A te cégedből kihalásra ítélt dinoszaurusz lesz-e vagy sem?

A te cégedből kihalásra ítélt dinoszaurusz lesz-e vagy sem?

A te cégedből kihalásra ítélt dinoszaurusz lesz-e vagy sem? 860 370 Vállalkozásfejlesztés blog

Pár napja jelent meg a Napi.hu-n egy riport ezzel a címmel: Óriási válság felé haladunk – ehhez a mesterséges intelligencia is kevés lesz, a riportalany pedig a Boston Consulting egyik vezetője Reiner Strack. A Boston Consulting a világ top3 stratégiai tanácsadó cégének egyike, 50 országban 90 irodával, szóval eléggé jó rálátásuk van a globális gazdaság és a munkaerőpiac folyamataira, átalakulására. Ők nem a következő évekkel foglalkoznak, hanem 10-15 évre előre gondolkoznak.

Miért érdekes ez egy kis- és középvállalkozás számára?

Sajnos nagyon is érdekes. A cikkben említett 2030 ugyan még elég messze van, de a tendenciák már elég jól láthatóak, vagyis véletlenül se számíts arra, hogy a munkaerőpiacon bármilyen pozitív változás fog történni! Ahogy tavaly e márciusi cikkemben írtam, egyre nagyobb lesz a verseny a jól teljesítő munkavállalókért. Ami viszont másként alakul, most úgy tűnik, hogy a digitalizáció, az automatizálás nem szabadít fel olyan gyorsan munkaerőt, ráadásul a Boston Consulting felmérése szerint nem eléggé kvalifikált munkaerőt, mint amire egyre jobban nő az igény a gazdaságban.

Mit jelent ez egy kis- és középvállalkozás számára?

A magyar gazdaságban is vannak korszakok

Az első korszak a rendszerváltozás és a 90-es évek, ami a hiánygazdaság kora volt kb. a 2004-es uniós csatlakozásig. Én már 1993 óta tanácsadóként dolgozom, és jól emlékszem erre a korszakra, mert zömmel olyan ügyfeleim voltak, akiknek az volt a legfőbb problémájuk, hogyan szolgálják ki a piaci igényeket. Az ügyfélszerzés egyáltalán nem volt problémájuk, mert sokszor nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat. Ekkor elég volt a lehetőségeket megragadni, és szorgalmasan dolgozni, és így sikeres vállalkozóvá lehetett válni.

A 2000-es évek elején azonban láthatóak voltak a jelei annak, hogy ez nem tart örökké, és az első fő csapást az uniós csatlakozás, a végsőt pedig a 2008-as gazdasági válság okozta. 2009-ben végérvényesen véget ért a hiánygazdaság, és elkezdődött a verseny a vevőkért, amely a mai napig tart. Ekkor kezdődött a kkv-s marketing tanácsadók aranykora, mert egyre több kisvállalkozó ismerte fel, hogy az ügyfélszerzés egyik hatékony módja az online marketing, és meg akarta tanulni.

A modern kor dinoszauruszai

Nem véletlen, hogy 2008-tól kezdve nincsenek 80/90-es években alapított ügyfeleim, ők ugyanis – tisztelet a pár kivételnek – képtelenek voltak alkalmazkodni az új korszakhoz (a többség valójában meg sem próbálta), vagyis a passzív vevőszerzésről sikeresen átállni a proaktív vevőszerzésre. Írtam is róluk egy jó hosszú cikket, nem véletlenül ma ők a modern kor dinoszauruszai, akik képtelenek alkalmazkodni a megváltozott környezethez. Valójában nem is értik, hogy mi történik.

De 2015-ben beléptünk egy új korszakba, ahol megkezdődött a verseny a munkavállalókért!

