Mit tehet a "táppénz csaló" munkatársával?

Mit tehet a "táppénz csaló" munkatársával?

Mit tehet a "táppénz csaló" munkatársával? 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Munkaadók rémálma, amikor az elküldeni kívánt dolgozó megneszeli a vég pillanatát és menekülési útvonalnak a táppénzre menést választja. A munkaadó számára ez komoly anyagi veszteség és a törvény szerint semmit nem tehet ellene. Vagy mégis?

A minap az Index.hu-n megjelent egy cikk “Csalunk a táppénzzel, ahol csak tudunk” címmel, amelyben Istántsuly Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója elárulja a megoldást. Szerencsére azért nem tehetetlen a cégvezető, amikor érzése szerint egy beosztottja “kiíratja magát” az orvossal.Aki már átélte azt a tehetetlenséget, amit egy cégvezető érez, tudja miről beszélek. Ha hozzászámoljuk, hogy egy átlag vezető nem akkor akar megválni nem megfelelően teljesítő munkatársától, amikor ez nyilvánvalóvá válik, hanem még hónapokig próbálkozik (hátha közben…), lelkére beszél, lehetőséget ad még neki, majd az illető mindezt úgy hálálja meg, hogy a cég pénzén szabadságra megy és még kirúgni sem lehet.

Szóval elég sok ablakon kidobott pénzbe kerül a hónapokig tartó próbálkozás és a kirúgás előtti “fizetett szabadság” is, arról meg ne is beszéljünk, hogy mennyire rossz érzés is. De nem csigázom tovább, mert van megoldás, igaz egy kis pénzbe kerül, de hivatalos és garantált. Arról van szó, hogy az Egészségbiztosítási Pénztárnál a munkáltatóknak van lehetőségük hatósági ellenőrzést kérni, aminek költsége kb. 12-14 ezer forint.

Ha kiderül a csalás, akkor a csaló dolgozó azonnal kirúgható, és ezzel még a Munkaügyi Bíróságra sem mehet. Az ellenőrzésnek és különösen a lebukásnak ráadásul visszatartó ereje van, ez után bárki is kétszer meggondolja, hogy kibulizzon egy kis betegszabadságot a háziorvosánál.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
11 hozzászólás
 • Juhász Attila moderátor 2009. január 14. 16:01

  Tamás, ez zseniális! Semmi elvek, meg általánosság, hanem bele a közepébe – beszéljünk a pénzrol! 🙂

  Ha ezt még a munkaszerzodésben is leírom (megígérem) akkor hamarosan megszületik az átverhetetlen munkaadó legendája… 🙂

  Még egy saját tapasztalat:

  – Ha elkezd valaki sopánkodni, hogy “mi lesz, ha emiatt kirúg a fonök…” akármi is az – rúgd ki!

  hajrá!

 • Milo 2009. január 14. 17:09

  És pontosan mibol áll a hatósági ellenorzés? A munkavállalónak kötelezo egy kijelölt orvoshoz mennie?

 • Cs. Kádár Péter 2009. január 14. 17:28

  Biztosan vannak, akik csak visszaélnek. A többség azonban a cégébe betegedett bele.Szégyelljétek magatokat!

 • Kelkó Tamás 2009. január 14. 18:26

  A cikk végén azt írják, hogy a felülvizsgáló orvos kimegy hozzá…

 • Tom “Bald Dog” Varjan 2009. január 14. 19:02

  Valahol Cs. Kádár Péternek adok igazat.

  Csalo munkahelyek csalo dolgozokat termelnek. A dolgozok belebetegednek abba hogy a munkaltato szemetkent kezeli oket, es visszavagnak.

  Becsuletes munkahelyek, amelyek becsuletes dolgozokat alkalmaznak nem szenvednek ettol a problematol.

  Miert? Mert becsuletes munkahelyek magnas modjara elrettentik a becstelen dolgozokat.

  Big Brother (Geroge Orwell – 1984) tipusu munkahelyek viszont csalokat vonzanak.

  Szerintem a Wolf Gabinak vagy a Schlingloff Sanyinak nincs ilyen baja a dolgozoival, mert emberkent kezelik oket.

  Kalandra fel!

 • x 2009. január 14. 19:23

  Ez a bejegyzés igen csak pongorjuhászattilásra sikeredett. Az a szemét, kis dolgozó, aki mindig csak a rosszaságon töri a fejét! Ejnye-bejnye!

 • Nagy Gergely A. 2009. január 14. 20:16

  Én csak arra a két számra lennék kíváncsi, hogy a hivatkozott cikkben szereplo Leiernek adott egységnyi munkateljesítmény mennyi pénzbe is kerül a két országban.

  Az osztrákoknál a sima bruttó “mindentbeleszámoltam” bérköltséggel és a magyaroknál is, plusz az ilyen csalásokat is beleszámítva.

  Nekem van egy olyan halovány sejtésem, hogy még így csalásostul-mindenestül sem kerül nekik annyiba a MO-on végzett munka, mint Ausztriában. Aki képben van, az mondhatna konkrét számokat.

 • Kapeller Anikó 2009. január 14. 23:24

  Táppénz kérdés: ez az ellenorzés a társadalombiztosítási rendszer alapja volt régebben. És járóbetegeknél is megmondta az orvos, mikor mehet el otthonról a beteg. És az ellenorzés az orvosra is következményekkel járt.

  Én a munkaszerzodésbe mindig beírom, hogy TILOS fertozo betegséggel bejönni. Nátha annak számít (Ez egyébként járványmegelozési módszer lehetne!). Mert ugye ha táppénz inkább egy emberét fizetem, minthogy az egész csapat kiessen, mert egy mártírt játszik és bejön betegen. Ez nálam szerzodésszegés és számomra következmények nélküli azonnali felmondással jár.

  A csalások történetébol (táppénz nincs benne, de rémtörténetnek nem gyenge):

  Egy no munkát keres és talál. Kiemelkedoen jó fizetéssel, adminisztrációs területen, 100%-ban bejelentve. Munkáját úgy végzi, a fonök rutintalanságnak értékeli a szándékos hibázást. Ezért meghosszabbítja próbaidejét, szóban (nagyon nagy hibának bizonyult, hogy leírás elott kiengedte a munkavállalót a szobából). A helyzet nem változik, alkalmazott repül.

  És láss csodát: alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár és a munkáltató ezért bocsátotta el. Senki nem tudta, hogy terhes. Én is láttam ot, nem látszott rajta. Viszont bizonyíthatatlan volt, hogy a munkáltatónak errol nem volt tudomása.

  Ezért a bíróság az egyébként jóhiszemu munkáltatót komoly kártérítés megfizetésére kötelezte.

 • VastagL 2009. január 18. 10:50

  Azt hittem, hogy ez nem egy új dolog…de vállalkozóknál, ahol a teljesítmény alapján dukál a munkabér, ott nem annyira érdekes betegnek lenni…
  Nálunk a Délvidáken, az állami intézményeknél is 65%-os fizetás jár betegség estén…az ember meggondolja, hogy valóban olyan nagyon beteg-e,hogy ne menjen dolgozni.
  Szép napot !

 • xxy 2009. január 30. 09:59

  “Ezért meghosszabbítja próbaidejét, szóban (nagyon nagy hibának bizonyult, hogy leírás elott kiengedte a munkavállalót a szobából).”
  Kedves Anikó, a próbaido nem hosszabbítható.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!