Mekkora károkat okoznak a "szent tehenek"?

Mekkora károkat okoznak a "szent tehenek"?

Mekkora károkat okoznak a "szent tehenek"? 150 150 Vállalkozásfejlesztés blog

Mennyibe kerül a tehén?

Munkatársak motiválása témában a szaksajtóban nagyon sok szó esik azokról a módszerekről, amelyek segítségével fejleszteni lehet, és meglepően kevés azokról a dolgokról, amelyek viszont csökkentik, sőt egyenesen rombolják  munkatársaid motiváltságát. Pedig ezek jelenlétében teljesen felesleges erőfeszítés beosztottaid motiválásával erőlködni, semmiféle eredménye nem lesz ugyanis!

Az egyik  leggyakoribb ilyen motiváltságot csökkentő módszer, amikor egy vezető érdemtelenül kivételezik valamelyik munkatársával, aki ez által olyan érinthetetlenné válik, mint Indiában a „szent tehenek”, amiket nem szabad sem megölni, sem elkergetni, sem bántani!

Ez viszont nagyon érdekes helyzeteket szülhet, mint pl. egy 400 fős kereskedelmi vállalatnál, ahol egy korábban raktári betanított munkás hölgy, ma már egy fontos termékcsoport beszerzője (nevezzük őt Annának), a kereskedelmi igazgató „szent tehene”. Nem akarok túlságosan sok negatív dolgot a hölgyről mondani, de szellemi képességei, pontosan primitívsége miatt elég gyorsan híressé/hírhedtté vált nemcsak a vállalaton belül, hanem az egész iparágban…

Szerintem nincs a vállalatnál olyan ember, aki ne látná, hogy mennyire visszás ez a helyzet, miközben az idén is nem kevés pénzt költöttek csapatépítő, és motivációs tréningekre.

Mennyibe kerül a tehén?

A hölgy jelenléte és „tündöklése” azonban nemcsak a tréningekre kidobott milliók miatt érdekes, hanem a cég hírneve szempontjából is. Most tekintsünk el annak számbavételétől, hogy milyen károkat okoz az, hogy az egyik legkurrensebb termékcsoport beszerzője szinte nulla szinten ért a dolgához, hanem nézzük meg hogyan hat ez a többi beszerző munkájára?

Képzeld el, hogy beszerzőként szemben ülsz a tiéteknél sokkal nagyobb gyártó vállalatok (némelyik monopol helyzetű) profi értékesítőivel, és keményen alkudoztok. Ti szeretnétek nemcsak jobb árakat, hanem több marketing, promóciós hozzájárulást, fizetési feltételeket, összességében jobb kondíciókat. Egy ilyen helyzetben fél százalékokért is ádáz csaták folynak, viszont a tárgyalások során mindig előjön Anna személye, pont amikor már-már sikerülne elfogadtatni egy jobb kondíciót, de Anna megemlítése elveszi az élét érveidnek, de főleg a komolyságodnak.

Nagyon drága ez a tehén, nagyon drága…

Nehéz lehet egy olyan vállalat érdekeit képviselni egy komoly tárgyaláson, ahol egyik kolléganődnek az egész iparágban ilyen híre van! A gazdasági vezető már régen kiszámolta, hogy az „Anna jelenség” miatt átlagosan 1-2%-al rosszabb kondíciókat tudnak a beszállítóknál elérni, ami 25 milliárdos éves beszerzési értéknél bizony 250-500 millió Ft veszteséget jelent!

Tőlem is kérdezték már páran, hogy de „miért van így Anna bebetonozva?”. A jobb kérdés inkább az, hogy a kereskedelmi igazgató hogyan engedheti ezt meg magának, és vajon ő miért van így bebetonozva? De ez már egy másik kérdés…

De miért is zavaróak a szent tehenek?

Joggal kérdezhetnéd, hogy jó-jó, vannak kivételezett munkatársak, na és? Mi köze van ennek a többi munkatárshoz, különösen a motiváltságukhoz?

