Mit kell feltétlenül megtanulnia egy vállalkozónak a járványból?

Mit kell feltétlenül megtanulnia egy vállalkozónak a járványból?

Mit kell feltétlenül megtanulnia egy vállalkozónak a járványból? 860 370 Vállalkozásfejlesztés blog

Amikor márciusban beütött a járványhelyzet, és komplett iparágak álltak le, sokan megkerestek, hogy hátha tudom a Szent Grált, ami kimenti őket a bajból. Sajnos egy sem volt köztük, akit nem lomboztam le, mert ha az iparágad leáll, és hirtelen nem tudsz olyan iparágra váltani, ami nem áll le, akkor ott nem segít a csoda sem. 

Persze láttam sok próbálkozást, éttermeket, akik most kezdték el a kiszállítást, kereskedelmi cégeket, akik most csináltak gyorsan webáruházat, lakástextillel foglalkozó céget, aki elkezdett maszkokat készíteni, üzleti rendezvényes céget, aki elkezdett online konferenciákat szervezni és még sorolhatnám a példákat. Sajnos azonban egy olyan sztorit sem láttam, hallottam, aki a váltással legalább a felét tudta volna pótolni a kiesett bevételnek…

Miért?

Hát azért, mert egy új tevékenység, üzletág beindítása, felfuttatása nem 1 hónapot vesz igénybe, hanem gyakran egy évet vagy éveket. Sajnos, tudomásul kell venni, hogy amikor beüt a ménkű, és nem vagy rá felkészülve, akkor már nagyon nehéz bármit tenni, ezért számomra a járvány fő tanulsága, hogy az eddiginél válságállóbbá kell tenned a vállalkozásodat!

Mit jelent a válságállóság?

Egy régi mese jut eszembe, La Fontaine örökzöld meséje a tücsökről meg a hangyákról. A mese tanulsága pedig, hogy nemcsak a mának kell élni, hanem fel kell készülni ínséges időszakokra is. Ez a mai világban annyit jelent, hogy bizony komoly pénzügyi tartalékokat kell képezni, szerintem a 3 havi teljes költség megtakarítása a létminimum, ehhez képest vállalkozások tömegének 1 havi tartalékja sincs. Még márciusban volt erről egy jó cikk az Indexen, Váradi József a WizzAir vezére nyilatkozott, érdekes így 2 hónap távlatából is elolvasni. Mondandója lényege ez volt:

„VALÓJÁBAN NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY A NYERESÉGESSÉGGEL MI TÖRTÉNIK A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZEKTORBAN. HANEM, HOGY KINEK MEKKORA PÉNZTARTALÉKA VAN ÁTVÉSZELNI EZT A SOKKOT, EZ MOST EGY LIKVIDITÁSI KÉRDÉS.” Váradi József

(Zárójelben megjegyzem, hogy után 1 hónappal a cikk után 1.000 embertől vált meg a WizzAir, szerintem azért, mert tőzsdei cég, és a befektetők miatt kellett ezt nekik megtenni. Ha egy tőzsdei cég nem cselekszik a befektetőknek tetszően, akkor leesik a részvények ára, és könnyen egy ellenséges felvásárlás áldozatává válhat.)

Miért van még szükség pénztartalékokra?

Egy régi pénzügyi tanácsadó barátom, dr. Tóth András mesélt el egy történetet elég sokszor, amikor még együtt csináltuk a Vállalkozz Hatékony Klubot. Ez a történet arról szólt, hogy még a 90-es években volt egy vállalkozása, amely egy ipari parkban bérelt egy nagy irodát, amikor megkereste őket az irodaház tulajdonosa, hogy megszorult anyagilag, ezért nagyon nyomott áron eladná az irodaházat, érdekli-e őket?

Már hogyne érdekelte őket, csak az volt a probléma, hogy nem volt tartalékuk, így nem tudták kihasználni ezt a páratlan lehetőséget. Mai értékben milliárdos vagyok buktak így el!

„A mostani helyzetből lehet előnyt is kovácsolni, mi ebben alapvetően egy növekedési lehetőséget látunk. A gyenge légitársaságok után piaci rések fognak kinyílni, ami nekünk lehetőségeket fog teremteni.” Váradi József

Tanulság?

