Jelentem, a munkavállalók aranykorszaka visszatért

Jelentem, a munkavállalók aranykorszaka visszatért

Jelentem, a munkavállalók aranykorszaka visszatért 749 322 Vállalkozásfejlesztés blog

Pont egy éve szeptemberben írtam ebben a cikkemben, hogy lélegzetvételnyi időre vége a munkavállalók aranykorszakának, és íme, nem tartott sokáig, kb. ez év májusáig. Ahogy május elején vége lett a lezárásoknak, a Profession.hu-n 3 hét alatt 9.000-ről 18.000-re ment fel az álláshirdetések száma! De már a HR Portálon is megjelent egy cikk, amely címe: 30 éve nem dolgoztak ilyen sokan a versenyszférában!

És a történet kb. ott folytatódott, ahol 2019-ben abbamaradt. Ha fel akarsz venni egy pénzügyest, meghirdeted, és ha nem hívod be interjúra azonnal, akit arra érdemesnek találsz, és nem döntöd el napokon belül, hogy felveszed-e vagy sem, akkor könnyen lehet, hogy lemaradsz róla! A pénzügyes toborzás – és még sorolhatnék sok hasonló szakképzettséget igénylő munkakört – ma már egyfajta futóverseny az idővel. De a legmeglepőbb, hogy tegnap olyat csináltam, amit még soha. Egy konferencián adtam elő könyvelőknek, és olyat javasoltam nekik, ami egy hr szakembertől enyhén szólva is furcsa:

„Alkalmazzatok robotokat!”

Természetesen nem humanoid típusú, hanem szoftverrobotokra gondoltam és bemutattam egy olyan szoftver ökoszisztémát, amely alkalmazása révén egy könyvelő munkájának 40%-a garantáltan megszűnik!

Igen, jól látod, nem egy újabb és modernebb, és minden problémát azonnal megoldó toborzási módszerről beszéltem (mint 5 éve pont ugyanezen a konferencián), hanem a digitalizáció bevezetésére buzdítottam a jelen lévő könyvelőket! Mert a számokból jól látható, hogy mi a gond:

 • A könyvelők átlagéletkora 52 év!
 • A könyvelők 20%-a 60 év feletti! (Ratkó korszak gyermekei)
 • Eközben a könyvelők mindössze 17%-a 40 év alatti!

Ráadásul a 20%-nyi 60 feletti könyvelő nagy része a következő 5 évben nyugdíjba fog menni, és nem látszik az utánpótlás! Nagyon sok iparágban fog gondot okozni, hogy a Ratkó korszak gyermekei, a legnépesebb generáció lassan nyugdíjba fog menni, eközben a helyükre belépő generáció létszáma töredéke az övékének.

Bizony, jönnek a demográfiai problémák

Egy ilyen demográfiai helyzeten nem segítenek a high tech toborzási módszerek sem. Itt már a cég üzleti modelljét kell újragondolni úgy, hogy minél kevesebb emberrel állítsunk elő minél több értéket! Ennek a kevesebb embernek viszont piaci vagy jobb bért kell adni, ráadásul 100%-ig bejelentve.

Ehhez lesz, akinek egyenlőre elég végre nyugat-európai módon megszervezni a cégét, ahogy leírtam ebben a 3 évvel ezelőtti cikkemben., vagyis a termelékenységüket drasztikusan megnövelni. De sokaknak ez sem lesz elég, mert az egész vállalkozásukat kell újragondolniuk, új alapokra helyezniük.

Értékesítésben is a digitalizáció a megoldás

Pl. ugyanez a helyzet az értékesítőknél is. Hol van már az az időszak, amikor 150 nettó + jutalékért gond nélkül találtál értékesítőket, akik hideghívással simán hozták az elvárásokat? Ma örülhetsz ha 300-400 nettó fixért találsz értékesítőt, aki jó eséllyel más céget fog választani, és a hideghívás is sokkal nehezebb, de főleg kevésbé hatékony, mint a 90-es években. Hol tudja ezt egyáltalán megfizetni, majd 6-12 hónapig megkockáztatni egy kisvállalkozás mire beválik az értékesítő?

A megoldás az értékesítőknél is a digitalizáció + a marketing kombinációja, ahol nem az értékesítő kezdi el az értékesítési folyamatot és nem is ő fejezi be. Sokan hallottak már CRM rendszerekről (ügyfél kapcsolat kezelő rendszer), csapatmunkáról az értékesítésben, és a sok időt igénylő lead generálást kiváltó marketingről, de még csak keveseknek sikerült ezekből hatékony rendszer összegyúrni. Pedig a jövőben egyre több iparágban nem lesz más út.

