Biztos, hogy minden vállalkozásnak növekednie kell?

Biztos, hogy minden vállalkozásnak növekednie kell?

Biztos, hogy minden vállalkozásnak növekednie kell? 860 370 Vállalkozásfejlesztés blog

Van egy mondás, ha a vállalkozásod nem növekedik folyamatosan, akkor valójában csökken, vagyis nem létezik stagnálás, ezért folyamatosan növekedni, terjeszkedni kell. Emiatt a gondolat miatt elég sok vállalkozót látok stresszben élni, ezért gondoltam leírom a véleményemet, ami nem egyezik ezzel a már már közhelyszerű elképzeléssel.

Bizony, nem egy olyan ügyfelem volt már, akit egyenesen lebeszéltem a növekedésről, és arra biztattam, hogy ne növekedjen tovább, hanem stabilizálja a vállalkozását!

Hogy miért?

Mert az elmélet, amit üzleti könyvekben – főleg amerikai könyvekben – olvashatsz, gyakran nem egyezik a valósággal, különösen a magyar valósággal. Ezek az elméletek ugyanis a magyarhoz képest végtelen piacokra épülnek, de mit csináljon egy olyan kereskedő cég, aki egy külföldi gyártónak a magyar képviselője, a magyar piacon elérte, amit lehet, de emiatt exportálni már nem tud? Vagy mit csináljon egy olyan vállalkozás vezetője, aki egész jól elműködteti a cégét addig, amíg egyedül átlátja, de afölött már képtelen rá?

Ha olvasod a weboldalam, és az eddigi cikkeimet, akkor kialakulhatott egy kép benned, hogy én biztosan a vállalkozások vég nélküli növekedésében vagyok érdekelt, és nem jársz messze az igazságtól. Számomra a legkedvesebb, legizgalmasabb feladat, amikor egy ügyfelemnek segíthetek nemzetközi sikersztorivá válni, és folyamatosan növekedni, növekedni egyre több országban. Ehhez tudatosan megtervezett vezetői csapatot építünk a cégében, mert enélkül nagyon nehéz 30 fő fölé növekedni, főleg nemzetközi szinten.

De mégis vannak olyan ügyfeleim, ahol abban segítek, hogyan stabilizálják az elért 200-500 milliós vagy 10-30 fős méretüket, és eszembe sem jut nálunk vezetői csapatot építeni, sőt, éppen én beszélem le őket erről.

Hogy miért?

Mert szép a vég nélküli növekedés, mint cél, de álljunk a realitások talaján. A vállalkozók jó része teljesen alkalmatlan arra, hogy vezetőkön keresztül irányítsa a cégét, ez nekik akkora ugrást jelent, amit lehet, hogy soha nem fognak tudni meglépni. Mert azt tudni kell, hogy vezetői csapat felépítése először is költségnövekedéssel jár. Ha jól csináljuk, akkor előbb-utóbb (6-18 hónap múlva) már megtermelik a többlet költséget, de odáig el kell jutni.

De miért ne lenne erre képes egy cégtulajdonos?

Először is vannak azok, akik képtelenek delegálni, csak abban bíznak, amit ők maguk csinálnak meg. Ők világéletükben kisvállalkozók maradnak.

Azután vannak azok, akiknek egy 200-500 milliónál vagy 10 főnél nagyobb vállalkozás annyira túl van a komfortzónájukon, hogy hiába lépnék meg a vezetői csapat építését “sikeresen”, szabályosan beleőrülnének a vállalkozás működtetésével járó stresszbe. Ez pontosan úgy működik, mint a pókerben, van, aki 1.000 Ft-os tétekben halált megvető nyugodtsággal játszik, de 10.000 Ft-osnál már megnő a pulzusa, izzad a tenyere, és a feszültség miatt olyan amatőr hibákat követ el, amelyek miatt túl sokat fog veszíteni.

Ez a jelenség egy vállalkozás építésénél is ugyanígy megvan. Volt egy ügyfelem, aki üzlettársával felépített egy 25 üzletből álló bolthálózatot, majd az üzlettársa kivált, mert ő 8-10 boltig érezte jól magát, afölött csak egyre nőtt a feszültség benne, míg 25 boltnál már komoly egészségügyi problémái adódtak ebből.

