Diploma ellenőrzése: Mennyire nyomozzuk le a diploma és a cv valódiságát?

Diploma ellenőrzése: Mennyire nyomozzuk le a diploma és a cv valódiságát?

Diploma ellenőrzése: Mennyire nyomozzuk le a diploma és a cv valódiságát? 1024 440 Vállalkozásfejlesztés blog

Nagyon friss történet, a minap voltam a részese. Az elmúlt két évtizedben valahogy elkerültek az ilyen sztorik, amikor utólag kiderül, hogy a cv fele sem igaz! Ugyan korábban már olvastam egy angol tanulmányt, hogy a pályázók 60%-a hazudik az önéletrajzában, és nagyon gyakran találkozom is finom csúsztatásokkal, bizonyos dolgok elegáns kihagyásával, de ekkora kamuzással még nem volt dolgom.

Diploma ellenőrzése

Pedig az interjúnak vele már úgy áltam hozzá, hogy a kákán is a csomót kerestem, mert az ügyfél már előre jelezte, hogy ő a favoritja, sőt, lelkesedett érte! És tényleg gyanús volt a túlzottan jó fellépés és meggyőző szöveg, ráadásul a szakmából jött, ezért ez nekem tipikusan a „túl szép, hogy igaz legyen” kategória szokott lenni, de végül meggyőzött, mert nem figyeltem oda egy icipici apróságra. Bizony, egy nagyon kicsi, apró résen csúszott át…

Hogy a helyzetet jobban megértsd, azért tudni kell, hogy az értékesítőkről nem lehet a fellépésük, kommunikációjuk, az interjún mutatott szereplésük alapján megítélni, hogy beválnak-e vagy sem? Vettem már fel olyan értékesítőt, aki annyira volt kommunikatív, mint egy tipikus könyvelő, és olyat is, aki lyukat beszélt a hóember hasába is, és mindkettő az átlag dupláját hozta már az első évben.

És láttam megbukni jó pár ilyen „túl szép, hogy igaz legyen” fickót is, amikor az ügyfél a javaslatom ellenére felvette. Olyan is volt, hogy nálam is átment a túl meggyőző pályázó, de éreztem, hogy valami nem stimmel, ezért ragaszkodtam referencia személyek megkérdezéséhez, ahol annak rendje módja szerint ki is derült az igazság, és megbuktak a „latrok”.

Hol volt mégis a rés a pajzson?

A szóban forgó fiatalember szintén ez a „túl szép, hogy igaz legyen” kategória volt, azonban a referencia ellenőrzést nem tudtuk megcsinálni, mert egyrészről még dolgozott, másrészről meg az előző munkahelye már olyan régen volt, hogy ott nem lehetett referencia személyt találni. Pedig a kutya pont itt volt elásva.

Mivel 2 nagy multinál dolgozott értékesítőként, ráadásul az egyiknél 6 évet húzott le, a másiknál is már a 4. évben volt, ráadásul olyan multiknál, ahol nagyon szigorú és szoros a kontroll, ezért feltételeztem, hogy ha ezeknél ennyi ideig dolgozott, akkor nem lehet lufi az ember, mert különben 6 hónap után kivágták volna.

Ez így rendben is van, csak ott volt a rés a pajzson, hogy a cv-ben ez az információ nem volt igaz! Ugye, amikor valakit felveszük, akkor a bejelentéséhez el kell kérni a TB könyvét, ahol szerepel minden előző munkahelye, de az új kolléga ezt ügyesen kicselezte azzal, hogy előző munkahelyén alig akarták elengedni, és elveszítették a TB könyvét, ezért újat adtak, amiben ez által csak az utolsó munkahelye szerepelt.

De volt egy banánhéj

Szerencsétlenségére azonban van egy új szabály, 2016-tól csak akkor tudsz valakit bejelenteni, hogy beírod a rendszerbe a végzettségét igazoló dokumentumok számát! Na, ekkor kezdett igazán forró lenni a levegő körülötte, mert azt mondta, hogy nem találja a diplomáját, mert költözéskor valószínűleg elveszett, de hatalmas erőkkel keresi!

