Share on Facebook63Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Főleg a külföldi hr szaksajtóban rendre feltűnnek cikkek, amelyek ezt a témát feszegetik, és képtelenebbnél képtelenebb interjú kérdéseket kiálltanak ki a világ legjobbjának azzal, hogy az erre adott válasz biztosan megmutatja a pályázók alkalmasságát. Mivel engem is eléggé érdekel a téma, ezért utánanéztem, és összegyűjtöttem a legérdekesebb kérdéseket, továbbá a blogom végén megmutatom a saját tippemet is. 

Ez a téma pont olyan, mint a szent grál kutatás, valamiért az emberek reménykednek abban, hogy megúszhatják az alapos kiválasztási procedúrát, mert biztosan vannak olyan “titkos” és “misztikus”, csak a beavatottak számára ismert interjú kérdések, amelyek önmagukban eldönthetik egy pályázó alkalmasságát.

Különböző konferenciákon vagy üzleti beszélgetéseken én is hallok ilyen tuti interjú kérdésekről, amikor egy vezető büszkén meséli, hogy milyen jó embert sikerült kiválasztania pusztán egyetlen kérdés feltevésével, mert 83 pályázó közül csak egy tudta a helyes a választ. Nézzük akkor a kérdéseket:

1. “Szórakoztasson engem 5 percig, én meg sem fogok szólalni!”

Azt gondolhatjuk, hogy ezt egy cirkuszigazgató tette fel egy artistának, vagy Fábri Sándor egy stand up comedys újoncnak, de nem, ezt egy amerikai multicég menedzsere használta.

Sőt, azt gondolhatjuk, hogy a fent emlegetett munkakörökben ez egy vízválasztó kérdés, de tudni kell, hogy még a stand up comedysek között is van olyan, akinek az interakció az erőssége, és nem egy fapofa menedzser előtti “táncolás”, szóval nem biztos, hogy releváns a kérdés.

Épp a múlt héten történt meg a Megasztárban, hogy nem a gyengébb énekes esett ki, hanem a kisebb rajongó táborral rendelkező, amit a zsüri nyíltan el is ismert. Valószínűleg a csatorna széleskörben eladható “sztárokat” keres, és nem kiváló, de a nagyközönség szimpátiáját nem bíró énekeseket.

Összegezve a kérdés még lehet akár jó is, de ez rendkívül függ attól, hogy ponrtosan kit, milyen munkára keresünk, és mik a munkakör sikerkritériumai?

2. “Vajon Mahatma Gandhiból jó szoftverfejlesztő lett volna?”

Ezt a kérdést egy Big Four tanácsadó cégnél tették fel, és őszintén szólva padlót fogtam attól a nyakatekert, erőltetett magyarázattól, amivel igazolták. No comment…

3. “Hogyan tenne be egy elefántot a hűtőszekrénybe?”

Egy örök klasszikus, én biztosan megkérdezném minden pályázótól, de csak április elsején…

A magyarázat emögött az, hogy aki erre képes válaszolni, az képes a megszokottól eltérően és merészebben gondolkodni, ezért kreítívabb, problémamegoldóbb, mint az átlag. Anno, még évekkel ez előtt megkérdeztem pár tényleg kreatív embertől (egy mérnöktől, egy szoftverfejlesztőtől, egy szövegírótól, egy építésztől), és úgy néztek rám, mint aki nem normális. Főleg amikor megmondtam a helyes választ: kinyitod a hűtőszekrény ajtaját, beteszed az elefántot, majd becsukod az ajtót.

Összességében az a gondom ezzel a kérdéssel, hogy nem a való életről szól. Nem látom az összefüggést abban, hogy aki ezt csípőből megválaszolja, annak mi köze ahhoz a kreativitáshoz, kereteken kívüli gondolkodáshoz, amire pl. egy fejlesztő mérnöknek szüksége van. Jó pár kreatív és teljesítőképes munkavállalót ismerek, azonban egyik sem az a szórakozott professzor vagy művész típus, meglepően összeszedett emberek, akik ilyen kérdéseken simán elhasalnak.

4. “Hogyan mérne le egy elefántot mérleg nélkül?”

Ez már egy életközelibb kérdés, de itt is eléggé függ attól a válasz használhatósága, hogy milyen munkakörnél kérdezzük? Egy értékesítőnél vagy egy projektvezető mérnöknél, akit Indiába vagy Afrikába küldünk, 500km-re mindennemű civilizációtól, ahol a rendelkezésre álló eszközökkel kell megoldania minden problémát.

De itt sem elég a megfelelő pályázó kiválasztásához ez az egy kérdés, ennél ugyanis bonyolultabb a projekt mérnöki munka.

5. “Ha szuperképességű hős lehetne, akkor melyik lenne?”

Ez a kérdés a pályázó motivációját igyekszik felderíteni, és 5 másik motivációt feszegető kérdés mellett el is megy, de szerintem önmagában ez sem állja meg a helyét, sőt inkább csak olyan érdekes, kiegészítő kérdésként alkalmaznám, hogy kizökkentsem kicsit a pályázót az “interjú stresszből” és oldjam a légkört.

6. “Szoba, asztal, autó, melyiket takarítaná először?”

Ez a kérdés műszaki vezető felvételénél hangzott el, de nem tudni milyen iparágban. Egészen más értelme van egy szállodában, mint egy magánvillánál, habár nem hallottam még olyanról, hogy azzal mosatnák az autójukat, aki a szobát is takarítja.

7. “Mi tenne, ha örökölne egy pizzériát a nagybátyjától?”

Olyan munkakörökben, ahol fontos, hogy a munkavállaló váratlan helyzetekben feltalálja magát vagy egyenesen vállalkozó szellemre van szükség, ott biztosan feltennék ilyen kérdést, ráadásul ez is elég jól kizökkenti a pályázót az “interjú stresszből”

8.  “Kérem, idézze fel eddigi legjelentősebb teljesítményét!”

Erről a kérdésről már korábban megjelentettem egy cikket itt. A kérdés már közelíti a világbajnok kategóriát, ha kiterjesztjük úgy, mint ahogy Lou Adler (a szerző) leírta a hivatkozott cikkben. Igaz, így már lehet azzal vitatkozni, hogy ez akkor nem is egy kérdés, hanem egy kérdéscsoport, amely egy témakörben csoportosul, de éppen ezért működőképes.

Sok-sok interjút elvégezve, sok-sok témába vágó szakcikket elolvasva számomra teljesen irreális, hogy EGY DARAB jól célzott kérdéssel nagy biztonsággal el lehet dönteni valakiről, hogy megfelel-e az adott feladatra vagy nem. Ha erről neked más a véleményed vagy a tapasztalatod, akkor érdeklődve és nyitottan várom itt kommentben vagy e-mailben.

Első 7 kérdés forrása: http://www.recruiter.com/i/the-best-interview-questions-ever/

Share on Facebook63Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone