A te vállalkozásod melyik fejlődési fázisban van?

A te vállalkozásod melyik fejlődési fázisban van?

A te vállalkozásod melyik fejlődési fázisban van? 860 370 Vállalkozásfejlesztés blog

A vállalkozások fejlődésének elég sok akadálya van, nem tudom, hogy létezik-e bonyolultabb, nehezebb, embert próbálóbb kihívás, mint egy sikeres vállalkozást felépíteni. Ezen akadályok közül is kiemelkedik egy, a legkevésbé ismert, aminek nem ismeretéből viszont rengeteg más akadály következik. Valójában egy vállalkozó problémáinak legnagyobb része csak tünete ennek az akadálynak.

Ha már jó ideje olvasod írásaimat, akkor láthatod, hogy nem tagadtam meg mérnök gyökereimet, ezért szeretek leásni a dolgok mélyére és a problémáik kiváltó okát megtalálni, nem pedig “elalibizni” a tünetek látványos megoldásával, mint ahogy a politikában oly sokszor teszik. Kitör a balhé, találnak egy bűnbakot, akit megbuktatnak, és ezzel a dolog el van intézve.

Én jobb szeretem megtalálni azt a mélyen húzódó okot, amely kezelésével akár tünetek százai oldódnak meg, tűnnek el, és soha többet nem jönnek elő, de a leglényegesebb, a vállalkozás fel tud lépni a következő szintre! Mai írásomban megmutatom azt az akadályt, amely a legtöbb probléma, a legtöbb tünet mögött áll…

Vállalatok fejlődési fázisai

Ha még nem hallottál a vállalkozások, vállalatok fejlődési fázisairól, akkor csak szólok, hogy nagyon komoly szakirodalma van. Többféle modell és módszertan létezik, továbbá elég sok kutató tette le névjegyét a vállalatok fejlődését kutatva, a két legismertebb Ichak Adizes (akinek még a 90-es években jelent meg könyve magyarul is), és Larry E. Greiner.

Mindketten felfedezték, hogy a vállalkozások fejlődése olyan, mint egy számítógépes játék, ahol az egymás után következő pályák jelentik az egyes fejlődési fázisokat, de a lényeg, hogy akkor tudsz a következő pályára, fejlődési fázisba lépni, ha már eléggé megtanultad azt a pályát, azt a fejlődési fázist, amiben vagy.

Nem titok, én is kifejlesztettem 2 modellt, amelyek szerintem egyszerűbbek, ezáltal jobban ráhúzhatóak egy magyar vállalkozásra, de fontos megérteni a nagy nemzetközi szaktekintélyek modelljét is, hogy teljes legyen a kép. Az a tapasztalat, hogy van, akinek az egyik, van, akinek a másik jön be, azt tudja jobban ráhúzni a saját vállalkozására.

Ichak Adizes féle vállalati életciklus modell

Az Adizes féle fejlődési modell az emberi fejlődés analógiájára épül, kezdődik a csecsemőkorral, folytatódik a gyermekkoron, serdülőkoron át egészen a bürokrácia koráig, ami a már a csúcspont utáni hanyatlás utolsó fázisa.

adizes féle vállalati fejlődési fázis modell

További részleteket itt tudhatsz meg róla.

Adizes szerint egy szervezet működését a benne dolgozók viselkedése, egymáshoz és a környezetükhöz fűződő viszonya egyaránt befolyásolja. A szervezet abban a korban éri el az ideális működését, amit az emberi életben a érett férfikornak tekintünk:

  1. képes azt a feladatot elvégezni vagy célt elérni, ami miatt megalakult,
  2. képes hatékony és jól működő szabályokat kialakítani,
  3. az igények és a környezet változásának hatására képes saját működését is rugalmasan változtatni,
  4. valamint képes a szervezet vízióját fenntartani és ezt a benne működő személyek felé világosan kommunikálni.

Larry E. Greiner féle fejlődési modell

Greiner a vállalat érettsége és mérete alapján állított fel fejlődési szakaszokat és határozta meg, hogy melyik szakaszban milyen feladatokat, kihívásokat kell megoldani a következő fázisba lépéshez.

Greiner féle vállalati növekedési modell

Részletesen itt találod a Greiner féle modell leírását.