Ekkor ültem le vele, és adtam neki visszajelzést, hogy a bizalom igencsak megcsappant körülötte, és rendkívül jót tenne a megítélésének, ha előkerülne az a BGF-es diploma, ha másként nem, akkor menjen el érte az iskola tanulmányi irodájába, és kérjen másolatot. Másnak még azt is megírtam neki, hogy ha netán mégsincs diplomája, akkor még megmentheti a helyzetet azzal, ha bevallja őszintén, hogy bekamuzta a cv-be a diplomát, és mélységesen elnézést kér, és innentől nagyon-nagyon őszinte lesz.

Közben ügyfelem is vérszemet kapott, leült vele, és kérdezte a diploma sztorit, de pedig megesküdött, hogy megvan az valahol, és meg fogja találni. Ekkor ügyfelem gondolt egy merészet, hogy akkor itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba, üljenek be a kocsijába, mert beviszi őt a BGF-re és kérjék ki azt a diplomát.

Innen már nem lehetett hova kimagyarázni a dolgot, így a kolléga töredelmesen bevallotta, hogy nincs diplomája, csak bekamuzta a cv-be! Sőt, az is kiderült, hogy érettségije sincs! Itt vége is lett a történetnek, legalábbis számára…

Ez a sztori szolgáljon tanulságul minden felvételiztetőnek, hogy oda kell figyelni a részletekre, főleg amikor az új kolléga TB könyve nem egyezik az önéletrajzával, és szolgáljon tanulságul minden pályázónak, hogy a hanta boyt előbb utolérik, mint a sánta kutyát…

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
22 hozzászólás
 • Jackson Mónika 2016. március 4. 08:29

  Szia Tamás! Nagyon tanulságos történet. És valóban többször találkozunk mi is hasonlóval, ezért aki túl szép, hogy jó legyen, a szokásosnál jobban utána megyünk. És a referencia „Csak őt ne, örültünk, hogy megszabadultunk tőle!”

  Nálunk is volt hasonló, egy igazán elképesztő dolog! Kaptunk egy önéletrajzot, ahol a jelölt leírta, hogy a Hiltinél volt értékesítési szaktanácsadó kb 1,5 évig. Kutattam a fejemben (már 10 éve itt dolgozom) biztos, hogy nem dolgozott nálunk, de azért a kollégáimat is kikérdeztem. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy soha nem dolgozott nálunk, megkértem a kolléganőmet, hogy készítsen vele egy telefonos interjút (ne mint Hiltis alkalmazott) és fókuszáljon az interjú alatt a Hiltire. A telefonos interjúban elmondta, hogy melyik csapatban dolgozott, és milyen rendszereket használt és hogy ki volt a főnöke (bár a nevet hibásan mondta) és hogyan telt egy átlag napja. Ekkor a kolléganőm lerántotta a leplet elmondta neki, hogy soha nem dolgozott a Hiltinél. Megkérdezte, hogy honnan tud ennyit. Kiderült, évekkel ezelőtt volt nálunk interjún, sőt, még próbanapon is volt, de a próbanapon elbukott, nem vettük fel. Az információt amit kapott és látott bizony nagyon szépen felhasználta!

  Felhívtuk a figyelmét, hogy ez rosszhiszeműség és azonnal változtassa meg a CV-jét, mert különben jogi útra tereljük az ügyet. Azóta sem térek napirendre a felett, hogy hogyan követhette el azt a hibát (bénaság), hogy elküldte a jelentkezését hozzánk, a Hiltihez.

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 09:05

   Szia Mónika!

   Ez inkább nektek elismerés, mint munkáltatónak, hogy mit képesek pályázók elkövetni, hogy nálatok dolgozhassanak! 🙂

