Távirányított munkatárs? (+18)

Távirányított munkatárs? (+18)

Távirányított munkatárs? (+18) 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Nagyon sok cégvezető keres meg azzal, hogy ajánljak neki valami egyszerű és azonnal működő motiválási trükköt, technikát demotivált beosztottai életre keltésére. Valami olyasmire vágynak, mint a képen látható távirányító, amelyen csak megnyomnak egy gombot és a hölgy azonnal végrehajtja az utasítást (pl. mos, főz, takarít, stb.).

(Közben elnézést kérek hölgy olvasóimtól, de a mellékelt képnél egyszerűen nincs jobb a mondanivalóm szemléltetésére.)

Egy munkahelyi verzióban ha a „lelkes” gombot nyomják meg, akkor a munkatárs onnantól lelkes lesz, ha a „kuss” gombot nyomják meg, akkor pedig hirtelen befogja a száját, ha a “túlóra” gombot, akkor szó nélkül túlórázik, ha az “értekezlet” gombot, akkor teljes figyelemmel és aktivitással üli végig a szokásos 6 órás értekezletet.

 De szép világ is ez, milyen könnyű dolga lenne ebben egy vezetőnek, csak sajnos álomvilág!A legnagyobb téveszme az emberek motiválása területén, hogy léteznek olyan módszerek, technikák, amelyek minden vezető kezében és minden beosztott esetében varázsütésre működnek!

Talán a hipnózis ilyen, de az sem működik minden embernél, ráadásul kötve hiszem, hogy bármely cégvezető képes lenne megtanulni. Az a szörnyű igazság, hogy nem léteznek olyan módszerek, amelyek minden vezető kezében varázsütésre megoldanák a motiválási problémákat, pedig óriási kereslet lenne rá.

A beosztottak motiválása nem különválasztható a vezető személyiségétől, vezetési tudásától és képességeitől!

Megismétlem, nem különválasztható!

Vannak emberek, akik pontosan azért nem alkalmasak vezetőnek, mert a beosztottaik nem fogadják el őket vezetőnek. Egyszerűen nem ütik meg azt a mércét sem emberileg, sem szakmailag, hogy embertársaik bízzanak bennük, hogy elfogadják az utasításaikat. Persze, ha nagyon muszáj a beosztottak megcsinálják, amit kell, de az ilyen “minimalista” hozzáállásban nincs sok köszönet.

Egy vezetőnek alkalmatlan vezetőnél ráadásul bármilyen motivációs technika, módszer pont az ellenkező hatást éri el, vagyis beosztottai megmaradt minimális motivációján is tovább ront még. Mivel nem hiteles számukra, ezért még az egyszerű dicséret sem lesz hiteles a szájából, átlátszónak fogják gondolni és csak fokozni fogja a feszültséget.

Ma sajnos ilyen nap van, de még egy szörnyű igazságot el kell áruljak:

Egy jó vezetőnek nem kell motiválnia a beosztottait, mert vele egyszerűen motiváló dolog együtt dolgozni!

Igen, ez a kályha, amitől el lehet indulni. Ha Önnel a beosztottainak nem motiváló, nem lelkesítő együtt dolgozni, akkor ne akarja motiválni őket, hanem keresse meg és szűntesse meg azokat a dolgait, amelyekkel csökkenti, letöri a motiváltságukat! Sokkal hamarabb és kisebb erőfeszítéssel már eredményt fog elérni.

 • Lehet, hogy csak jobban oda kell figyelnie arra, hogy amit megígér, azt tartsa is be.
 • Lehet, hogy csak jobban oda kell figyelnie arra, hogy időben pontosabb legyen.
 • Lehet, hogy csak időnként meg kell hallgassa őket.
 • Lehet, hogy szakmailag fejlesztenie kell saját magát, mert nem látja át eléggé a területét és időnként beég saját beosztottai előtt.
 • Lehet, hogy csak kevesebbet kell hazudnia.
 • Lehet, hogy csak többet kell beszélgetnie velük a célokról, elvárásokról.
 • Lehet, hogy csak rövidebbre kell fognia az értekezleteket (pl. 4 óra helyett 1 óra).
 • Lehet, hogy nem kellene hallgatnia annyira a pletykákra, hanem inkább a tényekre.
 • Lehet, hogy néha el kellene ismernie előttük, hogy tévedett vagy hibázott.
 • Lehet, hogy…

A sort hosszasan folytathatnám, az üzleti sikerkönyvek, menedzsment tankönyvek tele vannak jó tanácsokkal és példákkal. A lényeg, hogy beosztottai motiváltsága az Ön kezében van.

