A szarka meg a farka…

A szarka meg a farka…

A szarka meg a farka… 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Ismert jelenség, amikor valakin túlnő a munkaköre, de azt kevesen észlelik hogy ez az egyik leggyakoribb oka a vállalkozások megtorpanásának.

Megjelent: Üzlet&Siker, 2008. november

A tipikus példa egy nem kicsi (300 alkalmazottat foglalkoztató) magyar középvállalat esete. Megalakulásuktól kezdve 5 évig 30-40%-ot növekedtek minden évben, a 6. évtől azonban még az inflációval egyező mértékű növekedést sem tudtak produkálni.A cikk eredeti változata .pdf-ben

2 év stagnálás után úgy döntöttek, hogy nincs más megoldás, lecserélik a menedzsmentet, mert szinte mindegyik felső vezetői pozícióban alulról „felkapaszkodott” és nem kinevelt vezetők ültek, továbbá senkinek lövése nem volt arról, hogy mi módon hozzák újra növekedésbe a céget. Röpke egy év alatt felvettek 5 új felső vezetőt, akik hihetetlen tempóval és lelkesedéssel beindították az új fejlesztéseket.

Az a bizonyos banánhéj

Probléma csak egy volt, a tulajdonos nem mert megválni a kereskedelmi vezetőjétől, mert félt, hogy a konkurenciához megy és sok embert elcsábít a cégtől. Pedig ő volt az első a „fekete listán”, hiszen ki lenne nyilvánvalóbban felelős egy vállalat árbevételéért, mint pont a kereskedelmi vezető…

Ehelyett megpróbálták átszervezni többször is a kereskedelmi részleget, ami 100 ember munkáját érintette, azonban a kereskedelmi vezető minden ilyen próbálkozást a maga kifinomult módján szabotált. Eltelt megint 1 év és a kereskedelmi osztályon semmi nem történt, a forgalom még mindig stagnált, míg a többi területen pedig szinte forradalmi változások zajlottak.

Ekkor már a többi vezető is elkezdte kongatni a vészharangot, mert látták, hogy ennek nem lesz jó vége, de a tulajdonos még mindig nem mert lépni. A következő évben be is ütött a krach, 30%-os forgalom visszaesést éltek meg, és a bank lefoglalta a cég telephelyét, gépkocsiparkját.

Ma a cég felszámolás (vagy eladás) alatt van, a felső vezetők már elhagyták a süllyedő hajót, de a kereskedelmi vezető még mindig ott „dolgozik”. Pedig csak le kellene őt cserélni és a cég még mindig megmenthető lenne.

A történet nem egyedi, túl sok jobb sorsra érdemes vállalkozást láttam így elveszni, és nem kevés helyen éppen magát a tulajdonost kellene kivonni a forgalomból (vállalkozása napi irányításából), és cége azonnal elindulna a fejlődés útján.

A fenti jelenség leggyakoribb oka, hogy a cégvezetők többsége úgy gondolja, csak a szamárlétrán felfelé lépés az előrelépés a jól teljesítő munkatársaik számára. Van olyan cég, ahol az előléptetés a jutalom a kiváló munkáért. Csak abba nem gondolnak bele, hogy ha valaki nagyon jó szakember, még egyáltalán nem biztos, hogy vezetőnek is alkalmas, és így nagyon sok munkatársukat léptetik a saját képességeinek a szintje fölé. Ennek pedig csak egy vége lehet, a katasztrófa. A vezetői munkakörre alkalmas munkatársé mindenképpen, de sajnos elég gyakran a céget is magával rántja, mint a fenti példa mutatja.

Szakmai karrier

A kiválóan teljesítő, de vezetőnek nem alkalmas munkatársakat lehet horizontálisan is előléptetni, vagyis egy értékesítői munkakörben lehet több szakmai szintet is kialakítani. Egy kezdő lehet értékesítési asszisztens, míg egy 5-10 éve ott dolgozó, rutinos, messze átlag felett teljesítő pedig kiemelt ügyfél menedzser. Ezáltal nagyobb presztízsű munkakört tud biztosítani a kiemelkedő munkatársának anélkül, hogy vezetővé kellene őt előléptetni.

Van olyan cég, ahol egy kiváló kiemelt ügyfél menedzser többet is tud keresni, mint egy átlagos értékesítési vezető. Nemrég megkérdeztem egy ilyen embert, hogy miért dolgozik már 7 éve ugyanannál a cégnél, hiszen az értékesítésben ez nem gyakori. A válasz: „Én vagyok legjobb, és ezt rendesen meg is fizetik. Ugyan minek váltanék?”

Amennyiben részletesebben érdekel, hogyan kell átlagon felüli képességű, teljesítményű munkatársakat találni, ajánlom figyelmedbe a "Toborzás, kiválasztás gyakorlati fogásai " című, 21 napos ingyenes online tanfolyamot.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!