Ugyanúgy, ahogy a WizzAir vezére, Váradi József mondta, nemcsak azért kell tartalék készpénz a cégben, hogy ha baj van, akkor legyen miből élni, hanem azért is, mert a mai változó világban jöhetnek olyan, egyszeri lehetőségek, amelyek megragadásával sok évnyi munkát lehet megspórolni vagy egy nagyságrendet lehet előrébb ugrani a piacon. Csak az a titkuk, hogy adott pillanatban sok készpénz kell hozzá!

Összefoglalva, a járvány rávilágított arra, hogy nem szabad máról holnapra élni. A minimum tartalék egy vállalkozásban 3 havi teljes költség, de az optimum 6 hónapnál kezdődik, a létbiztonság meg 1 évnyi tartaléknál!

„Ilyenkor van egy pár hónapos időszak, amikor az egész iparág szórja ki a pénzt az ablakon, és ezt túl kell tudni élni. Hívhatjuk a menedzsmentfilozófiámnak is, de szerintem ebben az iparágban lényegesen több készpénzzel kell működni, mint ami normális időszakban észszerűnek tűnne. Ez egyrészt ellenállóbbá tesz minket a válsághelyzetben vagy akár csak gyengébb gazdasági környezetben. Másrészt azonnal tudunk lépni, ha megnyílik valamilyen stratégiai lehetőség.” Váradi József

Erre sokan azt mondják, hogy jó, de hogyan termeljem ezt ki? Ha 1 év alatt nem tudsz félretenni 3 havi rezsit, és már legalább 5 éve működtök, akkor ott nagy bajok vannak, mert nem elég jövedelmező a vállalkozásod. Ennek megoldása viszont messze túlmutat ezen cikk keretein, de ígérem, hamarosan részletesen írni fogok róla.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
13 hozzászólás
 • Vincze Zsuzsanna 2020. május 21. 06:52

  Szép napot.
  Nekem egy társasház takarító vállalkozások van. Én nem vesztettem lh csak edig két sterzödés és két embert kaptam. Igaz kellet pénz tartalék. Mert én is fejlesztetem . LinkedIn és weboldal. De ez tervben volt. És el is készült. Most St 26lh és 3árajánlat van beaddva tehát 2kötötem és kettöben ott. Az ajánlatok. Ez az elmúlt 3honap eredménye. Bár pénzem most sok bele ment de látom a fejlöddésem. Most ezt a pénzt kel visza gyüjttenem. De dolgozunk.

  • Kelkó Tamás 2020. május 21. 08:00

   Kedves Zsuzsanna!

   Gratulálok, így kell ezt csinálni, előre kell gondolkozni és fejleszteni! Következő cikkemben erről részletesebben is írok.

   Üdv, Tamás

 • Mihály Kálmán 2020. május 22. 12:54

  És ha eddig nem is gondolkodott valaki előre, akkor innen kezdve kötelező, ha túl akar élni.
  Illetve semmiképp nem szabad a jelen helyzetre válságként tekinteni. Mi az amit ez az időszak hoz, hozhat? Mit tudok másképp csinálni, mit kell másképp csinálni. Óriási lehetőség volt, hogy elvégezhessek otthon is és a cégben is régi, el nem végzett (utálatosnak tűnő) munkákat. Két hónap után nagyobb a rend kívül-belül.
  Egy sor új eszközt használtam, fedeztem fel, egy halom ingyenes anyag vált elérhetővé, számos webináriumba tudtam belekapcsolódni, aminek volt üzenete felém abból tanultam, aminek nem onnan könnyen tovább tudtam menni minden nagyobb veszteség nélkül….első héten még belekezdtem a Netflixen egy sorozatba, most azt se tudom hol a TV, híreket nem olvastam, viszont annál több szakmai anyagot, önfejlesztő technikát, elméletet, angolt tanultam többet és mindezeknek hála el tudok képzelni egy még rendezettebb alapokon felépülő modellt, legyen szó értékesítésről, vagy ügyfélszolgálatról, vagy sok más területről.

  • Kelkó Tamás 2020. május 23. 22:36

   Szia Mihály!

   Háááát, akinek nullázódott a bevétele, az nehezen fogja tudni ezt a helyzetet nem válságként értelmezni.

   Szerintem a legfőbb tanulsága ennek a járványnak, hogy vagy válságállóvá kell tenni a vállalkozásunkat, vagy komoly tartalékokat kell képezni, hogy túl tudjunk élni egy több hónapos válságot. A legjobb mindkettő, és mindkettőhöz változtatni kell, amihez pedig tanulni.