„Sajnos”, az embereknek nagyon erős az igazságérzetük, főleg ha saját magukról van szó, és bizony ebben sem te, sem én nem vagyunk kivételek. Az igazságérzeted nem tűri el, hogy ugyanazért a munkáért,  hozzájárulásért, teljesítményért mást jobban díjazzanak, mert azonnal elkezdesz magadban háborogni, és a munkád helyett ezzel foglalkozni. Jól látható – mármint ahol mérik a munkatársak teljesítményét -, hogy egy ilyen vezetői hiba után milyen drasztikusan le tud esni a többi kolléga teljesítménye, és milyen sokba kerül ez a cégnek.

Ez után el lehet költeni a világ minden pénzét motivációs és csapatépítő tréningekre, fizetésemelésre, meg ki tudja mennyiféle olyan dologra, amitől általában azt remélik, hogy motiválja a munkatársakat, de hasztalan, amíg szent tehenek vannak a cégben.

Az elmúlt években Angliában végeztek ez ügyben egy alapos kutatást, amely magyarázatot adott arra, hogy miért érzékenyek erre annyira az emberek, de erről részletesebben a december 8-i tréningemen fogok beszélni, mert nagyobb téma annál, hogy itt a blogban el tudjam mondani.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
8 hozzászólás
 • Angyal Ádám 2010. november 23. 13:22

  Ha már kiszámolták, hogy mekkora károkat okoz az Anna jelenség, nem lenne érdemesebb adni neki a fizetést, néha adni neki látszatmunkát, amit otthon elvégezhet, és nem kellene a céghez bejárni?

 • Kelkó Tamás 2010. november 23. 14:20

  De, sokkal egyszerűbb lenne, sőt nyugodtan el lehetne őt küldeni, ha ésszerűen működnének. Csak az itt a baj, hogy az ügyvezető nagyon fél a kereskedelmi igazgató elvesztésétől, ő meg valamiért ragaszkodik Annához.

  Sajnos túl sok ilyen „bonyolult” politikai helyzettel találkozom különböző vállalatoknál.

 • Turóczi Béla 2010. november 23. 17:03

  Alkalmazni kell Orbán-basi Viktátor módszerét:
  fideszes vezetőt kell 2/3-os felhatalmazással kinevezni. Ő majd 2 havi bérrel, indokolás nélkül elküldi a kereskedelmi igazgatót és a szent tehenet.
  Persze, ha a tulajdonos hagyja. Ha nem, akkor lassan, de biztosan tönkre megy a cége. (Simicska szerint az embernek joga van butának lenni.)

 • Zold Gyorgy 2010. november 25. 18:15

  A Szt-Tehen jelenseget a kkv korben lattam, a ‘ravasz’ neha ‘ugyeskedo’ mukodes csapdajakent:

  A tulajdonos /vagy vezeto nem mindig szabalyos tevekenysegerol volt tudomasa ennek a szemelynek.

  A vezeto vagy tulajdonos jol latta a szemely alkalmatlansagat, viszont felt attol, hogyha elkuldi, ugy a turpisagok felszinre kerulnek.

  Az ilyen helyzetet nehez kezelni, hiszen ez egy zsarolhatosagi csapdahelyzet.

  Ez ellen az atlathatosag es ‘turpisag’mentes mukodes lehet a gyogyir. – bar ez nem feltetlenul HR kerdes-.

  • Kelkó Tamás 2010. november 25. 22:25

   Már én is láttam nem egy ilyen helyzetet, de itt is bebizonyosodott, hogy az, amitől félünk, az esetek 90%-ban nem történik meg. Ettől függetlenül a félelem nagyon nagy úr, hiába mondom cégvezetőknek, hogy érzelmi alapon – és a félelem is ilyen – nem szabad döntéseket hozni!