   Üdv, Tamás

  • Zoltan 2016. március 4. 10:11

   Kedves Monika ,
   Jobb helyeken, kulturlatabb orszagokban , az olyan cegehez mint hilti es tarsai lasszoval fogjak az alkamazottakat. Itthon sajnos nem.
   Egyszer par evvel ezelott volt szerencsem talalkozni a hiltis felveteli rendszerrel, sokkoros interju , mintha vice presidentet kerestek volna tudod, aki fontos szemelyiseg a cegnel, aztan a nagy kulfoldi manager es nagyon okos kerdesek hogy biztos ami biztos csak a legjobbakat vegyek fel sofornek eladni a furokat. Mert itthon ezt igy szokas.
   Szoval megkert hogy” RAJZOLJAM” le hogyan nez ki a munkakeresesem .Biztos ami biztos alapon. Ezzel aztan tuti hogy kiszurik a nem odavalokat. Hala istennek engem is kiszurtak, elkoszontunk egymastol , mindenki ment a dolgara. Kozoltem vele hogy utoljara az ovodaban rajzolgattam es nem vagyok egy tehetseg..))
   Azota is sokszor latom a hirdetest gondolom egy kicsit mazsolaznak a huspiacon, , ha ez a tortenet szobakerul mindenkit lebeszelek arrol hogy hiltihez menjen dolgozni. Hacsak nem szeret rajzolgatni mert akkor ott a helye.
   A jelentkezorol pedig akirol azota sem tudsz napirendre terni ( javaslom tedd meg )valoszinu egy intelligens es kreativ emberke lehetett akit ti bolcsen nem alkalmaztotok. Valoszinu hogy embersimeretbol kellene repetazni .
   A leleplezesetek egyeszeruen fenomenalis volt de a jogi utra tereles sem semmi ..)
   hiltis poziciok Usa. csekely 86 db 😉

  • Zoltan 2016. március 4. 10:22

   Kedves Tamas

   Mindig orommel olvasom a torteneted.
   Kepzeld el mekkora motivacio volt a jelentkezoben, megette volna reggelire a tobbi ertekesitot, akit ti felvettetek a helyere. Nagy hiba volt kirostalni.
   Kedves munkaltatok es hr esek vagy fejvadaszok a jelentkzo multjaval foglalkoztok ahelyett hogy a jovovel foglalkoznatok.
   Hogy mit csinalt eddig a jelentkzo az egy bortonben tartas ” nem hiszem hogy kepes ra hiszen eddig nem ezt csinalta, ” Borzalmas .

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 10:36

   Kedves Zoltán!

   Lehet, hogy eddig rossz iparágakban mozogtam, de nem láttam még ekkora hantás értékesítőt beválni. Egy igazán profi értékesítő hosszú távon gondolkodik, ügyfélkört és bizalmi tőkét épít.

   Egy hanta boy mindig gyorsan lebukik egy olyan rendszerben, egy olyan cégben, ahol van mérés és eredményorientáltság, de láttam már olyat is, aki amiatt került „légüres térbe”, mert az ügyfelek már nem voltak vele hajlandóak szóba állni…

   Egy jó értékesítő nem 100%-ig őszinte, kell ehhez a szakmához egy kis csibészség, de ennek fontos a mértéke és a célja, azaz mindig az ügyfél érdekében, és nem a kijátszására, az értékesítő érdekében történik. Legalábbis olyanoknál, akik hosszú távra építkeznek…

   Üdv, Tamás

  • Zoltan 2016. március 4. 11:54

   Kedves Tamas

   6+4 ev . Szerintem tobb mint sok.
   Ne legyen felreertes, nincs szandekom a hazugsag es hazugok vedelme, de ahogyan te irtad ha nem lett volna jo ertekesito 6 honap alatt kipenderitettek volna , tehat valoszinu hogy megfelelo volt, 6+4 evig biztosan.
   Nezzuk egy kicsit mas szemszogbol.
   1 A munkaado,
   A magyar kkv almodozik sikerekrol konkurencia elol elvenni az uzletet vagy vevot stb, 100% novekedes majd reggel felebred es beelog a keze a bilibe, aztan a magyar kkv megkeresi a legatlagosabb legszurkebb jelentekzot es tole var robbanseszeru novekedest , de o egy hetkoznapi emeber aki nem tud nagyobbat alkotni es beragad a szurkesegbe, Miert ..? mert nem tud elvonatkoztatni , merev , allandoan semakban es berogzodott modellekben gondolkozik.
   2 Jelolt.
   Bator, meresz , mi kell tobb, ?
   otthagyja az eddig bevalt poziciot mert ismeri a kepessegeit , es tudja( mert miert tenne egyebkent ) hogy kemenyen dolgozik akkor mindenkinek a megelegedesere lesz ez a helyzet.
   Az emberi sorsokat sem szabad egy kalap ala venni. Lehet hogy a szulei nem tudtak tamogatni hogy felsofoku kepzest szerezzen lehet betegseg, halal, csonka csaladban felnoni , ezt es mas egyeb okokat is meg lehet nevezni, mit akar o is ?? megelni es dolgozni ahogy ket oraval ezelott irtad. Sozval lefele butitani lehet cv vel de felfele nem ? Akkor menjen arkot asni?
   En ma felvennem. Ha nem bizonyit rogton kirugnam.
   De az esely biztosan megadnam.