Természetesen már eleve motivált embereket vegyen fel a csapatába és figyeljen oda, hogy ne törje le a kezdeti lelkesedésüket! Mert az első munkanap még szinte minden új munkatárs motivált, de hogy mi történik azután, hát ki tudja…

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
12 hozzászólás
 • Kelkó Tamás 2008. július 18. 12:17

  Kedves Hölgy olvasóimtól még egyszer kérek mélységes elnézést a kép miatt, remélem megértik, hogy ez csak szemléltetés.

  Cserébe kitalálok valamit a férfiakról is egy későbbi bejegyzéshez, ebben azonban várom kreatív ötleteiket. (feleségem már nagyon készül a bosszúra)

  Tisztelettel: Kelkó Tamás

 • Hrncsár József 2008. július 18. 13:30

  Tamás!

  nagyon nehéz ránézni arra, amit írtál, de egyet kell értenem veled. Ha a motivált munkatárs a kezeim alatt motiválatlanná válik, akkor sajnos én hibáztam valahol, vagy tettem valamit, vagy nem nem tettem valamit, vagy egyszerűen csak nem vettem észre valamit.

 • Milo 2008. július 18. 13:28

  :)))
  Hát Tamás, a dolog persze kétoldalú, de megnézném hogy egy tulajdonos/cégvezetőnek hogyan fogalmazod meg, hogy öreg, azért nem jó a csapatod, mert abszolút alkalmatlan vagy vezetőnek. Is. 🙂

  UI: Nő vagyok, jót vigyorogtam.

 • Kriszti 2008. július 18. 17:19

  Kedves Tamás!

  Feleségednek írom igazából, hogy azért nincs ilyesmi kép az urakról, mert tulajdonképpen háromdimenzióban elég sokan elérhetőek 🙂
  A témához: Előző munkahelyemen középvezető voltam. Abszolút igaz amit írtál. Alig bírtam az én beosztottjaimat a főnököm “rátermettsége” miatt “motiválni”. Bele is nyekkentem… Hiszen tudjuk, ugye? “Egyedül nem megy!”

 • Hencz Zoltán 2008. július 18. 17:37

  Tamás
  És kedves hozzászóló Hölgy(ek)

  Teljes mértékben elfogadom amit az álom távirányítóról írsz, de egy kivételt említenék meg!Én későn vettem észre a csapatomba azt az embert, akit semmivel nem lehetett motiválni! Látszódott rajta, hogy bizonyos pluszt sem akar csinálni még az Õ gyarapodása érdkében sem !Amúgy megcsinálta nagyjából az elvárásaimat. Erre mi lehet a magyarázat, vagy elrontottam valamit az elején?
  Vannak olyan cégek és vezetőik akik velem hasonlóan gondolják azt, amiért ez az ember nem lett lecserélve! Nincs a környéken pillanatnyilag jobb szakember, mert amelyik jól dolgozik az már magának termel!

  Hencz Zoltán (faipar)

  UI. a fotón nem a Nőt kell nézni!

 • Kappeler Anikó 2008. július 18. 18:59

  Én egy régi főnököm motiválási módszerét adnám tovább:

  – A munkaidő kötetlen. Ez azt jelenti, addig kell dolgozni, amíg munka van.

  – Ha bárhol elakadsz, azért van főnököd, hogy tanácsot kérj tőle. Senki nem született úgy, hogy mindent tud. Bármit kérdezel nem foglak hülyének nézni.

  A cégnél volt ügyfélszolgálat is. Hétvégi ügyeleti telefonszámként a saját telefonszámai voltak feltüntetve.

  Ennyi elég is volt. Nem tudott olyat kérni senkitől, amit azonnal ne teljesítettünk volna.

 • Perjés Mihály Tibor 2008. július 18. 20:52

  Kedves Tamás és mindenki más!

  Eddig csak olvasgattam a leveleidet, néha a hozzászólásokat is, de ez egy olyan fontos téma, hogy hozzá kell szólnom.

