Az álláshirdetések legviccesebb része

Az álláshirdetések legviccesebb része

Az álláshirdetések legviccesebb része 749 322 Vállalkozásfejlesztés blog

8 éve már írtam róla, de az óta semmi sem változott az álláshirdetések terén. Ugyanazok a sablonos, semmitmondó szövegek, ugyanazok a teljesen felesleges tartalmi elemek, és ugyanazok a hiányzó fontos tartalmi elemek! De van közöttük egy, ami nálam a „Legfeleslegesebb és Legviccesebb Rész az Álláshirdetésekben” cím várományosa.

Ez a rész egyébként mintapéldája annak, hogy az emberek mennyi mindent gépiesen, automatikusan tesznek, ahelyett, hogy időnként megállnának, és elgondolkodnának róla, hogy van-e ennek egyáltalán értelme? Hogy rávilágítsak, melyik ez a rész, és mennyire abszurd, egy fogós kérdést szoktam feltenni: „Hány olyan ember van az ismeretségi körödben, akinek korrekt önkritikája van?” Ezután minimum 5-30 másodperces gyújtáskésés, mire a leggyakoribb válasz: „Hát nem sok. Talán egy-kettő.” Kitalálod már, hogy melyik az álláshirdetések legfeleslegesebb része?

Nem húzom tovább a kiváncsiságod, mutatok pár konkrét példát valós álláshirdetésekből:

Az álláshoz tartozó elvárások:

 • Legalább 3 év értékesítésében szerzett kereskedelmi gyakorlat német nyelvterületen

 • Aktív tárgyalóképes NÉMET nyelvtudás, második nyelv tárgyalási szintű ismerete előny

 • Elhivatottság az értékesítési szakma iránt, műszaki affinitás

 • Kiváló tárgyalási és kommunikációs készség

 • Teljesítmény-orientáltság, üzleti gondolkodásmód, önállóság, megbízhatóság

 • Üzleti utak, rendezvényeken való részvétel vállalása

 • MS Office felhasználói szintű ismerete

Az álláshoz tartozó elvárások:

 • Minimum középfokú végzettség

 • B2B műszaki értékesítésben szerzett tapasztalat

 • Kiváló kommunikációs, prezentációs és tárgyalási készség

 • Ügyfélközpontú gondolkodásmód

 • Határozott és dinamikus személyiség

 • Kiváló szervezőképesség, precízség

 • Eredmény és minőség orientált személyiség

és akkor igazán belemegszünk..

Az álláshoz tartozó elvárások:

 • Minimum középfokú végzettség

 • Ügyfél orientált gondolkodás

 • Kiváló kommunikációs képesség

 • Önálló, megbízható, pontos munkavégzés és jó problémamegoldó képesség

 • Lelkiismeretesség, megbízhatóság

 • Kiváló műszaki érzék, kézügyesség

 • Terhelhetőség, monotonitás tűrés, tanulási vágy

 • Kollegiális hozzáállás

 • Ápolt megjelenés

 • Problémamegoldó, alkalmazkodni tudó, ugyanakkor agilis, önálló személyiség

 • Igazolt szervezési és analitikus készség

 • Proaktivitás; képesség az eladás növelésére eladási lehetőségek létrehozásával

 • Készség az üzleti rutinok megalapozására a csapat minden tagjában, a maximális hatékonyságért

 • Kiváló problémamegoldó és konfliktuskezelő készség

Igen, ez utóbbi nem vicc, éppen ma szedtem le a Profession.hu-ról, ez egy konkrét álláshirdetésből való. Mi a bajom ezekkel? Hadd válaszoljak erre egy kérdéssel:

– Szerinted, egy álláskereső, amikor elolvassa ezeket, pl. azt, hogy elvárás a szorgalom és a terhelhetőség, akkor magába néz, elismeri, hogy „Hát én lusta vagyok” és akkor ezután már nem jelentkezik?

Vagy újra felteszem a bevezetőben feltett kérdésem:

– „Hány olyan ember van az ismeretségi körödben, akinek korrekt önkritikája van?”

Remélem, így már érthető, hogy mi a bajom ezekkel a „jól megfogható” követelményekkel. Semmi gond azzal, ha a hirdető ilyen munkatársra vágyik, de a vágyait nem az álláshirdetésbe kell írni, hanem valahova máshova. Az álláshirdetés egy profi marketing szöveg kell, hogy legyen, az-az fel kell keltse a megcélzott munkavállalók figyelmét annyira, hogy elküldjék a pályázatukat.

