Mi a szűk keresztmetszet a legtöbb vállalkozásban?

Mi a szűk keresztmetszet a legtöbb vállalkozásban?

Mi a szűk keresztmetszet a legtöbb vállalkozásban? 860 370 Vállalkozásfejlesztés blog

Ha megkérdezel erről 10 kkv-kal foglalkozó tanácsadót, akkor legalább 5 féle választ fogsz kapni, de egyben mindegyik egyet fog érteni, hogy a legtöbb vállalkozásban a szűk keresztmetszet hr területen keresendő. Elsőre mindenki a sógor, koma, barátok alkalmazására gondol, ami bizonyítottan rengeteg vállalkozást állít meg a fejlődésben, de van itt valami más!

Lassan közel 3 évtizedes vállalkozásfejlesztői munkásságom során találtam egy ennél kevésbé látható, de annál hatásosabb, akár alattomos gyilkosnak is nevezhető szűk keresztmetszetet, ami sokkal több vállalkozást zár el a fejlődéstől, a növekedéstől. Talán nem árulok el nagy zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy a kis- és középvállalkozásokban alkalmazott üzletfejlesztési, szervezetfejlesztési módszerem nagyrészt e szűk keresztmetszet kezelésére épül…

Ajánlom figyelmedbe a Vállalkozásod fejlődésének láthatatlan akadályai online videó tanfolyamot, amiben megmutatom mik azok az akadályok, amik visszatartják céged növekedését!

A legjobban egy megtörtént eseten keresztül tudom bemutatni, hogy mire is gondolok. Már legalább egy évtizeddel ezelőtt dolgoztam egy akkor 5 mrd Ft éves árbevételű és 75 főt foglalkoztató cégnek, aminek 2 tulajdonosa és 5 középvezetője volt. Hamar feltűnt, hogy hiába volt deklarált pénzügyi vezetője a cégnek, egy csomó, az ő munkakörébe tartozó ügyet a tulajdonosok intéztek (mint pl. bankhitelek, kintlévőség kezelés), akik azonban nem voltak pénzügyi szakemberek. Arról nem is beszélve, hogy a cégben nem volt vállalatirányítási szoftver, hanem valami régi, házi barkács, “szomszéd Pistike” által fejlesztett DOS-os rendszerben kezelték a készletet és a számlázást, de már ELÁBÉ-t nem tudtak számolni, pedig a cég messze 10% alatti árréssel dolgozott!

„Pénzügyi vezetőnek látszó tárgy”

Alaposabban kivizsgáltam a helyzetet, és megdöbbenve láttam, hogy a “pénzügyi vezető” valójában nem pénzügyi vezető, mert ő valamikor számlázóként kezdett a cégnél, és úgymond “kiemelkedett” pénzügyi vezetővé. Pontosabban kinevezték, de alapvetően nem változott meg semmi, mert megragadt egy pénzügyi csoportvezető szintjén.

Korábban már írtam arról, hogyan néz ki az, amikor egy cégtulajdonoson túlnő a kabát, de a fenti példa arról szól, hogy mi van akkor, amikor egy alkalmazottadon nő túl a kabát!

Vajon szükséges szakirányú végzettség?

Köztudottan nem vagyok egy diploma mániás, főleg a kkv szektorban önmagában egy diploma és az egyetemen tanult dolgok nem sokat érnek, de pénzügyi területen szakirányú felsőfokú végzettség és min. 10 év szakmai tapasztalatnál kezdődik nálam egy pénzügyi vezető. Szóval, attól, hogy valakit kinevezünk pénzügyi vezetővé, még nem lesz az (egy kivételt azért ismerek), hanem ennek megvan a maga szakmai karrier útja.

Amikor a tulajdonosoknak ezt prezentáltam, gyorsan felismerték, hogy igazi szakemberre van szükségük, és 1,5 hónap múlva kezdett is egy olyan pénzügyi vezető, aki az én normáimnak is megfelelt. Kért 1 hetet ahhoz, hogy átvilágítsa a céget, majd leadott egy 6 hónapos projekttervet, amiben időben szépen ütemezve megadta, hogy mikor min fog dolgozni, milyen hiányosságokat fog rendbetenni, szval kellően impozáns volt a belépője.

Nemcsak a belépő volt bizalmat keltő, hanem a teljesítmény is

De nemcsak a belépője volt jó, hanem a következő 1,5 évben heroikus munkát vitt véghez, rendbetett minden hiányosságot, felmérve a piacot, a lehetőségeket kiválasztott és bevezett egy integrált vállalatirányítási szoftvert, a kintlévőségeket 250 millióról 25-re csökkentette, a banki finanszírozást ugyan megnövelte, de a költségeit a felére csökkentette, a cég nyereségét pedig megnégyszerezte!

Nincs mese, minden szakmának megvan a maga szakembere, és gondolom te sem szeretnéd egy ápolónővel megműttetni bármelyik családtagod szívét, hanem profi szívsebészt keresel, akinek a referenciáit előtte alaposan leellenőrzöd.

Az általános helyzet lesújtó

A példa nem egyedi, az általam ismert legtöbb magyar vállalkozásban ez a helyzet, és nemcsak a pénzügyi vezetővel (aki gyakran a feleség, gimnáziumi érettségivel vagy az anyós…), hanem minden kulcsmunkakörben!