   Üdv, Tamás

 • Jenei Zsolt 2020. május 25. 09:10

  Szia Tamás!

  Ez a gondolatmeneted most nem szimpatikus. Sem a következtetéseivel, sem az érvrendszerével nem tudok azonosulni.

  Miért hoztad össze egy írásba a túlélés általános élményét és a „vegyük el a másiktól, amikor az meggyengül” menedzser kapitalista szemléletét? Persze, mindkettőhöz nagy likviditás kell, de azért ez nem ugyanaza a döntési helyzet.

  A wizzair példát sem igazán értem. Nagy okosságot odanyilatkozni, majd 1000 embert kirúgni és bármit megtenni a részvényesekre hivatkozva? Ez példaértékű bármiben is? Ők fognak elsőként rohanni az államhoz és kapnak is segítséget, ha megrogynak. A többiek meg nem. Mit mondott a kamara jól fésült elnöke a vírus elején? Mit várhatnak a kkv-k az államtól? SEMMIT….

  A tartalék képzés valóban fontos, de ez éppen szembe megy a normális időszakban nagy vehemenciával hirdetett „fektess be minden nyereséget a vállalkozásodba” elvvel. Ez a kettő nekem szembemegy egymással. Sok a cash flow, vagy kevés? Ne ülj a pénzen, fektesd be azonnal, vegyél, haladj előre, növekedj… fogyassz, ha áll a pénzed, akkor buksz… pörögjön az üzlet ember! stb. Akik ezt hirdették, azok most hirtelen a tartalékolás nagy apostolai lettek?

  A 6 hónapra elegendő tartalék termelő vállalkozások esetében tényleg optimális. De a tercier szektorban ilyet itthon nem lehet elérni…. utazási irodáknak, éttermeknek ez nem reális. Ha nekem ilyenem lenne meg se próbálnék felhalmozni, inkább egy pontos cselekvési tervet írnék a mostani tapasztalatok alapján a követező hasonló esetre….

  Brrrr……..

  • Kelkó Tamás 2020. május 25. 09:34

   Szia Zsolt!

   Bocs, de valamit félreértettél. Sehol nem írtam, hogy 1000 ember kirúgása példaértékű, sőt pont azt igyekeztem érzékeltetni, hogy valószínűleg ez is kényszerpálya, de pontosan nem tudjuk. Ami példaértékű, az az iparágitól eltérő gondolkodás, aminek köszönhetően ők most nincsenek a létüket veszélyeztető bajban.

   A „fektess be minden nyereséget a vállalkozásodba” nem jó stratégia! Pontosan olyan, mint rulettben mindent feltenni a feketére, majd ha nyersz, akkor újra feltenni a feketére, és így tovább. Nem tudom ki mondta ezt neked, de a gyakorlat nem ezt igazolja.

   Amikor egy vállakozás tőkehiányosan elindul, akkor ez is kényszerpálya, de azt látom, hogy a vállalkozók többsége annyira beleragad ebbe, hogy amikor már van félretehető nyeresége, akkor is minden befektet. Pont ezt írom le az összefoglalóban a cikk végén.

   A következő cikkemben fogok írni a termelékenységről, mert nagyon sok vállalkozásnál itt kezdődnek a problémák, vagyis nem tud elég nyereséget termelni, amiből meg tudná megfizetni hivatalosan a piaci béreket, tartalékot tudna képezni és ott tudna lenni a piaci verseny élvonalában. A termelékenységi vagy hatékonysági szemlélet hiányzik nagyon a vállalkozók többségéből, ezért hangzik elég vadnak a 3-6 havi működési tartalék.

   Üdv, Tamás

 • jenei zsolt 2020. május 25. 11:59

  Szia!

  Nem, nem te írtad… a wizzair példákat ha összeolvasom, akkor ez jön ki, mint eredmény. A wizzairt minősítettem, nem te írtál ilyet.