Semmi értelme olyan követelményeket beleírni, amelyek annyira szubjektívek és megfoghatatlanok, hogy ha ketten végzik a kiválasztást, akkor még közöttük is vita lesz ezekkel kapcsolatban, nem beszélve az önkritikát nélkülöző pályázókról. Az X-Faktorba sem felejtenek el soha a szerkesztők olyan aspiránst műsorba engedni, aki fahangon elénekli a Boci boci tarkát, majd amikor a zsűri finoman megjegyzi, hogy ezt az éneklést nem kéne erőltetni, mert nincsenek meg hozzá a legalapvetőebb adottságai sem, akkor még neki áll feljebb, sőt egyenesen megátkozza őket!

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig vállalkozásfejlesztési szakértőként, kifejezetten kkv-nak segítek elhárítani a növekedésük akadályait.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
15 hozzászólás
 • Hithű ateista 2014. szeptember 11. 09:56

  Kedves Tamás!
  „Legfeleslegesebb és Legviccesebb Rész az Álláshirdetésekben” cím várományosa.” inkább a SZÁNALMAS szót használnám.
  Puszi

 • Lili 2014. szeptember 11. 10:42

  Nekem az olyan fajta álláshirdetés is tetszik, ahova nem embert, hanem csodaszarvast keresnek (főleg kkv-k): 4 nyelven beszéljen felsőfokon, legyen 3 diplomája, 10 év tapasztalata-ugyanakkor interjún közlik, hogy mindezért 100 nettót szánnak neki, azt is „okosba”. 🙂

  Aztán a másik fajta, amikor egész korrekt a kiírás, meg is felel neki a jelölt, pályázik, majd kiderül, hogy mégse olyant akarnak, és igaz ugyan, hogy a jelölt 120%-ban megfelel a kiírásnak ( a feltételeknek és az előnyöknek is megfelel), mégse hívják be, mert időközben rájönnek, hogy mégis mást akarnak. És akkor évekig hirdet a cég, mert senki sem felel meg nekik, a fejvadászcég sem tudja kihúzni belőlük igazából mit, kit keresnek. Küldenek nekik 100 szuper jelöltet, de neki senki sem jó. Nem tudják miért nem. Csak.

  • Kelkó Tamás 2014. szeptember 11. 10:56

   Nem véletlenül a Supermant raktam be képnek, bizony sok cég számára még ő sem felelne meg…;-)

  • Sanya 2014. szeptember 24. 11:46

   Kedves Lili, fentieket kiegészíteném még annyival ,hogy természetesen rendelkezni kell kapcsolatrendszerrel (lásd az összes ügyfeledet azonnal át kell vinned az új munkahelyedre) Vagy közgazdásznak kell lenned (ez egy csoda-diploma mert mindenhova jó …ez előző munkahelyemet is egy közgazdász vitte csődbe ) vagy egyszerűen elég ,hogyha ” HAVER és vagy ROKON ” vagy…. ennyi…
   Az okosba fizetés meg multira is jellemző nemcsak kkv-ra nekem pl jutalékátszámításnál (mivel eurós számlázással értékesítünk ) 270HUFal váltják az EURÓT.

 • Csubi 2014. szeptember 11. 10:46

  Kedves Tamás!
  Sajnos teljesen egyet kell értenem azzal, amit leírtál. A rengeteg, egyébként a munkakeresők számára teljesen megfelelő (kvalitásban, tapasztalatban, …) állások esetén eleve el sem küldik a pályázatot, mert szerepel benne 1-2 olyan kritérium, ami miatt elbizonytalanodik, pedig lehet, hogy pont egymást keresnék. Én pl. azt nem szoktam leginkább érteni, amikor egy területi képviselő állásra kikötik az egyetemi végzettséget. Persze lehet ilyen, nem vitatom, de mondjuk FMCG területre is találkoztam már ilyennel. Kérdem én, minek? Meg egyéb, olyan hirdetésekben is, ahol utána lehet nézni a cégnek, mert nem titkos, hogy a cég profilja alapján egy középfokú végzettségű munkaerő tökéletesen elboldogulna. És ezeket a hirdetéseket lehet aztán két – három havonta, gyakorlatilag változatlan formában újfent megtalálni a portálkon. Nagyon tetszik egyébként a blog. Sokat tanultam már tőled.

  • Kelkó Tamás 2014. szeptember 11. 10:57

   Kedves Csubi!

   Egyetértünk, pontosan ez szokott történni.

   Örülök, ha hasznosak az írásaim.