 • Rácz Zsuzsa 2010. november 26. 21:27

  Kedves Férfiak!
  Tény, hogy a teljesítményalapú kiválasztásnál jobb lenne a tények alapján dönteni. De az is teljesítmény, ha valaki miatt azért ragaszkodunk mi nőcik, mert: kedves, megnyerő, vonzó, tiszta, fiatal, vidám, optimista, célratörő hozzáállású. Ezek a „forintosított, bizalomgerjesztő” tulajdonságok kitűnnek. Ezt – pont a női megérzéseink alapján – ugyanúgy méltányoljuk, mint a tapasztalatot, a tudást, az eddigi eredményeket.
  Persze, mindenki olyan munkatársra vágyik, hogy a fentiek mellett 100 éves tapasztalattal, hatalmas gyakorlattal, kiemelkedő szaktudással rendelkezzék.
  Ha választani kell, inkább egy fiatal mosolygós siheder mellett tenném le a voksomat, mint a sikertelenségeibe belefáradt „kiváló” szakit. Ugyanis a friss kudarcokat, hibákat ha jól kielemezzük – mint a légikatasztrófa-kivizsgálók -, abból nagyon sokat tanul a friss szakmunkás.

  Szerintem meg kéne találni az egyensúlyt az érzelem és a konkrét tények elemzésével. Igen, ezt meg kéne beszélni.

  Tény, hogy a hivatalokban sok-sok Anna-féle „szent tehén” fixen székel zsarolási alapon, ezért kerül néha szegény országunk a szaftosba. Erre mi úgy reagálunk, hogy egyre nagyobb bociszemekkel csodálkozunk rá a hatalmas átlagkeresetre…

  Szeretettel: Dugi Zsuzsi, a pumpák királynője

 • Elefánt a porcelánboltban 2013. február 4. 12:43

  Bocsánat, de ezt az írásom inkább anonim módon teszem. Van okom rá.

  Tehát a szent tehén jelenségbe nagyon beletenyereltem legutóbbi munkahelyem kapcsán. Egy kis településre kerültem dolgozni.

  Az, hogy mikor ki volt a szent tehén mindig változott. Volt két vezetője a szakmai egységnek egy nő illetve egy férfi. Ha a férfi ajánlott be valakit, aki a nő irányítása alá került, akkor a nő rögtön kivételezetté tette az alkalmazottat, és ezzel az rögtön közutálatnak örvendett a többiek számára.

  A női vezetőnek is volt 2 szent tehene. Az egyik a barátnője volt, a másiknak pedig az édesanyja takarított a főnöknőnél. Temérdek idejük volt, ha valami házon belül történt, vitték a hírt.
  A munkájukról csak annyit, hogy nem voltak a helyzet magaslatán szakmailag.
  Az egyik kegyencnő tudatlanságból törvénytelenségre akart kérni engem, amit én visszautasítottam. Erre szaladt a női vezetőhöz, aki magából kikelve ordított, hogy a kis kedvencének miattam rossz lett a hangulata, és mit képzelek én magamról. Én erre a jogszabályra hívatkoztam, és arra, hogy viszem megmutatom, győződjön meg róla. Erre Ő üvöltött tovább, hogy egyenlőre Ő a vezető, és azt kell csinálni, amit Ő mond, és egyébként sem velem akarta a munkát elvégeztetni, hanem egy másik, jogban járatlanabb kolleganőmmel, és semmi közöm az egész ügyhöz, húzzam össze magam, vagy pedig kirúg.

  Én erről a munkahelyről eljöttem.

  Utolsó hírem a két grácia tevékenységéről, hogy egy másik kolleganőmre rászálltak, és elérték, hogy máshová helyezzék át. Így az áldozat az ő ténykedésük miatt idén nem tud nyugdíjba menni, mivel annak a jogosultságát elbukta, és még dolgozhat pár évet.

  Ennyit ér a szent tehenek hatalma.

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!