Staféta avagy a vezetés átadásának buktatói

Staféta avagy a vezetés átadásának buktatói

Staféta avagy a vezetés átadásának buktatói 860 370 Vállalkozásfejlesztés és HR blog

Nagyon sok cégtulajdonos legfőbb vágya, hogy vállalkozása vezetését – egy idő után – teljes egészében átadja egy alkalmazott ügyvezetőnek. Lehet, hogy te is ezt szeretnéd, azonban egy dologba biztosan nem gondoltál bele! (erről egy 18 oldalas ebook-ot is letölthetsz ingyen. Kattints ide!)

Magyarul ő már csak az Excel táblákat akarja kapni minden hó végén, hogy mennyi nyereséget utalt a cég a számlájára, és sokat utazni külföldön. 

A cikk eredetileg az Üzlet&Sikerben jelent meg 2009. januárban, ez az aktualizált, “rendezői változat”. Az eredeti cikket ide kattintva tudod letölteni.

Nemrég átvilágítottam egy 15 főt foglalkoztató vállalkozást, mert a tulajdonos ugyanezt szerette volna. Maga az elvárás nem volt teljesíthetetlen, csakhogy ő úgy képzelte el, hogy találunk egy alkalmazott ügyvezetőt, aki „szerény fizetésért” teljesen átveszi vállalkozása irányítását, vezetésének teljes felelősségét, és ő meg csak számolja otthon az egyre több pénzt.

A „szerényet” nem véletlenül hangsúlyoztam ki, mert egy értékesítési csoportvezetői fizetésért (300e Ft nettó) nem lehet kiváló cégvezetőt találni. Egy 15 fős vállalkozás pedig nem tud megfizetni egy tényleg jó cégvezetőt, sőt egy ekkora cég nem is jelent vonzó szakmai kihívást egy képzett, és már komoly eredményeket felmutató vezetőnek.

Főleg ez utóbbiba nem gondol bele sok cégtulajdonos, és így járt a példánkban említett is. Szakmai ellenkezésem ellenére csak felvett egy tényleg jó vezetőt, nagy nehezen kiköhögte az igényeit, majd 3 hónap után otthagyta ez a vezető. A munkatársait kérdeztem, hogy mi történt, akik megerősítették, hogy ez az ember tényleg alkalmas volt a cégtulajdonostól átvenni cége vezetését, de volt egy bibi.

Az illető vezetőt megkereste egy fejvadász, és egy hőerőmű vezérigazgatói pozícióját ajánlották fel neki, amit ő el is fogadott. Így fogalmazott a meglepett cégtulajdonosnak:

  • “Ne haragudjon, de az életben csak egyszer van ekkora lehetőség!”

Vagyis, egy 15 fős kkv vezetése messze nem akkora kihívás, mint egy 500 fős erőműé, és főleg nem annyira érdekes számára, ezért nem volt kérdés, hogy elfogadta kínálkozó lehetőséget. Nagyon sok kis- és középvállalkozás jár így, mert nem figyelnek oda a vezető kiválasztás során a felvett pályázó motivációira.

Olcsón, jót, holnapra!

Fontos tudni, hogy a munkaerőpiacot ugyanúgy a kereslet-kínálat mozgatja, és szabályozza, mint az áru- vagy értéktőzsdét, vagy akár az ingatlan piacot. Amiből kevés van, és nagy rá a kereslet, annak a portékának felmegy az ára, ahogy egy bármilyen vállalkozást irányítani képes alkalmazott cégvezetőé is.

A multinacionális cégek nagyítóval (pontosabban fejvadászok segítségével) keresik a jó cégvezetőket, és nem sajnálnak akár 10 millió forint feletti keresési díjat kifizetni értük a fejvadásznak (gondolj bele, hogy akkor mekkora lehet a fizetése a keresett vezetőnek, ha a fejvadász díja csak az éves bruttó bér harmada)!

Csuka fogta róka?

Hát valahogy igen. Pedig mennyi, de mennyi cégtulajdonost lehetne boldoggá tenni, ha sikerülne a mutatvány. Ne csüggedj, azért létezik megoldás, aminek a trükkje megegyezik azzal, hogyan kell megenni egy elefántot? Természetesen nem egy, hanem több darabban. Egy vállalkozásnál sem egy emberrel, egy Superman-nel kell helyettesíteni a tulajdonos/ügyvezetőt, hanem minimum hárommal, de van ahol akár öttel!

Vagyis vezetői csapatot kell építeni, és nem egy szuperképességű vezetővel huszárvágásként egy csapásra megpróbálni megoldani a problémát, mert ez nagyon ritkán működik!

Ezek a vezetők foglalkoznak teljes körűen a vevői megrendelések fogadásával (értékesítés, ügyfélszolgálat, stb.), kiszolgálásával (termelés, logisztika, stb.), továbbá a nyereséges működés biztosításával (pénzügy/számvitel). Biztos nem írtam le mindent és természetesen minden cég egyedi, de a fő elválasztó vonal, hogy a ma problémáival, feladataival foglalkozzanak a vezetők, a holnapéval pedig a tulajdonos.

Igen, a tulajdonos ne akarjon minden feladatától megszabadulni, és évekre Hawai-ra költözni non-stop nyaralni, de erről már egy korábbi cikkemben írtam.

A feladatok átadását ráadásul fokozatosan kell megtenni, ha kell akár egy-két évet is rá kell szánni! Végül is mi múlik rajta? ,,Csak” a személyes és a vállalkozásod jövője, semmi más. A lényeg, hogy ne egy csapásra, ne egy huszárvágással akarj megoldani egy olyan bonyolult problémát, mint vállalkozásod irányításának átadása.

Akkor kik is a három királyok?

A legegyszerűbb menedzsment egy kisvállalkozás számára 3 vezető:

  • Egy, aki felelős a megrendelésekért (kereskedelmi);
  • Egy, aki felelős a megrendelések teljesítéséért (termelési/szolgáltatási/logisztikai);
  • Egy, aki felelős a finanszírozásért és a nyereséges működésért (pénzügyi, gazdasági);

Természetesen ezt lehet tovább bonyolítani vagy finomítani, sőt jó páran biztosan azon a véleményen vannak, hogy 3 vezető ehhez biztosan kevés (pl. gyártó cégeknél sok helyen külön van a termelési, az anyaggazdálkodási, és a logisztikai vezető), de bőségesen elegendő ahhoz, hogy a tulajdonos/ügyvezetőt fokozatosan megszabadítsák a napi, operatív feladataitól és végre élvezze sok-sok év fáradtságos munkájának gyümölcsét.

Könnyű belátni, hogy 3 jó középvezetőt találni (vagy kinevelni) egyrészről nagyobb eséllyel lehet, mint egyetlen Superman-t, másrészről a tulajdonos számára is biztonságosabb, ha cége irányítását nem egy emberre bízza, hanem megosztja a terheket, és a felelősséget három jó vezető között.

Ha tudni szeretnéd, mi szükséges ahhoz, hogy ne kelljen 12 órát robotolni saját vállalkozásodban, a céged mégis jobban fejlődjön, mint eddig bármikor, akkor ajánlom figyelmedbe a “Vállalkozásod fejlődésének 3 láthatatlan akadálya” ingyenes ebook-ot.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta szervezetfejlesztőként/HR tanácsadóként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedés akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

    Send this to a friend