A "fülboxoló" pályázó!

A "fülboxoló" pályázó!

A "fülboxoló" pályázó! 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

A dumálás extrém sportolója, aki az egyik legnehezebben kezelhető emberfajta egy felvételi interjú során. Az elnevezés nem túlzás, az ilyen pályázó mellett Ön nagyon nehezen tud labdába rúgni.

Ő az, aki már az interjú alatt „lyukat beszél az Ön hasába”, aki egy kérdésre képes akár fél órás választ adni. Ezt a típusú jelöltet nagyon könnyű felismerni, mert már idegesítően mellébeszél a feltett kérdésekre is:
– Eddigi értékesítési pályafutása során mennyire volt lehetősége marketing feladatokat is végezni?

Ezután kb. 10 körmondat, kb. 15 percig, majd közben és a végén is legalább háromszor megismételve:
– „Nagyon fontosnak tartom a marketinget.”

Egyébként ez a legidegesítőbb embertípus egy felvételi interjún. Van önnek 1 órája, kb. 30 kérdése, és félidőben még csak az 5. kérdésnél járnak, mert a pályázó mindegyikre folyékonyan elszaval 10 oldalt a Toldiból.

Szavakkal lehengerelni?

Sőt az igazán idegesítő fajta egyenesen nem engedi önt szóhoz jutni és gyakran félbeszakítja a mondandóját. Gyakran éppen magát fényezi, hihetetlen színészi átéléssel sokáig bizonygatva, hogy nélküle bizony megáll az élet a cégénél, hogy ő valójában mennyire őszinte, tisztességes, szorgalmas, hogy neki aztán milyen eredményei vannak, és még sorolhatnám.

Volt már, hogy megkértem, próbáljon meg válaszolni 1-2 mondatban a feltett kérdésre és volt, aki utána teljesen normálisra vette a figurát, de a többség azután is csak mondta, csak mondta, csak mondta, csak mondta, csak mondta és mondta…

Sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy valaki minél többet beszél a szükségesnél, annál kevesebb köze van az igazsághoz annak, amit mond. Minél érzelemdúsabban beszél (pl. düh, félelem, cinizmus), annál kevésbé igaz, amit mond. Minél többet beszél, annál jobban más képet akar magáról festeni, mint amilyen valójában, ami ugye nem az egyenesség mintapéldája.

Megválaszolni egy egyszerű kérdést?

A „fülboxoló” pályázóra ráadásul az is jellemző, hogy fel sem fogja a feltett kérdést és még véletlenül sem rá válaszol, hanem teljesen másról beszél. Egyébként ez a második legidegesítőbb dolog egy interjú során, amikor már harmadszor vagyok kénytelen feltenni ugyanazt a kérdést, mert egyszer sem volt képes a jelölt korrekt módon megválaszolni.

Szóval az értelmes és normális emberek egyik legfontosabb ismérve, hogy képesek megérteni a feltett kérdést, majd tömören és érthetően válaszolni rá.

További kellemetlen tulajdonsága a „szószátyár” embereknek, hogy általában lezáratlan dolgok garmadája veszi körül őket és az időgazdálkodással is elég komoly problémáik vannak. Én nem ismerek egy olyan „fülboxoló” embert sem, aki körül katonás rend lenne, de olyat igen, aki körül Kheopsz piramis méretű a káosz, ráadásul állandóan mindennel úszásban van (és nem az Olimpián 400m vegyesen).

A teljesítőképesség és a dolgok lezárásának képessége kéz a kézben jár egymással, aki körül tehát sok minden befejezetlen, annak a teljesítményével biztosan nem lesz elégedett. A kiemelkedő teljesítményű emberek közös jellemzője ugyanis, hogy képesek gyorsan lezárni dolgokat.

Van is egy érdekes mondás erről:

„Ha el akarsz végeztetni valamit valakivel, akkor keress egy elfoglalt embert!”

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
3 hozzászólás
 • Zsolt 2008. május 9. 16:42

  Nagyon találó a példa!

  Az ilyen embertípussal kapcsolatban mindig az az érzésem, hogy valójában ő egy monológot mond, csak éppen ott vagyok én is: nem történik valódi információ áramlás, csak időtöltés.

 • Vera 2008. július 18. 13:05

  Én láttam olyan munkahelyet, ahol legalábbis szerintem ez a követelmény…
  Tele van olyan emberekkel, akik minden kérdést 20 percben válaszolnak meg, és amikor közlöm, hogy ezt így nem értem, akkor sikerül nekik 3 szóban is. Viszont aki tényleg csak annyit beszél, amennyi szükséges, az nekik nem elég motivált.
  Ez miért van, Tamás?

 • matheszabi 2008. november 13. 19:53

  Sziasztok!

  Történt egyszer egy interjún, hogy feltettek kérdéseket válaszolgattam, de csak pont annyit, amennyit szükséges arra a kérdésre. Bár a kérdésre helyes választ adtam nem voltam lelkes, motivált így nem hívtak vissza. Gondoltam változtatok. Egy Igen / Nem válaszos kérdésre odanyomtam neki, hogy Igen, de bizonyos esetekben Nem. :grin Aztán kifejtettem, hogy mikor igen és mikor nem. El is telt vagy 30 perc. Még volt egy kérdés a sablonjukban, amiből rájöttem, hogy ezek bizony sablon kérdések. Nekem meg van egy bizonyos szakvizsgám, ami nem lenne meg azon ismeretek nélkül. Ekkor tudtam, hogy neki olyan nincs és nem is tudja, hogy milyen tudást bizonyít az. Feltettem a pléh pofát és nyomtam a válaszokat a fel nem tett sablon kérdésekre is… Le volt nyűgözve. Biztos, hogy valamennyi kérdését megválaszoltam és valamennyit nem is kérdett volna… Az 1 órás interjú tartott vagy két és fél órát, majd 2-t a gyakorlati rész. Megfeleltem.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!