Persze ilyenkor jönnek a szuper trénerek és tanácsadók, akik azt hirdetik, hogy bárki, bármit meg tud tanulni, ami szerintem nem igaz. Egy nem precíz ember soha nem fog jól könyvelni, és egy félős, beszari figura soha nem lesz jó értékesítő, egy alapvetően bizalmatlan ember meg jó vezető. Persze, vannak személyiségfejlesztő módszerek, amelyekkel mégis, de az igazság és a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon kevés ember képes jelentős változásokra a képességeit illetően, és miért pont a vállalkozók lennének a kivételek.

Érezd jól magad a saját vállalkozásodban!

Én azt vallom, hogy ne csak jól keress a vállalkozásodban, hanem érezd is jól magad benne! Ha túlságosan kilépsz a komfortzónádból, ha olyan dologgal próbálkozol, amihez semmi érzéked, akkor halálbiztos, hogy stresszes leszel. Nem kell mindenkinek a végtelen növekedés, csak aki képes megbirkózni az ezzel járó stresszel és kihívásokkal, és akinek megvan ehhez a kellő motivációja is.

Volt olyan ügyfelem, akinek 5 milliárdos cége volt, évi 300 millió Ft adózás utáni nyeresége, de bevallotta nekem, hogy amikor este munka után hazamegy, és ránéz a 6 éves kislányára, nem érez semmit! Pedig kívülről rendkívül sikeres ember, sokszázmilliós házzal, 40-50 milliós autóval neki is, feleségének is, de a valóság az, hogy egy aranykalitkában élt, és a vállalkozása kontrollálta őt, ezért volt teljesen kiégve.

Nála értelemszerűen nem növekedési, hanem stabilizálási és “felszabadítási” tervet készítettünk, hogy csökkenjen a stressz, ami érte őt. Hiába volt 5 milliárdos a cége és dolgozott benne kb. 80 munkatárs, nem volt képes vezetőkön keresztül irányítania a cégét, és nem is látszott semmilyen remény, hogy valaha képes lesz rá.

Nála arra kellett rámennünk, hogy minél több dolgot automatizáljunk, és félig építsünk vezetői csapatot azokra a területekre, amikkel ő nem szeretett foglalkozni (pénzügy, könyvelés, logisztika), de az értékesítés vezetésére már esélytelen volt bárkit is felvenni, mert az meg az ő kedvenc területe volt. Emellett lett 2 asszisztense, az egyik egy olyan 50+-os hölgy személyében, aki korábban projektmenedzserként dolgozott az építőiparban, ezért képes volt levezényelni főnöke ötleteinek megvalósítását, aminek hatására egyre több sikerélménye lett, és már pár hét után láthatóan kezdett kijönni a kiégés állapotából.

Magyarul arra mentünk rá, hogy stabilizáljuk cége működését, és a lehető legtöbb dolgot levegyük a válláról. Hát nem egy könyv szerinti szervezetfejlesztési projekt volt, az biztos. De ilyen a valóság, figyelembe kell venni, hogy mit tudunk reálisan megvalósítani, és nem az ügyfél számára megvalósíthatatlan ideákat hajszolni, mert azt írják a könyvek és az üzleti lapok.

Minőségi fejlődés

Szóval, számomra teljesen rendben van, ha egy cégtulajdonos azt gondolja, hogy neki bőven elég egy 8 fős vállalkozás, nem akar a duplájára, négyszeresére növekedni. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a minőségben és a működési hatékonyságban legyen folyamatos fejlődés, mert valamit ugyanúgy csinálni, mint 10 évvel ezelőtt, az tényleg visszaesés. Ráadásul a minőségi fejlődés sokkal stabilabb működést, és piaci helyzetet okoz, mint a vég nélküli mennyiségi növekedés, mert stabilabb és megbízhatóbb, ez által „nélkülözhetetlenebb” szolgáltatást képes a cég a vevőinek nyújtani.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
2 hozzászólás
  • János 2018. november 28. 09:21

    Szia Tamás!

    Örülök és köszönöm, hogy a realitás talajára huppantod le vezetőket, vállalkozókat. De jó lenne, ha ezt megértenék, elfogadnák és ezzel együtt álmodoznának, dolgoznának tovább!

    Sok sikert és jó egészséget!

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!