  Azt gondolom, hogy ez az egész hasonlatos a jó házassághoz is: megszerezni a másik felet könnyebb annál, mint hosszú távon megtartani (ezért is jó a távirányítós példa)!
  A munkahelyen is nagyrészt 8 órában össze vagyunk zárva beosztottainkkal (legalábbis az én szakmámban – kis könyvelőirodám van – mindenképpen), így akarva-akaratlanul oda kell figyelnünk a másikra.
  Szerintem fontos még a munkahelyi környezet is, érezzék otthon (otthonosan) magukat a beosztottak. Csak egy példa: én ezt úgy oldottam meg, hogy amikor lecseréltem az irodám régi berendezését, kinéztem 3-féle számítógépasztalt ami nekem tetszett és árban is megfelelt, másnap kocsiba ültettem a csajokat (munkaidőben) és elvittem őket az áruházba. Mondtam: ezekre van pénzem, melyik fajtából vegyünk? Õk választhatták ki a munkahelyüket, azóta némelyik már fél 8 előtt itt van, ha nincs más dolga reggel (8-kor kezdünk), és anélkül, hogy szólnék maradnak, ha még munka van! Ajánlom másoknak is, nekem bevált!
  Amúgy a távirányító kiváló ötlet, csak nem egy kell belőle: korlátozott verziót kell adni a beosztottaknak amin mindössze 4 gomb van:
  1. Főnök, figyelj rám!
  2. Főnök, ezt nem értem, légyszi magyarázd el, hogyan gondolod!
  3. Főnök, most te hibáztál, ismerd el!
  4. Főnök, most lehet hajtani, óriási a munkakedvem!

  És legtöbbször a 4. gombot fogják nyomni akár folyamatosan is, ha tudatában vannak annak, hogy az első hármat is bármikor megnyomhatják!

  Üdvözlettel:
  Perjés Mihály Tibor

 • Chi*** Csapó Ida 2008. július 19. 17:36

  Kedves Tamás,
  teljesen megértem a feleségedet.
  Én egyszer már jeleztem, hogy nem szabadna EZT, így megoldásképpen megpróbálok tippet adni…

  Ilyen sztereotipikusan nézve a férfiakat, mondjuk egy izomagyú pasi is lehetne, aki rohadtul megvédi a “gyengébb nemet” mint örző-védő szuperman, bádigárd…

  Igazából a tán sok nőnek olyan vágya is lenne, hogy egy férfi értsen a tipikus női házimunkához, de végezze el a tipikusan férfi házimunkákat is 🙂