   Udv
   Zoltan

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 12:17

   Kedves Zoltán!

   Az egész sztori lényege, hogy a 6+4 év nem igaz, nem tudjuk mennyi munkahelye volt, de 2-nél sokkal több!

   Másrészről volt 2 hete, de napról napra építette le az iránta tanúsított bizalmat, nem 2 nap után lett elküldve…

   Üdv, Tamás

 • Sárossy Judit 2016. március 4. 08:34

  Vajon mit gondol valaki, amikor ekkora kamut próbál előadni? Talán azt, hogy egy idő után megfeledkeznek a diploma bemutatásáról? Vagy ha már felvették, akkor maradhat?

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 09:08

   Kedves Judit!

   Mivel nem tudtuk meg, hogy valójában mennyi munkahelye volt, és mivel már közelebb volt a 40-hez, mint a 30-hoz a pályázó, ezért csak valószínűsíteni tudom, hogy elég jól megélt eddig ezzel a hanta boy stílussal…

   Üdv, Tamás

 • Tibor 2016. március 4. 08:37

  Szia Tamás,

  Tanulságos a történet, de szerintem elég szélsőséges is.

  Én úgy tudom, ha a munkáltató oldaláról gyanú merül fel a jelölt végzettségével kapcsolatban, akkor közvetlenül megkeresheti az oktatási intézményt és kérhet tőle tájékoztatást, hogy a jelölt tényleg végzett-e ott és kapott-e diplomát?

  Mi a véleményed arról a helyzetről, amikor a jelölt egy állás érdekében lebutítja a CV-jét, hogy legyen esélye megszerezni azt? Pl. nem írja be a diplomáját, csak az érettségijét. Minek tekinthető ez, „kegyes” füllentésnek, vagy ezt is hazugságnak kell tekinteni?

  Üdvözlettel

  Tibor

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 09:11

   Kedves Tibor!

   A „downgrade-t” még megértem, és el is tudom fogadni, mert egy csomó helyre tényleg azért nem veszik fel, mert „túlképzett”, ő meg dolgozni akar, és megélni, sőt esetleg még különösebb karrier vágyai sincsenek. Az „upgrade-elés” már egészen más kérdés, ez már egyértelműen az átverés kategória nálam.

   Üdv, Tamás

 • Gábor 2016. március 4. 09:42

  Sziasztok!
  Akkor ez most itt a reklám helye, ugye Tamás:
  http://www.hatterellenorzes.hu/
  Jó a cikk, és valóban sok csalót kiszűrhet, hogy be kell jelenteni az iskolai végzettség azonosítóját januártól!
  Üdv.: Gábor.

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 10:37

   Igen, köszi Gábor 🙂

  • Bela Nemeth 2016. október 7. 08:03

   Sziasztok,

   ezek szerint a végzettségek ellenőrzése ezzel a lejelentéssel végre megtörténik?
   Bár ez egy utólagos ellenőrzés lesz csak, mert ugye elvileg mire kiderül, hogy nem valódi a végzettség, addigra már felvettük az illetőt.
   Van esetleg ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?

 • Katinka 2016. március 4. 10:46

  Sok helyen már nem is egyszerűen diplomát kérnek be (egy időben állítólag vásárolható volt a piacon), hanem az én régi cégemnél pl. a biztonsági igazgató a leckekönyvet kérte be minden ott dolgozó diplomás munkatárstól. Diplomát lehet hamisítani, (és többezer dolgozós cégnél nem is egyszerű utánajárni) indexet évekre visszamenőleg, tantárgyakkal, aláírásokkal, jegyekkel nem.
  A Tb könyvemet viszont nekem is elvesztették, így nincs. 🙂

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 10:50

   Kedves Katinka!

