. Ez a vezetési elv egy nagyon vékony ösvény, amely képes ugyanúgy motiválni e két különböző embercsoportot, ha megérted és okosan használod. A jobb multicégek valamilyen részleges szinten már használják, csak ők a vállalati kultúra tudatos építésének hívják.

Nézd el nekem, hogy nem fejtem ki most részletesen (nem is férne bele e blog kereteibe), viszont a december 11-i, menetrendszerűen Karácsony előtti tréningemen mindent elmondok róla, azt is, hogyan használom ezt az elvet munkám során már több, mint 15 éve (sokáig úgy, hogy nem is tudtam róla), és külön minden résztvevőnél megnézzük, hogyan tudná ő is hasznosítani a cégében.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
11 hozzászólás
 • Polló László 2014. november 18. 09:19

  Nagyon jó blog bejegyzés! A lényeget firtatod, nem a felszínt simogatod! Ha el tudjuk érni e két „kultúra” összebékítését, akkor szárnyal a vállalat! Van rá számos (de nem elég!) jó példa!

  • Kelkó Tamás 2014. november 18. 14:17

   Igen, vannak jó példák, én azon dolgozom, hogy minél több legyen. Szerencsére rengeteg olyan vállalkozó van, akinek csak fel kell nyitni a szemét.

 • Tom ‘Bald Dog’ Varjan 2014. november 18. 14:19

  Ez a kulonbseg ott is kemenyen visszauthet, amikor egy havi 10 millios ceg tulajdonosa felhiv egy masik ceget egy lehetseges projekt ugyeben, es egy havi 80000-es dolgozo van a vonal masik vegen.

  A ceg tulaj „premium” nyelven beszel, de a dolgozo az alacsony bere miatt „nyomor es tuleles” nyleven beszel.

  Es mi a vege?

  A dolgozo szabalyosan elijeszti a a potencialis kuncsaftot.

  Szerintem ahhoz, hogy a dolgozoink „premium” nyleven tudjanak beszelni kuncsaftokkal es leendo kuncsaftokkal, es ezaltal premium projekteket hozhassanak a hazhoz, ki kell oket emelni a „tuleles” eletvitelbol.

  Szerintem a minimalber rovidtavu haszon a cegtulajnak, de hosszu tavon igen karosm mert a ceget a „minimal” jelzovel azonositja a piacon.

  Persze tudom, hogy a penz nem a legerosebb motivalo ero, de azt is tapasztaltam, hogy a penz hianya egy nagyon eros demotivalo (de santan hangzik ez a szo), azaz motivacio elnyomo ero.

  • Kelkó Tamás 2014. november 18. 14:35

   Szia Tom!

   Ezt főleg értékesítőknél látom, hogy a rossz anyagi körülmények között élő, szegénységben gondolkodó és ez által gyenge ambícióval rendelkező (az-az nem akar kitörni belőle) értékesítők nem lesznek kiemelkedő teljesítményűek, sőt, sokszor ők a futtottak még kategória.

   És ez főleg azért van, mert a 80e Ft-os minimálbérű értékesítőnek irreálisan drága egy 30 milliós lakás, ezért nem is tudja elképzelni, hogy ugyan ki és miért venné meg, így nem is fogja felismerni a potenciális vevőt. Számára nem normális az, aki ennyiért vesz lakást. Csak azt nem értem, akkor miért megy el ingatlan értékesítőnek?

   Még jó 10 évvel ezelőtt egy autószalonos ügyfelemnél kirúgattam az új gépkocsi értékesítési vezetőt, mert nagy mellénnyel előadta nekem, hogy neki 10 éves használt autója van, és soha nem venne új autót, és milyen hülyék is azok, akik új autót vesznek! Egyébként rendes srác volt, de a kirúgása után 50%-ot nőtt az új autó eladás 6 hónap alatt!

   Üdv, Tamás

 • melós 2014. november 18. 16:26

  Jól látható a fő szempont.

  De először a Magyar lélekről egy kicsit.

  Lehet-e egyenlő fél a kizsákmányoló és a kizsákmányolt?
  Kell-e lelkesnek lennem azért mert életben tartanak ,hogy másoknak hasznot hajtsak?
  Mi az egyensúly a lojalitás és a saját érdekeim között?
  Ha üzleti alapon döntenek rólam, tőlem miért várnak emberi értékeket?

  gépkocsi értékesítő: Üzleti szempontból talán helyes volt az elbocsájtás . Ez a mentalitás viszont visszaköszön a hétköznapokban , aki nyitott szemmel sétál az látja! Ha úgy tetszik tiltakozik ellene a népi lelke.

  Ingatlanos: ha a dupláját keresné ,akkor sem tudná elképzelni ,hogy néz ki az az illető akinek a zsebében ott van a dohány.

  Néplélek: Jó bornak nem kell cégér!

  A jó lelkű üzletkötő ugyanis elmondja az igazat amikor érzi ,hogy remeg a lelke.