Kisöcsém nagyon jól fogta fel a svájci frankos ingatlan hitelét. Úgy volt vele, hogy volt 3 jó éve, amikor fele annyi törlesztője volt, mintha forintban vette volna fel. Ugyanez a helyzet a gazdaságban is, vagyis a vállalkozásoknak és vállalatoknak volt a rendszerváltozás után 25 jó évük munkaerő toborzási szempontból, mert 2015-ig nagyjából bármilyen béna álláshirdetéssel, nagyjából bármilyen hirdetési médiumban bárki tudott új munkatársakat találni. Na jó, tudom, hogy ez egy kicsit szélsőséges kijelentés, de sajnos jórészt igaz.

Mi van most?

Aki jól csinálja a munkaerő toborzást, érdekes módon talál embert. Megismétlem, mert ez egy rendkívül fontos mondat:

Aki jól csinálja a munkaerő toborzást, érdekes módon talál embert!

Vagyis, aki ugyanolyan komolyan veszi és csinálja a munkaerő toborzást, mint pl. a könyvelést, a marketinget, a termelésirányítást, az értékesítést, az talál embert. A munkaerő toborzás is ugyanolyan komoly szakma, mint bármelyik más, csak 2015-ig a cégek nem voltak rákényszerítve, hogy jól csinálják, mert amatőr módon is lehetett új munkatársat találni.

Ma már nem lehet amatőr módon csinálva jó munkatársat találni, sőt, egyre több kisvállalkozás szűnik meg, vagy kerül felszámolás alá a munkaerőhiány miatt.

Mert mi történt a 80/90-es évek vállalkozóival?

Dinoszaurusszá váltak, mert nem voltak képesek alkalmazkodni a megváltozott környezethez, vagyis a vevőkért folytatott versenyhez.

Ma ugyanez zajlik, csak még eléggé kicsibien, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem képesek alkalmazkodni a megváltozott környezethez, vagyis a munkavállalókért folytatott versenyhez, azok dinoszaurusszá fognak válni és kihalnak!

Mind a magyar, mind a világgazdaság nő, miközben a munkaképes lakosság nem. Egyszerű matematika, hogy amíg ez tart, egyre nagyobb lesz a munkaerő hiány, vagyis amíg 2015 előtt 100 munkavállaló versenyzett 80 munkahelyért, addig ma 120 munkahely versenyzik ugyanazért a 100 munkavállalóért. A nyugati világban a gazdaság egyszerűen túlnőtte a munkaképes lakosságot, és ezen semmilyen migráció sem tud segíteni, mert nem érettségizetlen munkavállalók tömegére van szüksége a cégeknek, hanem kvalifikáltabb munkavállalókra.

A nagy kérdés tehát az, hogy a te cégedből kihalásra ítélt dinoszaurusz lesz-e vagy sem?

Mit teszel azért, hogy ti ne legyetek dinoszaurusz?

Kezdésként ajánlom ezt a szeptemberi cikkem, de szólok, hogy ennél azért jóval többre lesz szükség. Ugyanúgy, ahogy 2008/2009-ben komoly pénzeket és időt öltél az online marketing megtanulásába, most ugyanannyit kellene a munkaerő toborzás, kiválasztás, megtartás megtanulásába invesztálni, amíg nem késő….

Ráadásul most egy Karácsonyi akció keretében jóval olcsóbban megúszhatod.

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
2 hozzászólás
 • Kovács Zoltán 2018. december 15. 09:44

  Szia Tamás!

  Ha jól értem, a munkaerőért folytatott verseny miatt lesznek, akiknek nem jut?

  Köszi, Zoli

  • Kelkó Tamás 2018. december 15. 09:48

   Kedves Zoli!

   Igen, már ma is vannak olyan vállalkozások, amelyek becsuknak, mert nem találnak embert, aki dolgozna nekik. És ahogy nő a hiány, és ahogy erősödik a verseny a munkavállalókért, meg ahogy ezzel párhuzamosan nőnek a bérek, úgy lesz egyre több cég, akinek csak az alvége jut (mert nem vonzó a jók számára és/vagy megfizetni sem tudja őket), és olyan is, aki az emiatt kialakult a létszámhiány miatt kénytelen lesz bezárni.

   Egyenlőre még nem látványos a folyamat, de szép csendben már most is rengeteg cég csuk be a munkaerő hiány emiatt…

   Üdv, Tamás

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!