   Üdv, Tamás

 • Móni 2014. szeptember 11. 12:25

  Sziasztok!
  Nem szoktam kommentelni, de most megteszem. A cégnél ahol dolgozom meghatároztunk, mik a fejlesztési pozíciók (előrelépés magasabb poziba) és mik azok ahol viszont hosszútávon dolgozni képes kollégát akarunk, akit nem zavar, ha (sarkítok) „innen megy nyugdíjba”. Ennek az egészséges aránya nálunk kb 20% fejlesztési pozik, hiszen az sem jó, ha teleszórjuk a céget csupa ambíciózus 2-3 éven belül vezetői poziba vágyó emberekkel. Kell a stabilitás.

  Gondoljatok bele, mit történik ha csupa olyan kollégával dolgozunk együtt, akik nem képesek embereket VEZETNI. És itt nem szakmai tudás és értékesítési tudás kell csak. Nos, ez esetben „bedugul” az út, s kívülről kell keresni vezetőket (amit néha meg is teszünk). Ekkor fordul elő, hogy az emberek nem látnak maguk előtt perspektívát (hányszor hallom, hogy kihalásos alapon lehet előre lépni).

  Szóval mi fejlesztési pozi és hosszútávú pozi alapján keressük az embereket, amihez nagyon szigorúan tartjuk magunkat, a cég minden szintjén, minden csapatvezetőnél. És igen, ennek megvan az ára, mivel van úgy, hogy egy várhatóan hosszútávon jól teljesítő, de vezetői potenciállal nem rendelkező kollégát el kell utasítsak.

  Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hosszútávon nálunk dolgozó kolléga nem futhat be karriert, erre is számos példa van. Van olyan kolléga aki raktárosként kezdett és most vezetői poziban van, közben elvégzett egy fősulit, angolul tanult, és támogattuk fejlődését stb. Tehát átjárható a dolog.

  Visszatérve : a fejlesztési pozíciók kapcsán legtöbb esertben területi képviselőkről, ügyfélszolgálati munkatársakról beszélünk. Fejlesztési pozíciba a jövő csapatvezetőit keressük, elvárás a nyelvtudás és a felsőfokú végzettség, vagy legalább a folyamatban lévő tanulmányok (akarat, motiváció stb) kell. A diploma, nyelvtudás nyilvánvalóan nem a napi munkához kell. Ezt el is mondom mindig az interjún. Azonban a betanulást követően a kolléga kap olyan feladatokat amiben e tudását kamatoztathatja.

  A fejlesztési poziba való keresés alkalmával mindent megteszünk, hogy az arra legalkalmasabbat találjuk meg. Van, hogy melléfogunk? Igen, persze, hogy van ilyen.

  A talentek nagy része 2-3 éven belül más pozícióba kerül, esetleg külföldre mennek dolgozni. Ha úgy tetszik a jövő ügyvezető igazgatóit, sales vezetőit keressük. Hát ezért írunk elő két profillal hirdetést (középfokú végzettséget vagy éppen felsőfokút egy egyszerű területi képviselői pozihoz).

  A többi dologgal egyet értek, igen, az önkritika fontos dolog, és valóban felesleges beírni a hirdetésekbe a dolgot. Ennek ellenére én mégis megteszem. Ennek egy oka lehet, hogy az interjúkon ezekre a dimenziókra fókuszálunk. A jelöltnek való visszajelzés alkalmával viszont éppen e kritériumokat használom fel az elutasításhoz.

  Bocs, hogy hosszú voltam.

 • Adrienn 2014. szeptember 11. 13:11

  Én HR-esként a másik oldalt is ismerem. Amikor feladunk egy kizárólag a tényszerű kulcselvárásokra szorítkozó hirdetést, amiben semmi túlzó nincs, és a jelöltek 80%-a az elvárások felét sem teljesíti. Ha azt kérjük, hogy angolul beszéljen az illető, tekintve, hogy amerikai cég vagyunk, akkor miért jelentkezik olyan, aki csak németül, vagy még németül sem beszél? A többi elvárásról meg nem is beszélve. Sokszor úgy érzem, nem is értik a hirdetést a pályázók.

  • Cyborg°Templar 2014. szeptember 11. 19:16

   Nem tud mindenki olvasni és érteni is – egyidejűleg. :/
   Meg aztán akadnak szerencse-lovagok, ill. hercegnők is, (lécci-lécciii) akik a szimpátiára alapoznak, ill. abban bíznak.
   „Hátha mégsem annyira fontos minden szempont…”
   (…mint a külső tulajdonságok.)

   Az önkritikával is sokan hadilábon állnak. Már szinte alig látok olyan hirdetést, amiben minden jól, hibátlanul van megírva, mert nincs rá idő, vagy megfelelő ember sem.
   Még jó, ha a helyesírás-ellenőrző program segít, de sokan ezzel együtt is hibáznak: a program nem ért magyarul, csak a szavakat hasonlítja össze az adatbázissal. Mondatot nem tud elemezni.