Toborzás professzionálisan?

Azért még nem kell temetni a profi toborzási módszereket sem, a szintén 3 éve írt cikkemet ez ügyben, mintha ma írtam volna, minden egyes pontját gondold át és nézd meg, hogyan tudod alkalmazni a saját cégedre. Hadd idézzek e cikkből, egyfajta zárógondolatként:

„A gazdasági sajtóban lassan már divat nyavalyogni, hogy nem lehet új munkatársakat találni, meg mindenki elment külföldre dolgozni, pedig csak véget ért a munkaadók kánaánja, amikor bármit megengedhettek maguknak következmények nélkül, és senkivel sem kellett versenyezni a jó munkavállalókért. Hát most eljött a verseny időszaka, de ez korántsem jelenti azt, hogy nem lehet jó munkatársakat találni. Ez mindössze annyit jelent, hogy az eddigi hozzáállás, és az eddig használt módszerek elavultak, ideje a munkatárs toborzást jobban csinálnod, új szintre emelned.”

Kelkó Tamás

1993 óta dolgozom tanácsadóként: ebből 7 évet fejvadászként, 1999 óta pedig KKV szervezetfejlesztő és HR szakértőként segítek magyar vállalkozásoknak leküzdeni a növekedéssel járó akadályokat.

Összes bejegyzés tőle:Kelkó Tamás
14 hozzászólás
 • Levente 2021. szeptember 23. 06:09

  Kedves Tamás, hiányoztak az írásaid. Nagyon!
  Üdv ismét a mailboxomban:-)

  • Kelkó Tamás 2021. szeptember 23. 08:07

   Kedves Levente!

   Örülök neki 🙂 Az utóbbi időszakban jó sok ihletet szedtem fel, lesz miről írnom…

   Üdv, Tamás

 • Schandl László 2021. szeptember 23. 08:20

  Szervusz Tamás!
  Én is így látom, a vállalkozás újra gondolása, új alapokra helyezése, ahol és amennyiben ez értelmezhető és digitalizáció, automatizálás. Mindkettő szükséges.
  Ez sok munkával jár és komoly változásokat jelent, de előbb be kell látni a szükségességét és meg kell szülessen a szikla szilárd elköteleződés ezekre.
  Üdvözlettel: Schandl László

  • Kelkó Tamás 2021. szeptember 23. 08:26

   Szia Laci!

   Sajnos az utóbbi 15 évben több változás volt, van, mint az előtte lévő 50-ben. Ilyen világot élünk, folyamatosan résen kell lenni és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

   Üdv, Tamás

 • Jenei Zsolt 2021. szeptember 23. 08:20

  Szia Tamás!

  Én a könyvelők között sok fiatalt látok. Lehet az én környezetemben jobb az életkori megoszlás. Hogy hányan és milyen sikerrel dolgoznak a versenyszférában, azt sajnos a jelenlegi politikai vezetés miatt soha nem tudjuk meg értelmesen, mert ideológiaként működik a munka alapú társadalom, így abban érdekelt minden statisztikát készítő és közzétevő, hogy felfelé húzza ezt a számot. Ez a siker egyik bizonyítéka. A minisztériumokból háttérintézményekbe kiszervezett nem versenyszféra, ahogy a közmunkás sem. Olyan érzésem volt az olvasás közben, hogy te próbálsz rációt és logikát vinni erre a területre, de olyan közegben vagy, ahol sokan irracionálisak, torzítanak, játszmáznak a számokal és a lehetőségekkel…

  • Kelkó Tamás 2021. szeptember 23. 08:32

   Szia Zsolt!

   Pont ezért nem sokat foglalkozom az állami és más statisztikákkal, hanem azzal, amit látok. A könyvelő korfát élőben láttam tegnap (meg 5 évvel ezelőtt is) az Adónavigátor konferenciáján. Nem sok 40 alatti volt a több, mint 350 résztvevő között, de nem egy 70+-os könyvelővel beszéltem személyesen is!

   Egyébként iparág függő is. A multiknál sokkal több a fiatal a könyvelésen, főleg az SSC-kben, míg a KKV könyvelő irodákban több a 40 feletti. Ennek szakmai és más okai is vannak, ettől függetlenül a demográfiai probléma sajnos megérkezett.

   Erről még 2015-ben beszélt nekem a Meki hr igazgatója, hogyha erre nem találnak megoldást, akkor a Mekik 25%-át bezárhatják 2020-ban!

   Üdv, Tamás

 • Gyuró János 2021. szeptember 23. 14:00

  Szia Tamás!