  A fektess be mindent általánosan benne van a mindenkori üzleti guruk és sikeres emberek nyilatkozataiban. Legutóbbi élményem a Magyar gazdaság 2030 konferencia volt. A sikeres cégek mutatkoztak be és mindegyik említette ezt. A UNIX vezetője tartotta az egyik legjobb előadást és ő mint üzleti credot hozta fel. Igaz, a hitelfelvétellel együtt említette, mert ők nem vettek fel soha hitelt, de minden nyereségüket azonnal visszatették a cégbe. Ezt ott mindenki ünnepelte….

  Üdv,

  • Kelkó Tamás 2020. május 25. 12:29

   Szia Zsolt!

   Lehet, hogy nem fogalmaztam eléggé egyértelműen, de ismersz, legkevésbé sem vagyok leépítés párti.

   Igen, sokan tolják ezt a mindent fektess be a cégbe mantrát. Én nem szeretem a szélsőséges dolgokat, persze, egy intenzív növekedési fázisban tolni kell a cégbe a pénzt, de nem az összeset. Ahogy a cikkben írtam, a tartalékok nemcsak a válságok miatt kellenek, hanem a kiugró lehetőségek megragadása miatt is.

   Másrészről elég sok milliárdos céget láttam kívülről-belülről, és finoman megsúgom, hogy a tulajdonosai, vezetői sokszor mást mondanak a színpadon, mint amit valójában csinálnak, mint ahogy a sikerkönyvek jó részében is van smink vastagon…;-)

   Üdv, Tamás

 • Jenei Zsolt 2020. május 27. 12:23

  Szia!

  Tudom, hadd nosztalgiázzak akkor… még javában a Telekomnál dolgoztam és elindultak a leépítések. Valamikor 2007-2008 táján. Ekkor Sugár csúcsmenedzser és mindenki kedvence nyilatkozta, hogy a jövő az 50 fős, de csúcstechnológiát használó cégeké. Taps, ováció, szűnni nem akaró elragadtatás. Ez minket – éppen a T-home márka kialakítás közben – érzékenyen érintett, ezért utána néztünk. Bizony a westel – t-mobile papíron valóban kevés munkavállalóval rendelkezett, csak éppen Sugár menedzser azt felejtette ki, hogy a Manpoweren keresztül meg jó 1000 emberrel több dolgozott nekik….

  Ez volt az első lecke, amit multis hazudozásból kaptunk…. 🙂

  Üdv

  • Kelkó Tamás 2020. május 27. 12:44

   Szia Zsolt!

   Szerintem multis bullshitből nem tudsz nekem újat mondani…;-)

   Üdv, Tamás

 • Hidvégi Zsolt Tibor 2020. augusztus 9. 15:58

  Kedves Tamás!

  Nyílván, aki józan ésszel belegondol nem csak gazdasági, kereskedelmi ( import, export) jogi, szervezetfejlesztési szempontokat kell figyelembe venni, sokkal inkább az erőforrásokat elkülöníteni ilyen, és hasonló helyzetekre.

  Azaz nem mindeggy a nyereségemet mire fordítom, van-e válságterven ( nem üzleti ) ha évi 260 millió a nyereségem, munkabérek, adók, járulékok stb kifizetése után mire fordítom – van arra tartalékom, hogy a kollégákat megtartsam, milyen módszerekkel oldom meg a vállalkozás életben tartását, ne kelljen leépíteni részlegeket bezárni, vagy alacsony szinten működtetni.

  Tudom ez a kialakúlt válság sokmindenre megtanítja a vállalkozásokat, és baromi nagy kihívások elé állítja.

  lehet ötletelni korábban 2008-as válság idején mi segített, külföldi cégek, hogyan oldják meg a problémájukat, vagy üzlettársakat keresnek – igen ilyen helyzetben is, vagy más forrásokat vesznek igénybe.

  • Kelkó Tamás 2020. augusztus 9. 18:25

   Kedves Tibor!

   Sajnos nagyon sok vállalkozó és cégvezető nem képes tanulni ebből a válságból sem, ugyanazt a mantrát fújja folyamatosan, vagyis mindig mást jelöl meg a problémái okának, nem saját magát.

   A legfontosabb, amiben változtatnia kellene minden vállalkozóknak, többet tanulni a cégvezetésről, stratégiáról, termelékenységről, vagyis szintet kellene lépnie a cégvezetési képességeiben. Sajnos Mo-n a vállalkozók többsége nem érti, hogy a cégvezetés a világ legkomolyabb és legbonyolultabb szakmája, amit élete végéig tanulnia kellene…

   Üdv, Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!