  Meddig lehet az emberi korlátokat feszegetni?
  Meddig lehet elég a csocsó délutánonként , „csokinekem” Karácsonyra?
  Meddig beszélhetünk családról ,ha első a munka?

  Tehát a fő szempont a profit mindenekelőtt.

  Már nyafiznak a munkaadók ,hogy nem találnak megfelelőt és versenyképest.
  (és már 15 éve folyamatosan)

  Hol vagyunk most az aljához képest a veremben?
  Lehet 10 év múlva már úgy tudom kifejezni a munkaadóm iránti lojalitásomat ha a munkahelyemre költözöm koszt-ért és kvártély-ért?

  +
  Nemrég találkoztam régi ismerősömmel , ő külföldön lakik gyerek kora óta. Abban maradtunk ,hogy milyen jó nekem mert van saját otthonom. (én egészben kaptam be a nagyfröccsöt)

  • Kelkó Tamás 2014. november 18. 18:16

   Kedves melós!

   Ha már kizsákmányolóról és kizsákmányoltról beszélünk, akkor nincs miről beszélni. Onnantól már nem motiválás van, hanem manipuláció, az egy más szakma, azzal én nem foglalkozom.

   Az értékesítési vezető kirúgása helyes lépés volt, mert ha dolgoztál már emberekkel vezetőként, akkor tudhatod, hogy egy ember mentalitását megváltoztatni „mission impossible”. Az értékesítési vezető pedig nem volt korrekt, mert elfogadott egy olyan munkát, amiben nem hitt, valszeg jó volt a meleg szalon és a fix fizetés.

   Egy munkahely akkor működik jól az én világnézetem szerint, ha a munkaadó és a munkavállaló is jól jár. Ennek egy többé-kevésbé érdekközösségnek kell lennie. És jól látható, a kiemelkedő fejlődést és eredményeket produkáló cégek így is működnek. Itt ebben az esetben nem ez történt, mert az újatuó értékesítés veszteséges volt.

   Az ingatlanos értékesítőknél jól látszik, hogy az anyagilag jól szituáltak vagy a nagyon kitörni akarók boldogulnak jól. Ebben az esetben a helyzet sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak nem volt jó.

   Lehet, hogy furcsa, de a legtöbb ügyfelemnél nem a profit az első, ők nem a Teszkó, ahol csak az számít és semmi más. Legtöbbjük már többet keres annál, amire a vágyaihoz szüksége van, ezért más a hajtóerő, leggyakrabban az alkotási vágy, vagy egyszerűen szereti, amit csinál.

   És a legérdekesebb, hogy az igazán profittábilis vállalkozásoknál sem a profit az elsődleges cél! Ha valamit szívvel lélekkel jól csinálsz, akkor a profit egyfajta automatikus velejárója a dolognak.

   Valszeg te eddig más világban mozogtál, mint én, igaz van kb. 100e működő vállalkozás, és én is csak pár ezret láttam belőlük személyesen, de nagyon vad dolgokat hallok és látok is néha. De a valóság, amikor 100.000 cégről beszélünk, nagyon sokféle, és főleg nem szélsőségekből áll.

   Üdv, Tamás

  • melós 2014. november 18. 20:16

   Köszönöm Válaszodat!

   A lelki érzések lehetnek valósak vagy véltek.
   A gondolat tulajdonosa szempontjából viszont lényegtelen.
   Én még nem láttam olyan elbocsájtott munkavállalót aki ne mondta volna azt ,hogy milyen remek alkalmazott volt.
   Szerintem ezek a gondolatok munkahely függetlenek.
   Magyar lélek az ,hogy egyedül dolgozunk szívesen és ha lehet magunknak.(ez az én tapasztalatom)
   Szerintem mindenkinek megfordul a fejében hol ez hol az.

   Nagyon kevés ember juthat el a csúcsra .
   Ha mindenki följuthatna az már nem lenne nagy dolog.

   minden szépet nektek!

 • Tornoczky Gábor 2014. november 19. 19:56

  Szia Tamás!
  Nem rég halottam az érdekközösségre vonatkoztatva, hogy tulajdonképpen mind a két fél szeretne többet hazavinni, mint ezelőtt. Ez lehetne a legkisebb nevező a „közös hajóban evezünk” metafórára, természetesen amellett, hogy jó lenne kultúrált helyen, jó emberi légkörben tölteni azt az időt amre a legtöbbet fordítunk az életünkből. Dolgoznunk kell, ez meberi dolog. De sokkal jobb ha örömmel tesszük.

 • jenei zsolt 2014. november 20. 09:51

  Ezt írod: „Értékrendileg az uralkodó osztályba tartoznak azok, akik nyugat-európai értékrendhez állnak közel..” Ezzel vitatkozom. Ez így nem igaz. Sok vezető eben az országban éppen nem a nyugati munka és egyéb kultúra szülötte.

  • Kelkó Tamás 2014. november 20. 21:12

   Itt nem részleteztem, de főleg az ambícióra és hatalomvágyra gondolok. A munkakultúra egy más tészta, abban sajnos sokkal kevesebb a hasonlóság a nyugatiakkal…

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!