  Üdv: (csapó) Ida ***

 • Kovács Lajos 2008. július 19. 19:27

  Kedves Tamás

  Nem találtam a gombok között a ne veszekedj már, és a csábíts el gombot./hálistennek./Igen ez egy humor volt.A mi cégünk 20-22 emberből áll,és férfiak összesen 4 en vagyunk.Így van belelátásom a női hozzáállásba.Mindíg mondom nekik, a világon nem azért van a Nö és a férfi/nem íráshiba a nagy és kisbetü/,hogy vetélkedjenek,hanem,hogy egymást kiegászítsék.Ezért ha meg nem haragszol a Nejednek küldök egy viccet.Tudod mit csinál egy férfi ha impotens lesz?/elkezd a fejével gondolkozni./Férfitársaim sértő?Alapjában nem a Női nemről,hanem a vezetésről van szó/és most már nagyon komolyan./Egy kolléga/nálunk nincs alkalmazott,nincs beosztott a 40 évi vezetésem alatt soha nem is volt.Nálunk:KOLLÉGÁK vannak.Akiknek mindennap jópéldával járok elöl.A vevővel akkor is udvarias vagyok,ha az kimondottan idegesítő.Egyszer megkérdezték miért nem olvastam be az egyiknek.A válaszom egyszerű:belőle élünk.Ha a vevőben kedvező kép alakult ki akkor 130-140 ember tudja meg elöbb- utobb,ha nem azt is.Ennyi potenciális vevőt riasszak el?A jó példa mellett csak egy kolléga vagyok a többi között.Soha senkinek nem mondtam még,hogy én vagyok a főnök,úgyis tudja.Mindenkit megkérek arra amit el akarok érni.Értik, nem esik senkinek jól,ha parancsolgatnak neki.Az én rovásomra is lehet viccelni./a múltkor fájt a derekam,megkérdezte az egyik jóval fiatalabb kollégina,hogy tudom e mikor öreg egy férfi?Mondtam nemtudom,hát amikor a reggeli merevedés a derekába áll be.Volt a válasz./Jót nevettünk és mondtam neki igen, de ezt nehogy elárulja másnak mert akkor én,hogy fogok csajozni.Segítőkészek vagyunk mindenben,ha valakinél baj van akkor szinte egyhangúlag ugrik mindenki segíteni.Fizetés.Időnként felvetődik,hogy jó lenne több.Mindíg azt mondom: lányok, Ha lehet megoldjuk,de el kell döntenünk,hogy azon a határon legyünk ahol a piac még megfizeti az árainkat,de a lehető legtöbbet kérjük érte.Ha tudnak jobbat rukkoljanak elő vele.Mert az jó,ha a dupláját keresik,csak az nem ha három hónap múlva nincs munkahelyük.Mindennap átmegyek a műhelybe,beszélek pár szót velük,aki akar tőlem valamit az szól.Ha lehet megoldom,ha nem lehet őszintén elmondom nekik.Nem vagyok gazdag,bár viszonylag biztos a megélhetésem,de a kollégáimra is ez a jellemző.Nálunk bár van fluktuáció,de aki csak 3-4 éve dolgozik nálunk annak mondják is a többiek,hogy még kezdő nálunk./van olyan pár dolgozónk aki 1988 óta velünk van./Ha munka van akkor nekem nem kell a gombokat nyomogatni,dolgoznak mint az őrültek,igaz ha kérnek valamitPl:főnök nem lehetne dec 23 elött leállni?akkor mindent megteszek,hogy megoldjuk.Egy megint más megközelítés:csak annyi tiszteletet várok el mindenkitől amennyit adok,csak annyi egyenességet,és annyi tisztességet amennyit adok.Nem is tudom miért de MÛKÖDIK.Az elején írtam 40 éve vezetek:igen uttörő,kisz,szakmai vezető voltam jó vezetőim voltak.Lehetett tanulni tőlük.Mióta a saját cégünket vezetem/27 év óta mert volt idő amikor egy cégnél vezető voltam és mellette a nejem cégét is én irányítottam évekig./Azt látom csak valós emberi empátiával lehet vezetni,de ez igaz az ügyféllel kapcsolatosan is.Nekem szerencsém van mert engem szeretnek a kollégáim is, a megrendelők is,a partnercégek is./legalábbis én így érzem./Nem tudom mi okozza ezt,hogy ennyi szépet és jót kapok a stábtól,ennyi kitüntetést szakmai meghívást a kollégáktól,de mindíg igyekszem viszonozni a szeretetüket.Szerintem szeretni kell az embereket,és nem azt nézni,hogy kicsoda és micsoda,beosztottam,vagy főnököm.Tisztelettel:

  Kovács Lajos
  http://www.Csintex.hu

 • Egy Nő 2008. július 19. 20:17

  Kedves Ida és többi felháborodó!
  Ez a kép csak egy illusztráció, mint ahogy Tamás is írta. Biztos vagyok benne, hogy nem gondolta komolyan, de ha olyan lenne és komolyan is gondolná, akkor is egy “igazi” nő elintézi egy félválról odavetett: “Szánalmas vagy, Drágám, kijelentéssel.”

 • Benczik Mónika 2008. július 19. 23:36

  Kedves Tamás és Minden Hozzászóló!

  Én nem mint vezető, hanem mint motiválandó beosztott szólnék a témához. Az előző munkahelyemen megtaláltam a tökéletes ellenpéldát: egy olyan főnököt, aki minden eltökéltséget ki tudott ölni az emberekből. Az a mondás járt köztünk, hogy mellette szép lehetsz, de okos nem.
  Ez egy multinacionális cég, és amikor felvettek oda, hihetetlenül boldog voltam, hogy “tanulhatok a nagyoktól”. 3 évig dolgoztam ott, de az utolsó időszakban szinte számoltam a perceket, semmire sem voltam hajlandó egy semmire kellő főnöknek. Ellentétben a mostani helyemen, ahol főnököm is keményen dolgozik és ember tudott maradni a őnöksége mellett is. Itt gondolkodás nélkül bent maradok vagy haza hozom a feladataimat, mert egy kedves embernek segítek ezzel, nem pedig a főnökömnek.
  Ha bárki részletesebben is kíváncsi a tapasztalataimra, szívesen megosztom vele (benczik@plantel.hu)

 • Bővíz László 2008. július 19. 23:58

  Szeretnék kérni egy RSS feed-et.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!