  Örülök, hogy újra írtál. Remélem, minden téren minden rendben Feléd. 🙂
  Ami nálunk Ratkó-korszak, az USA-ban babyboom-nemzedék, de ez a jelenség szerte a Földön igaz lehet. Történelem órát most átugrom. A lényeg, hogy Kőműves Konferencián vagy Tanárok Konferenciáján is részt vehettél volna, találkoztál volna ezzel a jelenséggel. A korfa makacs mutató, szakmafüggetlen is javarészt. Aki jól akar kijönni ebből a helyzetből, biztosan digitalizálnia kell és megtanulnia szinergiában működtetni, működni (szoftverek, emberek, rendszerek, …). Köszönöm, hogy „néhány” éve erre is felhívod a figyelmet munkád, írásaid során.

  • Kelkó Tamás 2021. szeptember 23. 15:20

   Kedves János!

   Köszönöm az adalékot, de nemcsak a digitalizáció a megoldás, hanem sok minden újragondolása abból a szempontból, hogyan lehet megoldani egyszerűbben, kevesebb emberi beavatkozással, egyszerűen csak másként…

   Üdv, Tamás

 • Gyuró János 2021. szeptember 23. 17:53

  Kedves Tamás!

  Egyetértek, a Józan Paraszti Ész használata és az újragondoláshoz értő szakemberek közreműködése rengeteget lendítene előre sok dolgon a céges folyamatokon belül, az biztos. Csak erre már nem akartam kitérni a digitális témakörből. Köszönöm a kibővítést!

  Üdv,
  János

 • Bordács Balázs 2021. szeptember 24. 08:10

  Szia Tamás!

  Először is csatlakozom a többiekhez, nagyon jó volt újra olvasni az írásod!

  Másodszor pedig a cikkben megemlítetted hogy az értékesítésben is a digitalizáció a megoldás. Ez a téma engem személy szerint bővebben is érdekelne. Mert a CRM rendszer fontosságát vémelényem szerint minden haladó gondolkodású vállalkozó belátja, illetve a megfelelő marketing stratégia fontosságát is. De még számomra nem teljesen világos hogy lehet ezt a két dolgot hatékony rendszerré összegyúrni. Itt olyan rendszeri megoldásokra gondolsz amit a Dyntell kínál ERP és BI rendszerként?

  Üdv:
  Bordács Balázs

  • Kelkó Tamás 2021. szeptember 24. 08:58

   Szia Balázs!

   A Dyntell ERP egy komplett vállalatirányítási rendszer 1 mrd Ft árbevétel feletti vállalatoknak, a BI pedig egy vezetői információs rendszer, nagyon leegyszerűsítve. Egyik sem CRM. CRM rendszer a MiniCRM, a Momo CRM, a SalesForce, a Zoho CRM és társaik, amelyek alapvetően az értékesítési tevékenység menedzselésére alkalmasak. Cége, tevékenysége, értékesítési stílusa válogatja, hogy kinek melyik lenne a megfelelő, nincs „tutira ez a jó mindenkinek” rendszer.

   Alapvetően először ki kell találni egy induló marketing-értékesítési rendszert és folyamatokat, majd ehhez kell választani szoftvereket (igen, jó eséllyel többféléből fog összeállni a rendszer), el kell kezdeni tesztelni, és menet közben érkező tapasztalatok alapján fejleszteni, fejleszteni, amíg nyereségesen nem hozza az elvárt mennyiségű és minőségű vevőt, megrendelést!

   Nem véletlenül az értékesítést és a digitalizációt emlegettem a cikkemben, mert még idén tervezek e témában egy új tréninget. 😉

   Üdv, Tamás

 • Balázs Bordács 2021. szeptember 24. 13:11

  Igen tudom hogy a Dyntell milyen rendszereket kínál, kozultáltam már velük egy rendszer kiépítéséről ami adatokat gyűjtene és azokat feldolgozva/megjelenítve az ügyfeleink követhetnék a tőlünk vásárolt gépek működését.

  A CRM rendszerek közül tényleg nehéz választani, mert elég nagy a kínálat, mi is lassan egy éve használunk egyet, de már a lecserélésén gondolkodunk.

  A digitalizációs tréning nagyon jól hangzik. Bízom benne hogy részt tudok majd venni rajta ha elindul.

  Üdv, Balázs

 • Tóth Veronika 2021. szeptember 27. 15:43

  Kedves Tamás!

  Már nagyon vártam az írásaidat!!!
  Üdvözlettel,
  Tóth Veronika

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Oszd meg a cikket egyik ismerősöddel!