"Több milliót spóroltál most meg nekünk!"

"Több milliót spóroltál most meg nekünk!"

"Több milliót spóroltál most meg nekünk!" 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

A héten Nyíregyházán jártam egy ügyfelemnél, és marketinges kiválasztásában segítettem neki. Miután rádöbbentettem, hogy az általuk befutónak ítélt jelölt miért is rendkívül kockázatos, az ő szájából hangzott el a fenti mondat.

Pedig az illető pályázó rendkívül jó képességű, intelligens, jól kommunikáló és bizonyos múltbeli eredményeket felmutatni tudó ember volt. Mégis volt egy-két olyan momentum, amire elengedhetetlen odafigyelni, mert óriási mellényúlás, és sok százezer, ha nem milliós veszteség lehet a vége. Így válságosdi idején pedig egyet biztosan állíthatok, nem lehet annyit hibázni, mint “békeidőben”!

A munkaerő kiválasztásban 4 alapvető dologra figyelek:

 • Jelölt múltbeli teljesítménye!
 • Jelölt szakmai tudása!
 • Jelölt motivációja!
 • Miben tehetséges, azaz átlag feletti a jelölt!

Így történt itt is, a pályázót elkezdtem faggatni először a múltbeli dolgairól, hol, és mit produkált. Itt még elég jól haladt az interjú, azonban a pályázó érezhetően támadásnak vette a kérdéseimet!

Ez azért volt furcsa, mert igyekszem olyan közvetlen lenni egy felvételi interjú alatt, amennyire csak lehetséges, hiszen a hivataloskodó pléhpofával csak azt lehet elérni, hogy a pályázó is felvesz egy hivataloskodó pléhpofát és nem tudok meg róla semmi fontosat. Én amennyire gyorsan csak lehet letegeződöm, és igyekszem közvetlen emberi kapcsolatba kerülni a jelöltekkel. Csak arra akartam kilyukadni, hogy aki ezek után támadásnak veszi a kérdéseimet, annak valami fontos oka van. De ne szaladjunk előre.

Ezután következtek a szakmai tudását firtató kérdések dacára, hogy nem volt előfeltétel a szakmai tapasztalat és többször is jeleztem a pályázónak, hogy ez nem vizsga, csak a gondolkozására vagyok kíváncsi (pontosan arra, hogy képes-e ésszerűen, logikusan gondolkodni). Ekkor elkezdődött egy finom mellébeszélés (nem válaszolta meg a kérdéseket, hanem elterelte a figyelmet). Azért mondom, hogy finom, mert egy nagyon jó tárgyalási képességű, és intelligens emberről beszélünk, aki képes úgy mellébeszélni, hogy sem az ügyfelem, sem a “jobbkeze” nem vette észre, olyannyira nem, hogy az illető volt az elsőszámú jelöltjük.

Addig!

Mikor átbeszéltük a szituációt, akkor különösebb győzködés nélkül egyetértettek velem, és akkor hangzott el a blog címében lévő mondat. Ráadásul a cím igaz, amikor új munkatársat vesz fel, nem babra megy a játék!

A sztori fő tanulsága, hogy felvételi interjúk alatt igyekezzen logikusan gondolkodni! Ha feltesz egy kérdést és a pályázó nem képes a feltett kérdésre világos választ adni (pl. a nem tudom is világos válasz), hanem elkezd finoman másról beszélni, vagy támadásnak veszi, mint a fenti példában, akkor takargat valamit, általában azt, hogy nem tudja a helyes választ, vagy pl. a múltbeli teljesítmény firtatásánál nincsenek igazi múltbeli eredményei! És higgye el, vannak, akik zseniálisan tudnak kibújni a konkrét válaszok alól, ezért az április 2-i kiscsoportos tréningen (workshopon) erről sokat fogunk beszélni, sőt konkrét gyakorlatot is fogunk rá végezni.

A jó felvételi interjú olyan, mint egy szakmai értekezlet, előbb-utóbb egy közvetlen, szakmai tapasztalatok cseréjéről szóló megbeszélésbe torkollik, ahol eltűnnek a szerepek, azaz nem interjúztató és interjú alany ül egymással szemben, hanem két ember, akik őszintén, barátságos légkörben kicserélik szakmai tapasztalataikat.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
10 hozzászólás
 • Lilith 2009. március 15. 17:22

  És mi van, amikor a menedzser téved? Konkrétan Te? Akkor Te azért vállalod az anyagi felelősséget is?

 • Kelkó Tamás 2009. március 15. 18:52

  Kedves Lilith!
  Nem vagyok tévedhetetlen és sajnos nincsenek 100%-os személyzet kiválasztási módszerek, de a 90% feletti beválási arány már elérhető. A maradékra pedig vállalom az anyagi felelősséget.

 • Katalin 2009. március 15. 18:33

  Nagyon gőgös, nagyképű Ön kedves Kelkó úr!

 • Lilith 2009. március 15. 18:41

  Bár én nem vagyok már vele jóban, de nem az. Sőt…

 • Róth Dénes 2009. március 15. 18:50

  Szia Tamás,
  Ezt nagyon jól látod (meg jól is csinálod), csak annyival egészíteném ki, hogy bizonyos munkakörökhöz néha kifejezetten szükséges is, hogy a jelölt jól tudjon nehezen észrevehetően, intelligensen rizsázni.
  Is.
  Ha szükséges.
  De nyilván nem a múltbéli produkcióra vonatkozó kérdésnél.

 • Milo 2009. március 16. 10:58

  Szerintem nincs tévedhetetlen módszer, idő kell, hogy kiderüljön az igazság. Vajon a támadó hosszászólók az írás melyik részét érezték igaznak magukra?
  Anyagi felelősség: kedves hölgy, ezt komolyan reálisnak gondolja?

 • Lilith 2009. március 16. 12:20

  Kedves Milo!
  Én már megkaptam a válaszomat Tamástól. Igen reálisnak gondolom, ha nem is konkrétan úgy, hogy forintosítunk minden egyes hibát. De például úgy igen, hogy egy általa ajánlott de később “rossznak bizonyult” ember helyett ingyen “presztizsből” keres egy jót.

 • Lilith 2009. március 16. 13:01

  Egyébként me, Kedves Miiló, nem értelek. Ha veszel egy Tv-t, egy autót, egy akármit, akkor elvárod, hogy garanciát vállaljanak rá, és természetesnek veszed, hogy ezzel élni is tudsz. Ha fodrászhoz, szabóhoz, orvoshoz mégy, akkor is egyértelmű, hogy ők felelősek a munkájukért.
  Nos, akkor a Ti nem is olyan olcsó munkátok mitől lenne más? A megrendelő megfizeti azt a szaktudást, amivel Ti rendelkeztek, és joggal várhatja el, hogy ezért felelősséget vállaljatok!
  Nem éreztem, nem is érezhettem magam támadva a cikk által, csak feltettem egy kérdést, amire én tudtam a választ, de most már más is tudja.

 • a Gaboo 2009. március 19. 10:12

  jó marketingesnek, jó termék is kell, no meg jó csapat,majdnem szabad kéz,… így elég nehéz megítélni a múltat, pláne, ha jelölt nem akar csúnyát mondani az előző kenyéradó gazdáiról…, az interjú őszintesége, vagy összejön vagy nem…Viszont aki sok ilyen interjún vesz részt,biztos van megérzése,amit nehéz szavakba önteni.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!