Mennyibe kerül, ha nem találsz megfelelő munkatársat?

Mennyibe kerül, ha nem találsz megfelelő munkatársat?

Mennyibe kerül, ha nem találsz megfelelő munkatársat? 615 264 Vállalkozásfejlesztés blog

Pár éve még szinte mindenhol munkaerőbőség volt az országban, az óta egyre több iparágban és egyre több vállalatnál szembesülnek azzal, hogy gyakran egészen egyszerű munkakörökre nem találnak megfelelő embert. 10 éve még a gépészmérnököket és informatikusokat, ma már sok helyen betanított munkásokat sem találnak!

Mielőtt megkongatnánk a vészharangot, azért nem árt pár dolgot tisztázni, pl. azt, hogy tényleg magas szakmai színvonalon kerested-e ezeket a munkatársakat? Mit jelent a magas szakmai színvonal? Pl. meg kell nézni a legtöbb álláshirdetést a Profesison.hu-n, na azok pont nem magas szakmai színvonalúak.

Vagy kérdezz meg 10 hr szakembert, hogy közülük hányan tudják, hogyan kell toborozni a LinkedIn-en, vagy hányan futtattak már álláshirdetési kampányt a Facebookon? Szóval vannak itt még komoly tartalékok…

Jellemzően eléggé kvalifikált munkakörökbe szoktam embereket keresni, ráadásul a munkaerőpiacon nevesincs cégekhez, mégis az elmúlt 10 évben csak 2x volt rá példa, hogy a Profession.hu-n megjelenő álláshirdetésen kívül más módszerhez kellett folyamodnom!

Magyarul, az átlagos álláshirdetésekben óriási tartalékok vannak, mégis a legtöbb hr szakembernek gőze sincs róla, hogy botrányosan sz..r álláshirdetéseket ír! Egyszerűen nincs problématudata! Pedig rengeteg tartalék van még az álláshirdetésekben, és úgy önmagában a toborzási marketingben:

 • Pl. ismered-e a direkt marketing szövegírás legfontosabb szabályait, amelyek az álláshirdetéseknél is ugyanúgy működnek?
 • Pl. tudatosan a megfelelő motiváltságú pályázóknak írod-e az álláshirdetéseidet?
 • Pl. tudod-e, hogy melyik az álláshirdetések legfontosabb része, melyiken kell a legtöbbet dolgoznod?
 • Pl. tudod-e, hogy mi a köze céged stratégiájának egy álláshirdetéshez?

Hosszasan lehetne sorolni még a kérdéseket, egy biztos, álláshirdetésből több napos tréninget tudnék tartani, olyan nagy és mélyenszántó téma! Most azt gondolod, hogy miért kerítek ennek ekkora feneket? (vajon mit akarok eladni?)

Elárulom, akkor kerítek valaminek nagy feneket, amikor az eredmények azt igazolják, hogy nagy feneket kell neki keríteni! Ha valami nem működik, annak nemhogy nem kerítek nagy feneket, hanem egyenesen elfelejtem.

Az álláshirdetésekben azonban még óriási tartalékok vannak!

És mi van akkor, amikor mégsem működik az álláshirdetés?

Ilyen is van, ekkor jönnek a jó öreg fejvadász, és az új generációs sourcing módszerek, amelyek jó részét egy háeres vagy irodavezető is meg tudja csinálni, nem kell rögtön méregdrága fejvadászokhoz rohanni…

Jó, a Facebook álláshirdetéseknek ne vágj neki a Facebook súgója alapján, ahhoz már tapasztalt profi kell, de szerencsére van ilyen, aki képes lehetetlen lokációkra, lehetetlen munkakörökbe embert találni, és egy Profession.hu-s kampánnyal összemérhető budget-ért.

De hadd beszéljek a lényegről, ami miatt eleve a címben feltett kérdés felmerült, mennyibe kerül, ha nem találsz pl.:

 • egy jó marketingest?
 • egy jó értékesítőt?
 • egy jó szoftvertfejlesztőt?
 • egy jó mérnököt?
 • egy jó irodavezetőt?
 • egy jó CNC maróst?
 • egy jó szerviztechnikust?
 • egy jó szakácsot?
 • egy jó kőművest?
 • egy jó könyvelőt?
 • egy jó raktárost?

és még sorolhatnám. Mindegyikre végezhetnék pontos számításokat, hogy a kiesett bevétel, eredmény, munka mennyibe kerül, de akárhogy is számoljuk, mindig a sokszorosa jön ki egy jó Profession.hu-s álláshirdetésnek, vagyis min. százezrekbe, de gyakran milliókba kerül az adott munkatárs hiánya!