   Egyébként engem önmagában a diploma nem különösebben szokott érdekelni (ezért a leckekönyv kérést túlzásnak tartom), hanem arra fókuszálok, hogy mit tud a pályázó. Itt ebben az esetben viszont pont a tudásával voltak először gondok, ugyanis a pályázó szerencsétlenségére a cégtulaj is a BGF-re járt, és tudta, hogy rengeteg Excel-es feladatuk volt, ehhez képes a pályázó a 3. napján egy alap Excel-es feladatot nem tudott megoldani…

   Üdv, Tamás

 • Mikali 2016. március 4. 11:21

  Szia Tamás!

  Amit egy előttem szóló is megemlít a háttérellenőrzésről arról évekkel ezelőtt Nálad már olvashattunk. Mivel annyira fogyasztható áron van, ezért mindenkinek ajánlom! (ha van még ez a szolgáltatás)

  Én egyszer egy munkahelyváltást követően megcsináltattam magamról. Mivel a kettővel korábbi munkahelyemről rendkívüli felmondással kellett távoznom és az elhelyezkedés idején folyamatban volt egy per – amit volt munkaadóm kezdeményezett – , ezért kíváncsi voltam, hogy mit mondanak rólam. A pert végül négy évvel később megnyertem, de azalatt az idő alatt álláskeresés esetén mindig attól féltem, hogy a magyarázkodás nem vet túl jó fényt a megítélésemre. Én ezalatt is mindig őszintén elmeséltem a sztorit – ha rákérdeztek. De nagyon sok helyen nem kérdeztek rá. Én magam nem hozakodtam vele elő, mert nem ez az a büszkeségem amit elsősorban emlegetnék ilyen szituációban magamról. (Még ha teljesen igazam is volt és az élet is igazolt engem 🙂 )
  A háttérellenőrzés abban a formában, hogy egy cég elvégzi helyettünk, az olyan részletes volt, hogy nagyon meggyőző dokumentum állt össze, amit büszkén át tudtam adni referenciaként. Ajánlom mindenkinek.

  Nekem kétszer volt olyan eset, amikor magam érdeklődtem a munkavállaló után. Az egyik esetben utólag… bár ne így lett volna, mert előző munkaadója egyből belekezdett, hogy milyen pert indítottak a munkavállaló ellen…minket is ugyanazzal a módszerrel vágott át, csak lényegesen kisebb összeggel …ha tudtam volna (tudhattam volna) fel sem veszem.

  A másik esetben egy értékesítőről a korábbi főnöke megerősítette, hogy náluk dolgozott, és erős salses. De éreztem a hangjában az óvatosságot. Részletesen beazonosítottam magam, tisztáztam, hogy miért kérek referenciát….akkor megnyílt és elmondta, hogy meglátása szerint az egyik legjobb salses, de csapatba soha ne kerüljön. Ha van olyan szituáció, amiben önállóan dolgozhat akkor szerinte OK, de munkatársakkal szemben kibírhatatlan…mivel nálunk csapatban kellett dolgozni, így hallgattam a megérzésemre és nem mellette döntöttünk…

  Üdv.:
  Kálmán

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 12:20

   Szia Kálmán!

   Köszönöm, hogy tanulságos történeted megosztottad velünk.

   Üdv, Tamás

 • Miért 2016. március 4. 21:16

  Kedves Tamás!