Hályogkovácsokkal nem lehet világszínvonalon működő, és ezért exportképes vállalkozást felépíteni, így marad a jól megszokott magyar mutyi, mert ugye nem gondoljuk, hogy csak a politikusok mutyiznak Magyarországon…

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
12 hozzászólás
 • Nagy Gábor 2016. február 18. 21:09

  Ez nagyon ütött Tamás 😀
  „…gondolom te sem szeretnéd egy ápolónővel megműttetni bármelyik családtagod szívét, hanem profi szívsebészt keresel, akinek a referenciáit előtte alaposan leellenőrzöd.”

  • Kelkó Tamás 2016. február 18. 21:31

   Tudom, hogy elég durva a példa, de talán így mindenki megérti, hogy nemcsak ciki szakképzetlen, szakmailag tapasztalatlan és alkalmatlan emberekkel dolgoztatni kvalifikált munkakörökben, hanem veszélyes is!

  • Nagy Gábor 2016. február 19. 08:09

   Kellenek az ilyen hasonlatok, mert (cég)életet menthet, ha megjegyzi az ember!

  • Kelkó Tamás 2016. február 19. 11:20

   Igyekszem több ilyet írni a jövőben…;-)

 • Tornoczky Gábor 2016. február 19. 08:58

  Nagyon tetszett, szerintem jó úton járunk 🙂

 • Gyöngyi 2016. február 24. 08:06

  Kedves Tamás!
  A dolgok sajnos másképp működnek… 2008-ban válságmenedzserként még én is azt hittem, hogy a jó szakemberek/jó emberek fogják kihúzni a cégeket és az országot is a „válságból”… Azóta másképp látom. Nem az építés, hanem a rombolás jött divatba. Oda pedig elég olyan kontár, aki az excelhez sem nagyon ért. Sok sikert minden hitelét és bizalmat vesztett tulajdonosnak, vállalkozónak, egyék meg amit főztek maguknak.
  Csath Magdolna szavait idézve:
  A „mainstream” közgazdászokkal az a baj, hogy nem látják, vagy nem akarják látni a fától az erdőt: a számoktól a mögöttük lévő embereket, társadalmi bajokat. Továbbá, hogy a napi adatok bűvöletében hajlamosak elfeledkezni arról, hogy ha csak ezek figyelembe vételével hozunk hosszabb távra ható döntéseket, akkor hatalmas károkat okozhatunk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy képtelenek kilépni abból a saját maguk által kreált paradigmából, amely így hangzik: ha nő a költségvetési hiány, akkor megszorításokra van szükség. Mindegy, mi okozta a hiányt, és milyen helyzetben van éppen a gazdaság. Az sem mérlegelési szempont, hogy milyen károkat okoznak a megszorítások a társadalomnak, az embereknek, vagyis a humán tőke állapotának.”
  Forrás: Polgári Hirszemle

  „A válság oka a pénz és a hatalom iránti mohó vágy, nem valamilyen gazdasági vagy társadalmi törvény.”

  • Kelkó Tamás 2016. február 24. 08:28

   Szia Gyöngyi!

   Ugyanarról beszélünk, csak annyi különbséggel, hogy én olyan cégeknek dolgozom, ahol megvan a szándék, hogy előre menjenek a dolgok, és nincsenek „szent tehenek”, így fel lehet építeni egy olyan csapatot, amely komoly fejlődésbe viszi a céget.

   Nem véletlenül nem vagyok válságmenedzser, pedig 23 évesen ez volt a nagy célom, vágyam. Közben viszont megtapasztaltam azt, amiről beszélsz, hogy a válságban lévő cégek, szervezetek nagy részén nem lehet segíteni, mert nincs meg a szándék a tulajdonosok részéről, vagy idióta elképzelések vannak (lásd Csath Magdolna idézetet), vagy egyenesen pont a rombolás a cél.

   Az sem véletlen, hogy ma már ügyfeleim zöme 2005 utáni alapítású cég, mert ők már nem mutyira alakultak, hanem tiszta versenykörnyezetben működnek, és a képességeik, szaktudásuk révén próbálnak boldogulni. Nemsokára fogok is írni erről részletesebben.

   Üdv, Tamás

 • Gyöngyi 2016. február 24. 08:55

  Szia Tamás!

  Én már nem dolgozom egyiknek sem. Bevallom elegem lett azokból, akik királynak képzelik magukat, pedig még a szánalmas mértéket sem ütik meg.
  2005. utáni alapítású cégek… Tavaly januárban volt egy éve, hogy egy 2 milliárdos informatikai cég tulajdonosának pont azt ecseteltem, hogy nem fog találni olyan ügyvezetőt, akit keres, de ha úgy gondolja, hogy megtalálta, ő már a sajátját építi…

  Csóközön, várom a következő írásodat! Jókat szoktam derülni rajta 🙂
  Gyöngyi

 • Tóth Tibor 2021. október 19. 09:10

  Kedves Tamás!

  Mit lehet tenni akkor ha van egy pár 10 milliós cég aki fejlődni szeretne de egy ilyen szuper vezetőt nem tud megfizetni?
  Nagyon jó dolgokat ír nem csak ebben a cikkben. De úgy gondolom, hogy ezek megvalósíthatósága egy bizonyos cég mérethez van kötve. Vagy rosszul látom?
  Üdvözlettel

  • Kelkó Tamás 2021. október 19. 10:04

   Kedves Tibor!

   A kérdés sajnos túl általános ahhoz, hogy pontos választ adjak rá, de vannak közbenső fokozatok egy profi pénzügyi vezető felvételéig. Pl. van egy pénzügyesünk, vagy irodavezetőnk, aki „üzemelteti” egy külsős pénzügyi/kontrolling szakértő által kialakított pénzügyi rendszert.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!