Kelkó féle fejlődési modell

A saját fejlődési modellem szamárvezetője a létszám növekedés, mert az elég pontosan megmutatja, hogy éppen melyik fejlődési fázisban van a vállalkozásod, és ott milyen kihívásokat kell megoldanod ahhoz, hogy a következő szakaszba lépjetek.

A fenti modellek eléggé tudományosak, cserébe bonyolultak, én pedig gyorsan megtanultam, hogy a kkv szektorba egyszerű, és könnyen alkalmazható megoldások kellenek, ezért alakítottam ki a saját modellemet, amelyben a 100 fő alatti fejlődési fázisokra helyeztem a hangsúlyt, nem mentem el a 70 országban működő multinacionális vállalatok szintjéig.

Kelkó féle vállalkozás fejlődési fázisok

A Kelkó féle modellnél is minden fejlődési fázisban megvan, hogy milyen problémáid vannak, és azokat mik okozzák, továbbá az is megvan, hogy pontosan mit kell tenned annak érdekében, hogy a következő fázisba tudjatok fellépni.

Cégvezetés 4.0

Ma a világ gazdasági sajtója a digitalizációtól és a mesterséges intelligenciától hangos. Hihetetlenül sokat írnak, beszélnek róla, de csak kevesen tudják, hogy mit is jelent egy vállalkozás életében ez pontosan. Az iparban már megszületett az ipari forradalmak ciklusa, amely jól mutatja a fejlődést, a mostani buzzword pedig az Ipar 4.0.

Ez ihlette a következő cégfejlődési modellt, amely egy vállalkozás digitalizációján, ezáltal döntési mechanizmusán keresztül mutatja meg a fejlődési fázisokat és az adott fázishoz tartozó szakmai kihívásokat, megoldandó feladatokat. Nem versenytársa a létszámnövekedéshez kötött modellnek, hanem inkább egy másik vetülete egy vállalkozás fejlődésének, jól kiegészítik egymást.

  • Cégvezetés 1.0 = ösztönös cégvezetés
  • Cégvezetés 2.0 = vállalatirányítási rendszerek korszaka
  • Cégvezetés 3.0 = vezetői információs rendszerek korszaka
  • Cégvezetés 4.0 = mesterséges intelligencia alkalmazása a cégvezetésben

A Cégvezetés 4.0-ról itt találhatsz további információt.

Mi az értelme van ezeknek a fejlődési modelleknek?

Egyszerű, minden fejlődési fázisban pontosan meghatározhatóak, hogy milyen problémákkal, akadályokkal szembesül a cégvezetés, ezért az is pontosan meghatározható, hogy mit kell tenni a következő fázisban egy új szintre lépéshez!

Egy adott fejlődési fázis bonyolult problémák halmazával járhat, amiket ha csak úgy önmagukban, összefüggéseik nélkül értelmezve akarsz megoldani, akkor egyrészről soha nem érsz a végére, másrészről nem azokat és nem úgy fogod megoldani, hogy a leggyorsabban a következő szintre lépjen a vállalkozásod. Magyarul halálra dolgozod magad, mégsem léptek előre semmit.

Pl. a Kelkó féle modell II. fázisában, az egykezes irányításban teljesen normális, hogy majd belehalsz a munkába, és minden nap azt érzed, hogy összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Eközben a munkatársaid meg azt érzik, hogy miattad nem tudnak megfelelően haladni a munkájukban, mert gyakran a te döntéseidre várnak. Ha az egykezes irányításból nem tudsz időben továbblépni a III-as fázisba, akkor az garantáltan megakasztja egész vállalkozásod fejlődését!

Nem tudni, hogy melyik fejlődési fázisban vagytok, és nem tudni, hogy mit kell tenni a következő fázisba lépéshez a tuti receptje a mókuskeréknek!

Vagy megfordítva, ha pontosan tudod, hogy milyen fejlődési szakaszai vannak egy vállalkozásnak, és az egyes szakaszokban pontosan mit is kell tenned ahhoz, hogy továbblépjetek a következő szintre, akkor megdöbbentő fejlődési sebességet tudtok elérni.

Én már láttam közelről olyan kb. nulla tőkével indított vállalkozást, amely 6 év alatt 3 mrd Ft-os forgalmat ért el, de most éppen egy olyan ügyféllel dolgozom együtt intenzíven, akivel az 1 mrd Ft-os forgalom elérését tűztük ki 3 éven belül!

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
2 hozzászólás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!