  Én voltam a kalap egyik oldalán és a másik oldalán is. Alapvetően nem értékesítőnek „készültem”, rendező-operatőrként ez távol állt tőlem. De mivel lesérültem és a szakmámat nem folytathattam, a munkaadóm egy olyan területre tett, ahol volt némi értékesítés is – bár jelentéktelen.
  Ekkor még nem volt diplomám, csak érettségim.
  Munkám során a „terméket” amivel dolgoztam felfejlesztettem. Olyan terméket alakítottunk ki a fejlesztőkkel a tanácsaim és észrevételeim alapján, amit a mai napig használnak mások (az én cégem megszűnt közben). Bevétel termelő lett, a cég hátsó helyiségéből legelőre kerültem, hogy az ügyfeleket ki tudjam szolgálni.
  Később egy másik „termék” értékesítését bízták rám. (Az előző termékre más ember került, és a bevételek fokozatosan alább estek ott. ) Ezt a terméket is átalakítottam, felfejlesztettem, olyan szinten keresett lett, hogy a tulajdonos külön szólt, hogy vegyünk vissza a dologból, és maximalizálta a lehetőségeket, amiket elég nehéz volt betartani, mert az érdeklődés, az értékesítés többet is bírt volna.
  És itt még mindig nem volt diplomám, bár közben elvégeztem egy felsőfokú marketing és PR menedzser képzést.
  A cégtől gyermekvállalás miatt egy időre távoztam, a terméket ismét átalakították, de most kedvezőtlenül, az értékesítése hanyatlott, a tulajdonos végül az egészet megszüntette egyéb okokból.
  Menet közben abszolatóriumot tettem le közgazdászként, kommunikáció szakirányon. A diplomamunkámat külön megdicsérték. De diplomám nem lett, mert három gyerek mellett a nyelvvizsgára nem volt erőm.
  Egy korábbi kollégám másik céget alapított, ahova a gyes lejárta után hívott, hogy menjek, mert tudja mire vagyok képes. Mentem. Két év alatt a bevételek négyszeresére emelkedtek. Az éves értékesítési görbémet ha egy grafikonra tettem, akkor nem ért össze egyetlen ponton sem. Pedig nem emeltünk árat közben. A „terméket” olyan mennyiségben értékesítettem, ami ismét túl sok lett néha. A cég nagyot fejlődött, bár ez még sok más tényezőnek is köszönhető volt.
  Ekkor jött egy kolléga, akinek valamiért nem tetszettem. A furkálás megkezdődött, és addig győzködte a vezetőt, amíg elhozta a barátnőjét a felettesemnek, mert állítólag ez alatt a két év alatt, – amíg ők ott sem voltak, – nem voltam alkalmas a vezetésre. A barátnő lett a felettesem, és azzal mutatták be nekem, hogy hatszáz új partnert hoz majd a cégnek. Ennél többet nem tudtam meg róla, sem azt hol dolgozott előtte, sem azt mit tud, honnan jött, mihez ért.
  Eljöttem a cégtől, munkahelyi mobbing miatt. A főnököm ordibált velem, hogy mielőtt elmegyek tanítsam be az új felettesem. Az új nálam alkalmasabb felettesem, aki az általam kialakított online mobil applikációval rendelkező CRM rendszert excel táblázatra akarta cserélni, mert az olcsóbb. (25.000 ft/hó, a milliós bevételek mellett)

  Diplomám még mindig nem volt.

  És itt kezdődött a gyötrelmem a HR-esekkel. Csaknem 200 állást pályáztam meg, nagyjából 5 darab válasz érkezett vissza, hogy sajnos most nem Önre esett a választásunk. Sem értékesítői állásra, sem értékesítés vezetői állásra, sem adminisztrátori állásinterjúra nem hívtak be! Bármit írhattam az önéletrajzokba, vagy hagyhattam ki (volt hogy kihagytam inkább), volt hogy beletettem az értékesítői grafikonom, volt hogy száraz felsorolást küldtem csak, és semmi….
  A HR-eseknek túl nagy hatalom van a kezükben, amivel nem tudnak bánni. Rengeteg tanulmány és okosság íródik, de a valós életben olyan munkavállalókat hagynak ki, nem vesznek észre, akik valóban értékesek lennének a cégek számára.

  És az utánakérdezésről: vegyük az utolsó cégem vezetőjét, aki azért hívott magához, mert tudta, hogy jó vagyok. És bevált, négyszer akkora lett a bevétel mint előtte. Aztán jött egy ember aki mindenképpen ki akart fúrni a cégtől, addig áskálódott, míg elmentem. Vajon ha most felhívná valaki ezt a cégvezetőt, hogy mondjon rólam referenciát, mit mondana? Valós lenne??

  Most egészen más területen dolgozom. Semmi köze az értékesítéshez, sem a korábbi termékeimhez, gyökeres ellentéte. Mintha a fodrász elment volna statikusnak. Szakmát váltottam. És közben megszereztem a diplomám…

  Kedves Tamás, mondd, miért??

  • Miért 2016. március 4. 22:11

   Készített rólam egy kiértékelést a volt vezetőm, csak a téma miatt kiemelek egy párat.
   – előképzettség, vérzettség megfelel-e a munkakörének: – kitűnően
   – fejleszti-e önmaga tudását: – 5
   – ha egy feladatot kap, vezetője megbízhat-e abban, hogy teljesíti?: – 5
   – ha többletfeladatot kap, képes-e azt is megoldani? – kitűnően
   – képes-e szervezete érdekit képviselni? – kitűnően
   – elvégzi-e precízen a szükséges adminisztrációs feladatait? – kitűnően
   – önállóan el tudja-e látni a feladatait? – kitűnően
   – megfelel-e az elvárt teljesítményelvárásnak? – kitűnően
   – képes-e többet nyújtani, mint a megfogalmazott elvárások?: – kitűnően
   – képes-e mások munkáját megszervezni? – kitűnően
   – pontosan végzi-e el a kiadott feladatokat?: kitűnően
   – határidőre végzi el a feladatokat?: – kitűnően

   … hát és még hasonlók.

   Másolatom van róla, saját kezűleg írta, volt, hogy beletettem az önéletrajzomba belőle párat. Semmi hatása nem volt. Gondolom ők is úgy ítélték meg: túl szép, hogy igaz legyen. Pedig az….

  • Kelkó Tamás 2016. március 4. 23:32

   Kedves „Miért”!

   Nerm egészen értem, hogy miért írtad meg nekem ezt a szorit, hiszen ha olvasod a blogom, akkor pont ezekről a negatív jelenségekről írok és ezek ellen „harcolok” a magam kis eszközeivel, de úgy írtad, mintha én is tehetnék róla. Jelen cikkem sem arról szólt, hogy kell-e a diploma egy értékesítői álláshoz, mert ide sem kellett, csak a kedves pályázó belekamuzta a cv-jébe, ezért a munkaügyesnek állami előírás miatt el kellett kérnie, de természetesen nem volt meg, és a végtelenségig próbált ebből kicsúszni, kamuzni, míg le nem bukott. Pedig az álláshoz nem kellett diploma.

   A hozzá nem értő háeresekről, meg a rögeszméikről nem kevés cikket írtam, némelyiket egyenesen felháborodva, hogy mennyi, de mennyi tehetséges, jól teljesítő embert diszkriminálnak.

   Sajnálom, ami veled történt, sajnos nem ritka eset…

   Üdv, Tamás

 • Elia 2016. március 5. 20:21

  Kedves Tamás!
  Egyetértek a dr. House-i idézettel, mindenki hazudik-az önéletrajzban is.
  De! Egy 3 hónapig se tartó munkaviszonyt, amit a felmondási idő alatt szüntettem meg, mivel a cég nem fizette ki a munkabéremet, nem fogok beleírni az önéletrajzomba. Akkor se ha hazugságnak számít az elhallgatás. Egyébként volt „szerencsém” olyan HR-eshez, aki nagyon empatikusnak mutatkozott, ügyes kérdésekkel kiszedte belőlem, hogy miért van luk az önéletrajzomban, elmondtam, hogy az említett cég 2 hónapig nem fizetett nekem munkabért ezért felmondtam és eljöttem még próbaidő alatt. Ezután olyan dumával utasították el a pályázatomat, hogy a cv-m nem valós adatokat tartalmazott ezért nem bíznak abban, hogy felelőségteljesen ellátnám a munkakört, ráadásul nem lehetek valami kitartó se, mert manapság még az a munkahely is munkahely ahol nem fizetnek. Szerintem ez egyszerűen kész röhej. Abszurd. Ebből az esetből tanulva most már faarccal hazudok az interjún, arról az időszakról, és fogok is, akármikor olyan helyzetbe kerülök. Egy HR-essel nem szabad őszintének lenni. Én ezt tanultam meg ebből az esetből.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!