   Aztán meg a sok keresgélésben nem nehész összetéveszteni egyik hirdetést a másikkal.
   A HR-esek nagy része -de sok más is-, úgy ír egy hirdetést (vagy bármit), hogy elővesz egy korábbit, vagy egy sablont, amit talán valahonnan a netről mentett vagy másolt, majd átírja… és véletlenül bennefelejt olyan dolgokat, amiket nem kéne. Pl. más város van a hirdetés egyik felében, mint a másikban.
   Ha megvan, talán a főnöke is vet rá egy futó pillantást(?) és a hibás hirdetés(ek) kimennek, aztán csoda-e, ha olyanok a jelentkezők? Ugye, hogy nem?

   Javasolnám odaírni -láttam már ilyen hirdetést is-, hogy egyértelmű legyen:

   Már kezdéskor FELTÉTLENÜL szükséges minden elvárt tudás ill. gyakorlat!
   Bármelyik HIÁNYA KIZÁRÓ ok! Nincs betanulási időszak!

   Vagy akár külön bekezdésbe is lehet, a követelmények alá, ha valaki viccesebb kedvű:

   Kizáró ok: a fenti követelmények bármelyikének hiánya!

   Esetleg már a rovat címénél (is):
   (lehetőleg kiemelve)
   Követelmények. Bármelyik hiánya kizáró ok!

   A követelmény szóban ez benne van ugyan, nodehát…
   Nem tud mindenki olvasni és érteni is – egyidejűleg. :/

  • Cyborg°Templar 2014. szeptember 11. 20:01

   Az kimaradt félig, mert a sorok közt megvolt, hogy egy álláshirdetés a hirdető reklámja is (egyben) az álláskeresők felé – elsősorban, de sokszor nem kizárólag feléjük. Ez még akkor is igaz, ha anonim hirdetésről van szó. Aki a sokezer címzettnek, potenciális munkavállalónak odadob egy csontot, legalább feleannyi energiát belefektethetne amennyit elvár a leendő pályázóktól, akkor is ha úgy tudja, hogy rengeteg pályázó lehet, mert talán ők is válogatnak mindenféle szempontok alapján és mert amúgy sem találkozik mindegyikük a hirdetéssel, vagy épp most nem pályázna.
   De akár a Green-Bank egyenletet is hozhatnám példának. 🙂 Miért nem találunk idegen civilizációt?
   – Messze vagyunk
   – Nem keressük egymást
   – Nem egymást keressük 🙂 Vagyis nem csak térbeli a távolság.

  • Kelkó Tamás 2014. szeptember 12. 08:47

   A fő probléma az álláshirdetéseknél, hogy mind a háeresek többsége, mind a kisebb cégek vezetői azt hiszik, álláshirdetést írni mindenki tud, ezért vannak olyan hirdetések, amilyenek.

   Másodszor, amikor meg nem jönnek a megfelelő pályázók, akkor a munkaerőpiacra gyanakodnak, nem arra, hogy nem jó az álláshirdetés. Egyszerűen az álláshirdetés írók többségének nincs „probléma tudata”!

  • Cyborg°Templar 2014. szeptember 12. 14:52

   Igen, a probléma-megoldó képességhez hozzá tartozna a probléma felismerése, átlátása, megértése, de még aki ismeri az erre vonatkozó mondást sem feltétlenül érti. Pedig:
   „A probléma (helyes és teljes) megértése = félig megoldott probléma.” (Arisztotelész? – idézet szabadon)
   Aki tovább lát, meg is előzheti a problémák nagy részét, bármilyen területről legyen szó.

   Ugyancsak kevesen ismerhetik a kissé tréfás hangzású felszólítást: „Vegyük észre!” …amit kell. Vagyis ne menjünk el mellette! Ne csak nézzünk, lássunk is!

   „Az álláshirdetés egy profi marketing szöveg kell, hogy legyen, az-az fel kell keltse a megcélzott munkavállalók figyelmét annyira, hogy elküldjék a pályázatukat.”
   (by Kelkó Tamás on szeptember 11th, 2014)

   Ezt mondtam én is az előzőekben – kicsit másképp. 🙂

  • Kelkó Tamás 2014. szeptember 12. 08:40

   Van egy régi zsidó mondás, ami pályázatok válogatásakor gyakran jut eszembe: „A remény hal meg utoljára.”

 • Cyborg°Templar 2014. szeptember 12. 15:16

  Valamiért (nálam?) (most?) nem működnek az email-értesítők új válasz, ill. új hozzászólás esetén. Csak azért néztem vissza, mert amúgy is…

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!