 

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
6 hozzászólás
 • Mikus 2016. április 6. 07:22

  A szakképzettek elhúztak külföldre, az új magyar munkahelyek nagy része pedig közmunka… Az pedig beszédes, hogy ott van munkaerőhiány, ahol minimálbért fizetnek és/vagy külföldön könnyű elhelyezkedni…(pincér, szakács, ápolónő, idősgondozó, hidegburkoló stb.) A munkáltatóknak is tudomásul kell venni, hogy senki nem fog 80-120 nettóért egy idióta főnök mellett gürizni, inkább vesz egy repülőjegyet és kimegy Londonba a söntésbe sört csapolni!

  • Kelkó Tamás 2016. április 6. 07:34

   Szerencsére nem mindenki húzott el, és igen, a béreket emelni kell, remélem ezt sok munkáltató hamarosan belátja…

 • Mikus 2016. április 6. 07:29

  …”legtöbb hr szakembernek gőze sincs róla, hogy botrányosan sz..r álláshirdetéseket ír!…”
  Ha csak erről lenne szó! De a legtöbb hr „szakembernek” (direkt van az idézőjel), arról sincs fogalma miket kell kérdezni interjún. Az elmúlt 3 évben nem találkoztam 2 olyan hr-essel, aki releváns, szakmai kérdést tett volna fel nekem. A ” milyen fa lenne, milyen a horoszkópja, mennyit keresett előző munkahelyén” stb. kérdésekkel nem hiszem, hogy meg tudná ítélni mennyire vagyok jó (vagy nem jó) a szakmámban.
  Fogalmuk sincs továbbá, hogy nem szabad várakoztatni a jelöltet interjú előtt, hogy ha megígérjük hogy adunk visszajelzést, akkor tartjuk a szavunkat. Szal én jellemtelen, hazudozó hr-esekkel találkoztam leginkább. És akkor sírnak, hogy rossz a megítélésük….

  • Kelkó Tamás 2016. április 6. 07:36

   Sajnos így van, habár én ezt közvetlenül nem látom, csak a pályázóktól folyamatosan hallom…

 • padisah 2016. április 6. 07:51

  Az én oldalamon keresztül 1 lépéssel (a fejvadásszal) rövidebb úton lehet állást találni.

  Egyébként a posztoló ha nem is szándékosan, de kiválóan reklámozta a profession.hu-t 🙂
  A köztudatban lényegében a profession „AZ” álláskereső oldal, amikor felmérést csinálnak álláskeresők körében általában az jön ki elsőnek, szerintem inkább az ismertségének köszönhetően. Azt nem állítom hogy rossz lenne, inkább csak a munkáltató felé drága, a munkavállaló felé meg nagy lesz az adott pozícióra a verseny.

  A weboldalam kapcsán nagyon sok álláshirdetést néztem már meg, nagyon széles skálán mozognak. Az egyik véglet a közigállás, illetve intézményi hirdetések. Ezek nagyon részletes, több oldalas, jogi bikkfanyelven megírt szösszenetek aminek a zöme a pályázó szempontjából nézve rizsa. Cserébe a fontos dolgokat is tartalmazza : feltételek/előny/munkavégzés helye/jelentkezési határidő

  Vannak a multicéges hirdetések. Ezek egyik jellemzője hogy magyar oldal – angol hirdetési szöveg, nem azért mert az álláshoz az kell, hanem mert a cég ERP rendszere angol nyelvű, nemzetközi és oda így vették fel. A másik jellemzője hogy a kiíró kínjában egészen elképesztő pozíció neveket talál ki, több kevesebb angol kifejezéssel megspékelve.

  Magyar KKV hirdetések: ezeken sokszor látszik hogy nincs se hr-es, se marketinges aki fogalmazná őket. Ezek általában rövidek, de a lényeget többé kevésbé tartalmazza. Sokat javítana rajtuk ha az alap kell/jó-ha-van/hol-kell-dolgozni hármas benne lenne. Fizetési sáv non plusz ultra. Egyébként Aldi hirdetéseiben benne van, respect.

  A magyar KKV alatti szint, ami a nettel épp csak megbarátkozó kisvállalkozás, ahol nyilván nincs is ember aki ehhez értene, és egy mondatban fejezik ki, hogy keresnek egy kőműves-lakatost + gmail-es emailcím.

  Ezen kívül van még az apróhirdetéses oldalak ingyenes hirdetési szekciója, ott lehet a rettenettel találkozni, de ezeket én szerencsére nem kell feldolgozzam.

  • Kelkó Tamás 2016. április 6. 09:10

   Kedves Padisah!

   Nagyon egyszerűen működöm, azt csinálom, ami működik, és a Profession.hu működik. Rengeteg más megoldással próbálkoztam, de eddig egyik sem jött rajta kívül igazán. A leírásod sajnos elég pontosan stimmel…

   Üdv, Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!